W jakim celu ustanowiono takie święto? Przede wszystkim po to żeby wzbudzić zainteresowanie tą cenną rośliną, bogatą w różnorakie właściwości. W jego liściach można znaleźć przede wszystkim witaminę C, przeciwutleniacze oraz luteinę. Warto go jeść w różnych potrawach ze szpinakiem, zarówno jako dodatek do:
- naleśników,
- smoothie,
- sałatek,
- zup.
Reklama
Co to jest szpinak?
Szpinak to roślina, która większości kojarzy się z bohaterem kreskówki Popeye. Jego obecność w europejskich kuchniach zawdzięczana jest Persom, którzy odkryli smak szpinaku i jego cenne właściwości już w VI wieku.
Szpinak można spożywać w różnych postaciach:
- smażonej,
- duszonej,
- gotowanej.
Reklama
Właściwości szpinaku
Szpinak ma szereg cennych właściwości. Wyróżnić należy przede wszystkim obecność w nim:
- żelaza,
- magnezu,
- potasu,
- fosforu,
- wapnia,
- cynku,
- beta-karotenu,
- witamin z grupy B, C, K, E, PP,
- kwasu foliowego.
Reklama
Działanie szpinaku
Wymienione wyżej właściwości mają pozytywne działanie na prawidłowe funkcjonowanie organizmu.
Szpinak działa m.in.:
- przeciwnowotworowo,
- przeciwmiażdżycowo,
- usprawnia pracę układu nerwowego,
- zmniejszają uczucie łaknienia,
- chroni przed chorobami układu krążenia,
- pomaga w krzepnięciu krwi.
Zalecany jest m.in. kobietom w ciąży dzięki dużej zawartości kwasu foliowego, który zmniejsza ryzyko uszkodzenia układu nerwowego płodu.
Reklama
Jak przechowywać szpinak?
Gdy jest on nieumyty, szpinak powinien być przechowywany w lodówce, najlepiej w woreczku foliowym, jednak należy go luźno zapakować. Dzięki temu nie straci on wartości odżywczych i będzie świeży przez kilka następnych dni.
W momencie, gdy szpinak jest już ugotowany należy go spożyć w przeciągu 24 godzin. Warto wiedzieć, iż w formie mrożonej roślina zachowuje większość składników odżywczych.