ChatGPT został poddany egzaminowi z interny. Wyniki mogą zaskakiwać. Sprawdź❗
ChatGPT został poddany egzaminowi z interny. Wyniki mogą zaskakiwać. Sprawdź❗
ChatGPT został poddany egzaminowi z interny. Wyniki mogą zaskakiwać. Sprawdź❗

Dieta przy Hashimoto - jaką wybrać i co jeść? Jadłospis

Rozpoczynając leczenie choroby Hashimoto nie można pominąć kwestii zmiany nawyków żywieniowych. Prawidłowo zbilansowane posiłki mają za zadanie zwiększyć przyswajalność leków, zmniejszyć stan zapalany i dostarczyć wszystkich składników niezbędnych do prawidłowej pracy tarczycy. Dieta przy Hashimoto to zaraz obok farmakoterapii podstawa leczenia.
Kobieta trzyma się za gardło
Źródło: 123RF
W skrócie
  • Podstawowy aspekt diety w chorobie Hashimoto to różnorodność.
  • W żywieniu przy Hashimoto ważne jest nie tylko zmniejszenie procesu zapalnego, ale postawienie na smaczne składniki. Co warto wybrać?
  • Przy chorobie Hashimoto warto zrezygnować nie tylko z produktów wysokoprzetworzonych, ale też niektórych warzyw. Dlaczego?
SPRAWDŹ TEŻ: Hashimoto - co to jest za choroba? Objawy, badania i dieta
Spis treści

Reklama

Dlaczego tak ważna jest dieta przy Hashimoto?

Odpowiednie odżywienia odgrywa ogromną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu i samopoczuciu. Tym bardziej jest to istotne przy występowaniu jednostek chorobowych. Ze względu na fakt, że Hashimoto jest chorobą automimmunologiczną warto więc rozszerzyć diagnostykę w kierunku innych jednostek np. celiakii, insulinooporności czy nietolerancji laktozy.

W przypadku współwystępowania tych chorób i zaburzeń, dieta przy Hashimoto zyskuje jeszcze większego znaczenia. Eliminacja glutenu czy laktozy może przynieść korzyść tylko i wyłącznie przy rzeczywiście występujących problemach z tolerancją tych składników.

Wprowadzenie odpowiedniego sposobu żywienia skierowanego na eliminację alergenów oraz włączenie substancji przeciwzapalnych może wpłynąć na obniżenie przeciwciał. Dodatkowo dieta i styl życia w chorobie oddziaływać powinna na poprawę funkcji układu odpornościowego.

Reklama

Co jeść przy Hashimoto?

Podstawowy aspekt diety w chorobie Hashimoto to różnorodność. Ważną kwestią jest także to, aby ewentualnie wyeliminowane produkty zostały zastąpione odpowiednikami ich wartości odżywczych. Lista dozwolonych produktów w diecie Hashimoto bez współistniejących dolegliwości jest długa, a na jej bazie można przygotować wiele smacznych posiłków.

Ważne jest także regularne jedzenie, najlepiej co 3-4 godziny oraz spożycie ostatniego posiłku najpóźniej na 2-3 godziny przed snem. Produkty wskazane przy Hashimoto to głównie warzywa i owoce, pełnoziarniste produkty zbożowe, chude mięso drobiowe, wszelakie ryby, oleje roślinne i orzechy.

Powinna być to dieta przeciwzapalna, bogata w pełnowartościowe białko, węglowodany o niskim indeksie glikemicznym, wielonienasycone kwasy tłuszczowe, a także w żelazo, selen, cynk oraz witaminę D.

Zasady diety w Hashimoto są bardzo proste:

  • zwiększona podaż białka - ten makroskładnik odgrywa ogromną rolę budulcową. Nie tylko wchodzi w skład tkanek, ale także hormonów tarczycy czy komórek układu odpornościowego. Prawidłowe wykorzystanie białka z diety przez osobę zmagającą się z Hashimoto wymaga dodatkowej ilości energii dlatego zwiększona jego ilość może pomóc w utrzymaniu odpowiedniej masy ciała;
  • niski indeks glikemiczny – ze względu na częste współwystępowanie insulinooporności i Hashimoto warto zadbać o wybór odpowiedniego pieczywa, makaronu czy kasz. Zamiast tych oczyszczonych warto sięgać po pełnoziarniste. Ponadto, powinno się unikać jedzenia owoców samodzielnie i zawsze łączyć je z produktem mlecznym i/lub orzechami;
  • błonnik pokarmowy - reguluje pracę jelit, wpływa na obniżenie stężenia cholesterolu i zwiększa poposiłkowe uczucie sytości. Odgrywa także ogromną rolę w rozwoju prawidłowej mikroflory jelit;
  • kwasy omega 3 - mają silne działanie przeciwzapalne. Doskonale wpisują się w zasady diety Hashimoto ze względu na toczący się proces zapalany w tkance tarczycowej. Warto wprowadzić do diety siemię lnianie, tłuste ryby morskie, orzechy czy oliwę z oliwek.

Do produktów najbardziej pożądanych, bogatych w antyoksydanty, magnez, cynk, żelazo i selen należą:

  • owoce i warzywa: truskawki, borówki, porzeczki, maliny, jagody, brokuł, kapusta, szpinak, jarmuż, pomidory, nasiona roślin strączkowych, boćwina, buraki, groszek zielony, natka pietruszki;
  • produkty zbożowe: kasza gryczana, pęczak, ryż brązowy, makaron pełnoziarnisty, komosa ryżowa, dziki ryż, otręby;
  • mięso i ryby: kurczak, indyk, śledź, makrela, łosoś, dorsz;
  • tłuszcze roślinne: olej rzepakowy, olej słonecznikowy, olej lniany, oliwa z oliwek, pestki, orzechy oraz nasiona.

Jakie owoce przy Hashimoto?

Owoce zaraz obok warzyw powinny stanowić podstawę każdej diety. Nie inaczej jest również w przypadku choroby Hashimoto. Ta grupa produktów bogata jest w antyoksydanty o działaniu przeciwutleniającym i przeciwzapalnym. Szczególnie warto wyróżnić owoce jagodowe (truskawki, jagody, maliny, borówki), które mają niski indeks glikemiczny i są bogactwem substancji bioaktywnych.

Ponadto, osoby zmagające się z niedoczynnością tarczycy wywołanej Hashimoto często walczą z nadprogramowymi kilogramami, a owoce cechują się niską kalorycznością.

Jak działa ozonator żywności? Zobacz nasz test redakcyjny:

Jakie warzywa przy Hashimoto?

Pomimo tego, że warzywa znajdują się w podstawie Piramidy Żywienia Człowieka to istnieje wiele obaw przed włączeniem niektórych z nich do diety osoby z Hashimoto.

Wszystko ze względu na zawartość w wybranych warzywach krzyżowych, kapustnych oraz nasionach roślin strączkowych, substancji antyodżywczych (m.in.: goitrogenów, izoflawonów, tioglikozydów, inhibitorów trypsyny i chymotrypsyny).

Substancje te mogą wpływać na ograniczone wchłanianie składników mineralnych i blokować syntezę hormonów tarczycy. Jednak, tak jak we wszystkim, wystarczy zachować umiar i nie jeść tych produktów w nadmiernych ilościach. Ponadto, techniki kulinarne, takie jak: moczenie czy gotowanie, pozwalają na zmniejszenie zawartości szkodliwych substancji.

Z uwagi na wiele cennych składników odżywczych, jakie zawierają wymieniane produkty nie zaleca się ich całkowitego wyeliminowania z diety.

Jaka mąka przy Hashimoto?

Biorąc pod uwagę wszystkie powyższe zasady żywienia w Hashimoto, warto sięgać po pełnoziarniste mąki powstałe z różnych rodzajów zbóż. Najlepiej wybierać te o wysokim typie 1850-2000 ze względu na wyższą zawartość błonnika, składników mineralnych i niższy indeks glikemiczny.

W zależności od rodzaju posiłku zaleca się mąki powstałe z pszenicy, orkiszu, żyta czy owsa. Przy współwystępującej celiakii lub nietolerancji glutenu należy korzystać z produktów bezglutenowych. Gotowe mieszanki takich mąk często niestety są wysoce oczyszczone, dlatego warto samemu zrobić mąkę jaglaną lub gryczaną, która to będzie naturalnie bezglutenowa.

Czego nie jeść przy hashimoto?

Czego nie wolno jeść na diecie przy Hashimoto? Tak jak w każdej wysokoodżywczej diecie nie są wskazane przetworzone produkty tj. słodycze, słone przekąski, przetwory mięsne, fast foody i produkty zwierzęce bogate w nasycone kwasy tłuszczowe. Wkładając produkty do koszyka warto zapoznać się z ich etykietą i zrezygnować z tych, które na pierwszym miejscu w składzie mają cukier lub tłuszcz.

Wiele mówi się także o eliminacji produktów wolotwórczych w Hashimoto, takich jak kapusta, brukselka, brokuły, jarmuż, kalarepa czy kalafior. Jednak tak, jak już wcześniej wspomniano, ilość substancji, które miałyby hamować syntezę hormonów tarczycy jest niewielka, a dodatkowo prawidłowa obróbka obniża ich stężenie. Ponadto składniki mineralne i witaminy w nich zawarte przyniosą więcej korzyści niż szkody.

Reklama

Co jeść przy Hashimoto, żeby schudnąć?

Odchudzanie przy Hashimoto nie różni się niczym od zwyczajowej redukcji masy ciała. Do utraty nadprogramowych kilogramów niezbędny jest deficyt energetyczny, czyli dostarczanie mniejszej ilości kilokalorii niż potrzebuje organizm.

Dieta redukcyjna przy Hashimoto nie powinna być zbyt niskoenergetyczna, ponieważ może to zaburzać syntezę hormonów tarczycy i prawidłowe wykorzystanie białka. Tempo redukcji nie może być większe niż 0,5-1 proc. wyjściowej masy ciała na tydzień.

U niektórych osób przy współistniejącym Hashimoto redukcja może przebiegać wolniej ze względu na obniżone tempo przemian metabolicznych. Jednak nie jest ona niemożliwa, wymaga jedynie więcej czasu, odpowiednio dobranej kaloryczności diety i cierpliwości.

Reklama

Dieta przy Hashimoto i niedoczynności tarczycy

Niedoczynność tarczycy nie zawsze wywoływana jest przez chorobę Hashimoto. Jednak Hashimoto w większości przypadków prowadzi do niedoczynności. Jeżeli jednostki te współwystępują, to sposób żywienia powinien być taki sam, jak przy Hashimoto. Bogatoodżywcza dieta wspiera syntezę hormonów tarczycy i zmniejsza stan zapalny. Gdy konieczna jest farmakoterapia należy pamiętać, aby zachować odstęp pomiędzy posiłkiem, a zażytym lekiem minimum 30 minut.

Reklama

Dieta bez glutenu i laktozy przy Hashimoto

Dieta bezglutenowa i bezmleczna przy Hashimoto ma sens jedynie przy współwystępującej celiakii, alergii na gluten, białka mleka czy nietolerancji laktozy. W przypadku braku odzwierciedlenia tych zaburzeń w badaniach diagnostycznych, wprowadzenie diety eliminacyjnej nie ma podstaw. Należy pamiętać, że każdy wyeliminowany produkt powinno się zastąpić odpowiednim zamiennikiem. Pozwala to na zmniejszenie ryzyka pojawienia się niedoborów pokarmowych.

W przypadku eliminacji glutenu należy sięgać po naturalnie bezglutenowe produkty np. kaszę jaglaną, gryczaną, komosę ryżową, amarantus, ryż brązowy. Natomiast przy nietolerancji laktozy wystarczy sięgać po bezlaktozowe produkty mleczne, a w szczególności mleko.

Gdy pacjent otrzyma wynik potwierdzający alergię na białka mleka powinien odstawić wszystkie przetwory z jego udziałem i wybierać jedynie roślinne zamienniki. Podczas sięgania po napoje czy jogurty roślinne warto zwrócić jednak uwagę na etykietę i wybierać te bez dodatku cukru, ale wzbogacane w wapń, witaminę D i B12.

Reklama

Hashimoto a dieta Dąbrowskiej

Dieta dla osób z Hashimoto nie musi być skomplikowana. Wiele osób w przypływie frustracji sięga po detoksy i diety mające na celu oczyszczenie ich organizmu. Nie warto jednak tak do tego podchodzić  i nie należy sięgać po restrykcyjne metody, takie jak dieta Dąbrowskiej.

Bazowanie codziennego menu jedynie na warzywach i owocach nie jest wskazane ze względu na to, że taki sposób żywienia nie będzie dostarczać odpowiedniej ilości białka i zdrowych tłuszczów. Ponadto, tak duży deficyt energetyczny nie jest wskazany dla nikogo, a tym bardziej przy zaburzeniach pracy tarczycy.

Narząd ten jest wrażliwy na niską podaż kalorii i przy niewystarczającej ilości energii zmniejsza syntezę hormonów, które wpływają na metabolizm.

Dieta ketogeniczna a Hashimoto

Popularna w ostatnim czasie dieta ketogeniczna przedstawiana jest wielokrotnie jako remedium na wszelkie choroby i dolegliwości. Ten sposób żywienia polega na opieraniu codziennego jadłospisu przede wszystkim na tłuszczach z niewielkim udziałem białka i minimalnym węglowodanów. Takie proporcje między makroskładnikami mają wprowadzić organizm w stan ketozy i przestawić go na pozyskiwanie energii z kwasów tłuszczowych zamiast z glukozy.

Dieta ketogeniczna i choroby autoimmunologiczne często są zestawiane jako nieodłączne elementy ze względu na wyniki badań wskazujące na poprawę działania układu odpornościowego w wyniku wprowadzonej ketozy. Rzeczywistość jest jednak nieco odmienna.

Ketoza nie jest lekarstwem na wszystko i nie będzie wskazana u każdego. Skutki źle prowadzonej diety i ryzyko wszelkich niedoborów niosą ryzyko nasilenia osłabienie organizmu. Brak jest jednoznacznych badań mówiących o korzyściach płynących z diety tłuszczowej w przy  Hashimoto. Ponadto tarczyca wrażliwa jest na wszelkie radykalne zmiany i tak naprawdę może dojść do pogłębienia zaburzeń.

Przykładowy jadłospis diety na Hashimoto

Dieta w Hashimoto ma ogromny wpływ na zmniejszenie nieprzyjemnych skutków choroby. Poza zmniejszeniem procesów zapalanych pozwala na utrzymanie prawidłowej masy ciała i poprawę samopoczucia. Jadłospis powinien być dostosowany do współwystępujących jednostek chorobowych ze względu na fakt, że zaburzenia na innych płaszczyznach negatywnie wpływają na funkcjonowanie całego organizmu.

Przykładowy jadłospis w chorobie Hashimoto może prezentować się następująco:

śniadanie: omlet z fasolką szparagową, szpinakiem i serem feta;

drugie śniadanie: babeczki bananowe z jagodami;

obiad: dorsz pieczony z cytrynowym ryżem i sałatką warzywną;

podwieczorek: słupki warzyw z hummusem;

kolacja: zupa krem z soczewicy z kurczakiem.

Dieta przy Hashimoto - przepisy

Żywienie w Hashimoto oprócz skierowania na zmniejszenie procesu zapalnego powinno być przede wszystkim smaczne, aby zwiększyć sukces wytrwania w założeniach dietetycznych. Poniżej przedstawiamy przepisy na smaczne posiłki wspierające proces leczenia:

Pudding chia na mleku migdałowym z orzechami brazylijskimi

Składniki:

  • nasiona chia - 3 łyżki,
  • mleko migdałowe - 1 szklanka,
  • granat, nasiona – 3 łyżki,
  • orzechy brazylijskie – 3 sztuki.

Sposób przygotowania:

  1. W garnku umieść mleko migdałowe, nasiona chia i gotuj na wolnym ogniu do czasu, aż pudding zgęstnieje.
  2. Granat przekrój na pół i wyłuskaj ziarenka.
  3. Przełóż pudding do miseczki.  Na wierzchu ułóż ziarenka granatu i posiekane orzechy.

* Pudding możesz również przygotować na zimno. Wtedy należy umieścić wszystkie składniki w naczyniu i wymieszać intensywnie trzepaczką. Gotowy pudding należy odstawić do lodówki na minimum 3 godziny, a najlepiej na całą noc. Po godzinie warto ponownie wymieszać wszystkie składniki, aby nasiona nie opadły na dno.

** Pamiętaj o myciu owoców, również tych, które obierasz ze skórki.

Oriantalna potrawka z kurczakiem i komosą ryżową

Składniki:

  • quinoa - komosa ryżowa biała sucha - 4 łyżki,
  • kurczak, mięso z piersi bez skóry- 120 g,
  • mieszanka chińska, mrożona - 1 szklanka,
  • przecier pomidorowy (passata) - ¾  szklanki,
  • oliwa z oliwek – 2 łyżki,
  • curry, proszek - 1 łyżeczka,
  • papryka słodka mielona - 2 szczypty,
  • papryka ostra mielona – 2 szczypty,
  • sól - 1 szczypta,
  • pieprz czarny - 2 szczypty,
  • fasola mung, kiełki - 1 łyżka.

Sposób przygotowania:

  1. Komosę gotuj w osolonej wodzie przez około 15 minut.
  2. Mięso umyj, osusz i pokrój w kostkę.
  3. Na rozgrzanej patelni z tłuszczem usmaż mięso, następnie dodaj mieszankę warzyw i podsmaż.
  4. Dodaj passatę pomidorową oraz przyprawy, wymieszaj i duś pod przykryciem jeszcze przez 5-10 minut.
  5. Gotową potrawkę wymieszaj z komosą. Danie posyp kiełkami.

Z pomocą w prowadzeniu prozdrowotnych zmian wychodzą naprzeciw nowoczesne rozwiązania dietetyczne. Jednym z nich jest aplikacja mobilna, która oferuje kilkanaście rodzajów w diet. W swojej ofercie zawiera również dietę na Hashimoto. Jedną z głównych zalet tej aplikacji jest to, że każdą dietę użytkownik może dostosować do swoich indywidualnych potrzeb.

Ponadto w ramach abonamentu otrzymuje się nieograniczony kontakt z dietetykiem, bazę ponad 1500 przepisów oraz automatycznie generowaną listę zakupów.

Artykuł zawiera lokowanie produktu

Czytaj również

Bibliografia

  • Vahab Fatourechi, MD. Subkliniczna niedoczynność tarczycy: uaktualnienie wiadomości dla lekarzy pierwszego kontaktu. Medycyna po Dyplomie. 2009.
  • Alicja E. Ratajczak, Małgorzata Moszak, Marian Grzymisławski. Zalecenia żywieniowe w niedoczynności tarczycy i chorobie Hashimoto. Piel Zdr Publ. 2017;7(4):305–311.
  • Paweł Tuchendler, Zygmunt Zdrojewicz. Dieta w chorobach tarczycy. Med Rodz 2017; 20(4): 299-3.
  • Robert D Abbott, Adam Sadowski, Angela G Alt. Efficacy of the autoimmune protocol diet as part of a multi-disciplinary, supported lifestyle intervention for hashimoto's thyroiditis. Cureus 2019; 27;11(4):e4556.
dietetyk Kamila Pawłowska
Artykuł napisany przez
dietetyk Kamila Pawłowska
Absolwentka Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego na kierunku Dietetyka. Na co dzień pracuje jako dietetyk w Peater - globalnej platformie dietetycznej popularyzującej zdrowe podejście do diety. Pasjonatka aktywności fizycznej i zdrowego stylu życia. Interesuje się również psychodietetyką -ukończyła studia podyplomowe w tym zakresie na Uniwersytecie Humanistycznospołecznym SWPS. Certyfikowany Instruktor Fitness oraz Trener Personalny. Jej konikiem jest żywienie osób aktywnych fizycznie. Wiedzę z tego obszaru zdobywa uczestnicząc w licznych szkoleniach i warsztatach.
Pokaż więcej
Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu do końca.
Jeśli chcesz być na bieżąco z informacjami na
temat zdrowia i zdrowego stylu życia,
zapraszamy na nasz portal ponownie!
Więcej z kategorii Żywienie w chorobie
Dieta przy łuszczycy - jadłospis. Co jeść, a czego unikać?
Dieta przeciwzapalna przy łuszczycy
Dieta nerkowa - co jeść, a czego unikać? Jadłospis na chore nerki
Faszerowana papryka
Śniadania z awokado – pomysły na zdrowe przepisy
Kanapka z awokado
Podobne artykuły
Produkty w diecie po usunięciu woreczka żółciowego
Dieta po usunięciu woreczka żółciowego – jadłospis
Zdrowy talerz w diecie przy menopauzie
Dieta w menopauzie - jadłospis. Co warto jeść, a czego lepiej unikać?
Dieta przy kamicy żółciowej
Dieta przy kamicy żółciowej – co jeść? Przykładowy jadłospis
Ryby to doskonały składnik diety przy zapaleniu żołądka
Dieta przy zapaleniu żołądka – co jeść? Przykładowy jadłospis
Woda stosowana w diecie przed badaniem kolonoskopijnym
Jak rozpisać dietę przed kolonoskopią? Których produktów unikać?

Reklama


1/3 kobiet ma niedobór tego pierwiastka 😲
Sprawdź powód!