Poddała się jej księżna Kate. 👉 Na czym polega ta metoda leczenia? Sprawdź❗
Poddała się jej księżna Kate. 👉 Na czym polega ta metoda leczenia? Sprawdź❗
Poddała się jej księżna Kate. 👉 Na czym polega ta metoda leczenia? Sprawdź❗

Zioła do sałatek - jakie? 12 wyjątkowych przypraw

Zioła do sałatek to rzecz niezbędna. Oprócz tradycyjnych, takich jak natka, szczypiorek czy koper, na każdym targowisku można kupić całą masę innych ziół. Większość z nich nadaje się także do uprawy na balkonie czy parapecie we własnym domu.
Sałatka
Źródło: 123RF
Spis treści

Reklama

Zioła do sałatek

Jakie zioła do sałatek warto mieć w swoim domu?

1. Bazylia - to klasyczna przyprawa do pomidorów, choć możemy jej użyć również do innych warzyw i potraw. Drobno posiekana świetnie nadaje się do sosów, dań mięsnych i ryb. Aby zachować jej niepowtarzalny aromat i zielony kolor, dodawaj ją w ostatniej chwili przed podaniem.

2. Cząber ogrodowy - nadaje się do zielonej sałaty i sałat mieszanych. Jest nieodzowny w sałatkach z dodatkiem fasoli. Wchodzi w skład prowansalskiej mieszanki ziołowej.

3. Estragon - szczególnie polecany do sałatek z ogórków i cukinii. Listki zawsze drobno siekamy. Można włożyć kilka gałązek do octu z białego wina, wówczas będziemy mieli świetny ocet do sałatek o wyjątkowym zapachu.

4. Trybula - ma wyjątkowy i delikatny zapach. Nadaje się do wszystkich sałatek i jest niezbędnym składnikiem zielonego sosu frankfurckiego. Dodajemy ją do sałatek tuż przed podaniem na stół.

5. Lubczyk - ma niesamowity słodko-gorzki smak, drobno pokrojony nadaje się do sałatek i zup. Zawsze dodajemy go niewiele, bo inaczej zdominuje smak potrawy.

6. Mięta - idealna do mizerii, sałatek owocowych, sosów na bazie jogurtu, napojów, a listek dodany do herbaty sprawi, że zyska ona wyjątkowy aromat. Do sałatek listki drobno kroimy.

7. Anyż - posiada delikatny, orzechowy smak. Dodajemy do sałatek w niewielkich ilościach.

8. Rozmaryn - świetne sprawdza się hodowany na balkonie lub na parapecie w kuchni. Doskonały do pieczeni, sosów, aromatyzowania oliwy i octu. Można dodawać do sałatek i potraw z grzybów.

9. Szałwia - doskonała do sałatek z buraka, pomidorów, selera. Idealna do sosów i mięsa.

10. Tymianek - we Francji najczęściej używane zioło. Służy jako pikantny dodatek do sałatek, sałatki z fasoli, pomidorów, cukinii oraz sera.

11. Melisa - intensywny, cytrynowy smak. Doskonały dodatek do sałatek mieszanych. Dodajemy do potraw w ostatniej chwili.

12. Kolendra - można dodawać do sałatek, zup, dań z roślin strączkowych, potraw z jaj, do drobiu i ryb. Jako przyprawę używa się także świeże ziele kolendry.

 

Czytaj też: 

Ewa Pol

Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu do końca.
Jeśli chcesz być na bieżąco z informacjami na
temat zdrowia i zdrowego stylu życia,
zapraszamy na nasz portal ponownie!
Więcej z kategorii Zioła
Kozieradka na włosy - jakie są efekty kuracji? Olej, wcierka i maseczka
Nasiona kozieradki
Mak lekarski - jak go rozpoznać i gdzie rośnie? Nasiona i uprawa
Czystek - na co pomaga i jak długo można go pić? Właściwości i działanie
Ziele czystku
Podobne artykuły
Skrzyp polny - jak wygląda i na co pomaga? Właściwości i skutki uboczne
Zielony liść laurowy oraz olej laurowy
Liść laurowy - jakie ma właściwości i na co pomaga? Przeciwwskazania
Roślina babka płesznik
Babka płesznik - właściwości, przeciwwskazania i opinie. Jak ją stosować?
Roślina ostropest plamisty
Ostropest plamisty - dawkowanie i skutki uboczne. Jak stosować i na co pomaga?
Kwiaty rumianku
Rumianek - właściwości i działanie. Na co pomaga i czy można pić codziennie?

Reklama


Czym się różni odporność swoista od nieswoistej?
Sprawdź!