ChatGPT został poddany egzaminowi z interny. Wyniki mogą zaskakiwać. Sprawdź❗
ChatGPT został poddany egzaminowi z interny. Wyniki mogą zaskakiwać. Sprawdź❗
ChatGPT został poddany egzaminowi z interny. Wyniki mogą zaskakiwać. Sprawdź❗

Dieta przy łuszczycy - jadłospis. Co jeść, a czego unikać?

Łuszczyca jest autoimmunologiczną chorobą zapalną powłok skórnych. W Polsce zmaga się z nią około 3% populacji. Oprócz zmian skórnych, których nasilenie zależne jest od wielu czynników, choroba ta może zwiększać ryzyko cukrzycy, zaburzeń metabolicznych i chorób serca. Dieta poza wpływem na zmniejszenie objawów skórnych będzie istotna w profilaktyce oraz leczeniu chorób współistniejących.
Dieta przeciwzapalna przy łuszczycy
Źródło: 123RF
W skrócie
  • Dieta w łuszczycy powinna mieć przede wszystkim charakter przeciwzapalny oraz dostarczać składników, które biorą udział w odbudowie zewnętrznej warstwy skóry.
  • Można wyróżnić kilka rodzajów łuszczycy. Czy zalecenia dietetyczne różnią się w zależności od miejsca występowania zmian?
  • Odżywianie w łuszczycy wpływa na zmniejszenie objawów skórnych. Jakie są inne efekty stosowania tej diety?
SPRAWDŹ TEŻ: Łuszczyca skóry - jak się objawia? Przyczyny i leczenie
Spis treści

Reklama

Zasady stosowania diety przy łuszczycy

Zważając na fakt, że łuszczyca ma podłoże zapalne i cechuje się przyspieszonym cyklem rogowacenia naskórka, dieta w łuszczycy powinna mieć charakter przeciwzapalny oraz dostarczać odpowiedniej ilości składników biorących udział w odbudowie zewnętrznej warstwy skóry. Dodatkowo powinna ona zmniejszać ryzyko cukrzycy czy hipercholesterolemii.

W te założenia doskonale wpisuje się dieta śródziemnomorska bogata w nienasycone kwasy tłuszczowe, owoce i warzywa, ryby i chude mięso, a także w pestki oraz nasiona. Oprócz dostarczania substancji o potencjale przeciwzapalnym i antyoksydacyjnym należy pamiętać o zmniejszeniu podaży produktów o działaniu przeciwstawnym czyli potęgującym stany zapalne.

Zaliczyć do nich można - żywność wysokoprzetworzoną -  bogatą w tłuszcze nasycone czy cukier prosty.

Dieta przy łuszczycy a inne znane diety

Choć w Internecie znaleźć można wiele nagłówków zachęcających do sięgania po restrykcyjne diety w celu złagodzenia objawów skórnych, to niestety w większości przypadków ich zastosowanie nie ma podstaw klinicznych.

Dieta Paleo czy Kwaśniewskiego bogata jest w substancje prozapalne i nasycone kwasy tłuszczowe, które nie będą korzystnie wpływać na stan skóry. Z kolei Dieta Dąbrowskiej pomimo, że bazuje na warzywach i owocach, to nie dostarcza odpowiedniej ilości kilokalorii, białka i tłuszczów, które są niezbędne do odbudowy naskórka. W każdej z tych wymienionych diet brakuje jakiegoś elementu, aby była ona kompletna.

Zainteresowanie może wzbudzić coraz to bardziej popularna dieta ketogeniczna w modelu śródziemnomorskim. Jeżeli ten model żywienia bazuje na nienasyconych kwasach tłuszczowych, chudym mięsie drobiowym, pestkach, nasionach, owocach jagodowych i zielonych warzywach liściastych, to może dostarczać wszystkich niezbędnych składników i zmniejszać stan zapalny.

Minusem tego sposobu żywienia jest trud wprowadzenia w stan ketozy, konieczna suplementacja niezbędnych składników mineralnych, a także potrzeba dużej wiedzy żywieniowej. Dodatkowo, dieta ta jest dość restrykcyjna i stosowanie jej przez całe życie wydaje się być niemożliwe. Dlatego najlepszym rozwiązaniem jest tradycyjna dieta śródziemnomorska.

Reklama

Rodzaje łuszczycy a dieta

Wyróżnić można kilka rodzajów łuszczycy. Pierwszy podział bazuje na wieku pojawienia się pierwszych zmian:

  • łuszczyca typu I - dziedziczną, diagnozowaną przed 40. rokiem życia
  • łuszczyca typu II - łuszczycę dorosłych, pierwsze objawy po 40. roku życia

Dodatkowo podziału można dokonać ze względu na miejsce występowania zmian, tj. łuszczycę:

  • paznokci,
  • dłoni i stóp,
  •  twarzy,
  • owłosionej skóry głowy,
  • odwróconą - zmiany występują w zgięciach łokciowych i kolanowych.

Bez względu na miejsce występowania zmian zalecenia dietetyczne nie powinny się od siebie różnić. Podłoże pojawiających się zmian jest cały czas takie samo i należy zadbać o potencjał przeciwzapalny spożywanej żywności, odpowiednią podaż kwasów Omega-3, witaminy D, cynku i żelaza, a także o prawidłową masę ciała.

Czego ,,nie lubi" łuszczyca?

Zmagając się z łuszczycą, szczególną uwagę należy zwracać na produkty spożywcze po które sięgamy. Przy łuszczycy przede wszystkim warto zadbać o prawidłową masę ciała. Nadmierna tkanka tłuszczowa produkuje wiele substancji prozapalnych, które mogą nasilać objawy choroby.

Dodatkowo w diecie należy unikać:

  • produktów o charakterze prozapalnym, czyli wysokoprzetworzonych, bogatych w nasycone kwasy
  • alkoholu,
  • czerwonego mięsa,
  • podrobów,
  • potraw smażonych.

Niestety zwyczajowa dieta w naszej szerokości geograficznej jest dość bogata w wyżej wymienione składniki i należy poddać ją modyfikacji tak, aby stała się przeciwzapalna.

W pierwszej kolejności warto zamienić masło na margarynę, a smalec na oliwę z oliwek, czerwone mięso na chudy drób lub ryby. Proces smażenia warto zastąpić pieczeniem, grillowaniem lub duszeniem potraw.

Reklama

Co jeść przy łuszczycy?

Bilansując jadłospis osoby chorej na łuszczycę należy wziąć pod uwagę inne towarzyszące jednostki chorobowe, a także możliwe alergie pokarmowe. Ze względu na fakt, że łuszczyca ma podłoże autoimmunologiczne to często współwystępować może z RZS  (reumotoidalne zapalenie stawów), wrzodziejącym zapaleniem jelit czy chorobą Leśniowskiego Cronha.

Baza diety niezależnie od innych zaburzeń powinna być zawsze taka sama, modyfikacja w przypadku chorób jelit powinna dotyczyć jedynie strawności produktów i ograniczenia tych nasilających objawy.

Ze względu na ryzyko rozwoju cukrzycy czy hipercholesterolemii, dieta optymalna powinna zakładać 4-5 posiłków dziennie w odstępach 3-4 godzin, a także eliminację podjadania. W celu zadbania o prawidłowe stężenie glukozy we krwi warto zadbać o indeks i ładunek glikemiczny produktów i potraw.

Do zalecanych składników zaliczamy:

  • warzywa - zielone warzywa liściaste, kapustne, kalafior, brokuły, warzywa korzeniowe, pomidory, ogórki, papryka, rzodkiewka, rzepa, cukinia, bakłażan;
  • owoce - szczególnie owoce jagodowe o wysokim potencjale antyoksydacyjnym;
  • ryby - szczególną uwagę należy zwrócić na tłuste ryby morskie, które dostarczają kwasów Omega-3 o silnym działaniu przeciwzapalnym;
  • mięso - chude mięso drobiowe, bez skóry; drobiowe wędliny;
  • nabiał - o zawartości tłuszczu poniżej 2%;
  • pestki, nasiona, orzechy;
  • tłuszcze - oliwa z oliwek, olej lniany (na zimno).

Reklama

Efekty stosowania diety na łuszczycę

Odżywianie w łuszczycy może wpłynąć na zmniejszenie objawów skórnych. O ile poprawa jakości naskórka jest kwestią dość indywidualną, to prawidłowo zbilansowany jadłospis wpływa na utrzymanie prawidłowej masy ciała, prawidłowego stężenia glukozy czy cholesterolu.

Dzięki temu zmniejsza się ryzyko rozwinięcia chorób cywilizacyjnych, na które osoby z łuszczycą są narażone w większym stopniu.

Reklama

Przykładowy jadłospis dla osób z łuszczycą

Jadłospis dla chorych na łuszczycę musi być przede wszystkim dopasowany kalorycznie i wspierać utrzymanie lub uzyskanie należnej masy ciała. Dodatkowo przepisy powinny bazować na naturalnych produktach o działaniu przeciwzapalnym. Plan posiłków musi zostać dopasowany indywidualnie i być smaczny oraz sycący, aby unikać podjadania.

Przykładowy jadłospis dla łuszczyków:

Śniadanie: szakszuka z ciecierzycą, jajkiem i awokado

Drugie śniadanie: owsianka z kefirem, malinami, siemieniem lnianym i orzechami włoskimi

Obiad:  łosoś pieczony w papilocie z warzywami korzeniowymi podawany z ryżem brązowym

Kolacja: zapiekanki z chleba żytniego z pomidorem, mozarellą i bazylią

Smaczna dieta, to podstawa skuteczności stosowanego sposobu żywienia. Pomaga ona w wytrwaniu w założonym celu. Nowoczesne aplikacje dietetyczne umożliwiają modyfikację planu poprzez wymianę posiłków czy produktów. Dzięki szerokiemu wyborowi dań, na pewno każdy znajdzie coś, co podpasuje jego preferencjom smakowym. W ramach abonamentu możliwy jest stały kontakt z dietetykiem, który odpowie na wszelkie żywieniowe pytania.

Jak działa ozonator żywności? Zobacz nasz test redakcyjny:

Artykuł zwiera lokowanie produktu

Czytaj również

Bibliografia

  • Szepietowsk, Jacek, et al.
  • Stawczyk, Marta, et al.
  • Gołąbek, Katarzyna, and Bożena Regulska-Ilow.
dietetyk Kamila Pawłowska
Artykuł napisany przez
dietetyk Kamila Pawłowska
Absolwentka Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego na kierunku Dietetyka. Na co dzień pracuje jako dietetyk w Peater - globalnej platformie dietetycznej popularyzującej zdrowe podejście do diety. Pasjonatka aktywności fizycznej i zdrowego stylu życia. Interesuje się również psychodietetyką -ukończyła studia podyplomowe w tym zakresie na Uniwersytecie Humanistycznospołecznym SWPS. Certyfikowany Instruktor Fitness oraz Trener Personalny. Jej konikiem jest żywienie osób aktywnych fizycznie. Wiedzę z tego obszaru zdobywa uczestnicząc w licznych szkoleniach i warsztatach.
Pokaż więcej
Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu do końca.
Jeśli chcesz być na bieżąco z informacjami na
temat zdrowia i zdrowego stylu życia,
zapraszamy na nasz portal ponownie!
Więcej z kategorii Żywienie w chorobie
Dieta przy łuszczycy - jadłospis. Co jeść, a czego unikać?
Dieta przeciwzapalna przy łuszczycy
Dieta nerkowa - co jeść, a czego unikać? Jadłospis na chore nerki
Faszerowana papryka
Dieta przy i po radioterapii – co jeść i jak długo ją stosować? Przepisy
Jedzenie w czasie leczenia choroby nowotworowej
Podobne artykuły
Dieta przeciwzapalna przy łuszczycy
Dieta przy łuszczycy - jadłospis. Co jeść, a czego unikać?
Faszerowana papryka
Dieta nerkowa - co jeść, a czego unikać? Jadłospis na chore nerki
Jedzenie w czasie leczenia choroby nowotworowej
Dieta przy i po radioterapii – co jeść i jak długo ją stosować? Przepisy
Kanapka z awokado
Śniadania z awokado – pomysły na zdrowe przepisy

Reklama


1/3 kobiet ma niedobór tego pierwiastka 😲
Sprawdź powód!