Ten zakaz obowiązuje już w niektórych krajach. Czy zostanie wprowadzony również w Polsce? Sprawdź❗
Ten zakaz obowiązuje już w niektórych krajach. Czy zostanie wprowadzony również w Polsce? Sprawdź❗
Ten zakaz obowiązuje już w niektórych krajach. Czy zostanie wprowadzony również w Polsce? Sprawdź❗

Co zawiera pomidor? Właściwości zdrowotne pomidorów

Pomidor to prawdziwa skarbnica likopenu – barwnika, który jest także antyoksydantem. Dzięki neutralizowaniu wolnych rodników opóźnia on procesy starzenia się organizmu. Jakie inne cenne składniki zawiera pomidor?
Witaminy w pomidorze
źródło:123RF
Spis treści

Pomidory wzmacniają żołądek, oczyszczają i wzmacniają wątrobę, oczyszczają krew, usuwają z organizmu toksyny, wspomagają trawienie, są stosowane w braku apetytu, niestrawności, zastoju pożywienia, anoreksji, zaparciach.

Pomocne przy wysokim ciśnieniu i bólach głowy, wzmacniają ścianki naczyń krwionośnych. Pomidory można stosować w dietach niskokalorycznych i zasadotwórczych, przeciwko otyłości i cukrzycy, w chorobach serca i niedokrwistości.

Reklama

Jakie witaminy znajdują się w pomidorach?

Pomidory zawierają mnóstwo witaminy C. Już średniej wielkości warzywo pokrywa ponad połowę dziennego zapotrzebowania na nią. 

Aby nie zaburzyć jej wchłaniania się do organizmu, pomidorów nie należy łączyć z surowymi ogórkami, ponieważ zawierają one enzym ją niszczący. Pomidory kryją w sobie również sporo witaminy E i beta-karotenu, a także witaminy z grupy B. To warzywa bardzo bogate w potas. Zawierają również:

  • wapń, 
  • magnez, 
  • żelazo.

Reklama

Właściwości pomidorów

Zawarta w pomidorach witamina C zwiększa odporność organizmu, a witamina E zmniejsza ryzyko powstania zakrzepów krwiwspomaga także prawidłowe funkcjonowanie narządu wzroku.

Potas z kolei:

  • obniża ciśnienie, 
  • wpływa na prawidłową pracę układu krwionośnego. 

Zawarte w pomidorach pektyny obniżają natomiast poziom cholesterolu. Warzywa te zawierają sporo błonnika, który poprawia perystaltykę jelit i przeciwdziała zaparciom.

Jak działa ozonator żywności? Zobacz nasz test redakcyjny:

Reklama

Jak jeść pomidory?

Pomidor jest warzywem, które wyśmienicie smakuje zarówno na surowo, jak i w przetworach. To doskonały składnik sałatek i kanapek, jak i wspaniała baza sosówdo makaronów. 

Nie można zapomnieć także o klasycznej zupie pomidorowej, która jest prawdziwą likopenową bombą! Wszystko dlatego, że likopen nie ginie podczas obróbki termicznej, a w przetworach pomidorowych jest go więcej niż w świeżych warzywach. 

Reklama

Jakich pomidorów unikać?

Najlepsze są pomidory, które dojrzewają na krzakach - gruntowe. Takie pomidory dojrzewają na słońcu i uprawiane są w glebie. W domu należy przechowywać je w temperaturze pokojowej, bowiem trzymane w lodówce tracą smak i aromat.

W sklepach możemy znaleźć jednak pomidory szklarniowe, które są uprawiane na wełnie mineralnej, sztucznie nawożone, spryskiwane środkami owado- i grzybobójczymi, nierzadko traktowane chemicznymi regulatorami wzrostu, które przyspieszają dojrzewanie pomidorów. Dlatego na pewno nie są tak zdrowe jak te gruntowe.

Unikajmy także pomidorów zielonych. Jeśli zostaną zerwane jako zielone, aby dojrzeć później, mogą osłabić funkcję nerek i nadnerczy.

Reklama

Co zrobić z pomidorów?

Zupy, sosy, warzywne gulasze, zapiekanki – z pomidorów można przygotować wiele znakomitych potraw. Poniżej przepis na bruschettę– szybką i pyszną przystawkę:

  1. Ciabattę kroimy na kromki. Każdą z nich nacieramy przekrojonym ząbkiem czosnku i skrapiamy oliwą.
  2. Dwa pomidory sparzamy i obieramy ze skórki. Kroimy w kostkę i odsączamy z nadmiaru soku pomidorowego.
  3. Kawałki pomidorów układamy na kromkach pieczywa i zapiekamy w piekarniku przez około 
    5 minut. Posypujemy świeżymi listkami bazylii i oprószamy solą oraz świeżo zmielonym pieprzem.
Olga Szymkowiak
Artykuł napisany przez
Olga Szymkowiak
Olga Szymkowiak to utalentowana dziennikarka i content writer, która swoją karierę zawodową rozpoczęła w "Gazecie Wyborczej". Jej doświadczenie obejmuje pracę w jednym z wiodących polskich portali medycznych, gdzie zdobyła cenne doświadczenie w pisaniu na tematy zdrowotne, dietetyczne oraz związane z urodą. Obecnie Olga skupia się na tworzeniu treści o szerokim zakresie tematycznym, łącząc profesjonalizm dziennikarski z kreatywnym podejściem do pisania. Olga, absolwentka Uniwersytetu Łódzkiego w dziedzinie Kulturoznawstwa, wyróżnia się zdolnością do przekazywania skomplikowanych tematów w przystępny i angażujący sposób. Jej teksty charakteryzują się głębokim zrozumieniem tematu, kreatywnością i precyzją,
Pokaż więcej
Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu do końca.
Jeśli chcesz być na bieżąco z informacjami na
temat zdrowia i zdrowego stylu życia,
zapraszamy na nasz portal ponownie!
Więcej z kategorii Warzywa
Indeks glikemiczny batatów. Ile kalorii ma słodki ziemniak?
Mężczyzna trzyma bataty w koszyku
Czy cukinię można jeść na surowo?
Surowca cukinia
Szparagi - zielone i białe. Jakie mają właściwości i jak je ugotować?
Podobne artykuły
Sałatka z selerem naciowym
Seler naciowy - sprawdź przepisy na ciepłe potrawy z selera oraz zdrowe sałatki
Szklanka soku z selera naciowego i różne warzywa w kuchni
Sok z selera naciowego - czy warto go pić? Sprawdź, na co pomaga
Szklanka soku pomidorowego i koszyk z pomidorami
Właściwości soku pomidorowego. Na co pomaga sok z pomidorów?
Buraki w słoikach w czasie kiszenia
Dlaczego warto spożywać kiszone buraki? Sprawdź, jak kisić buraki i zrób to sam
Dwie szklanki z sokiem pomidorowym
Sok pomidorowy – przepis na sok z wyciskarki i blendera

Reklama


Skąd się bierze "uczulenie na fruktozę"? 🍎
Dowiedź się!