Poddała się jej księżna Kate. 👉 Na czym polega ta metoda leczenia? Sprawdź❗
Poddała się jej księżna Kate. 👉 Na czym polega ta metoda leczenia? Sprawdź❗
Poddała się jej księżna Kate. 👉 Na czym polega ta metoda leczenia? Sprawdź❗

Ile czosnku dziennie?

Czosnek, choć bardzo zdrowy, nie powinien być spożywany w nadmiernych ilościach. Jak dużo go jeść, aby wyleczyć przeziębienie, ale nie nabawić się przy tym dolegliwości żołądkowych? Podpowiadamy.
Dzienna dawka czosnku
źródło:123RF
Spis treści

Reklama

Ile jeść czosnku dziennie?

Już jeden ząbek czosnku dziennie wystarczy, by odczuć jego prozdrowotne właściwości.Dawka większa niż dwa ząbki może podrażnić żołądek, dlatego to absolutne maksimum, zalecane jedynie przy infekcjach. 

Czosnku nie powinny spożywać osoby zmagające się z nieżytem żołądka i jelit oraz chorobami wątroby. Stosowania dużych ilości czosnku w diecie nie zaleca się również osobom z niskim ciśnieniem krwi i chorobą zakrzepową. Jeśli nic i nikt nie jest w stanie przekonać nas do spożywania surowego czosnku, można zaopatrzyć się w tabletki. Będą one stanowić dobrą pomoc w walce z przeziębieniem.

Reklama

Czosnek – naturalny antybiotyk

Po czosnek sięgamy zazwyczaj wtedy, gdy dopada nas przeziębienie. I bardzo dobrze – czosnek działa bowiem jak naturalny antybiotyk, hamując rozwój bakterii.W niewielkich ząbkach kryje się cała masa witamin i mikroelementów. 

W czosnku znajdziemy m.in.:

  • sole mineralne (potasu, wapnia, magnezu), 
  • związki flawonoidowe, 
  • aminokwasy, 
  • witaminy (A, C, B1, B2, PP),
  • rzadkie mikroelementy, takie jak kobalt, chrom i nikiel. 

Niezwykle cenne są również bogate w siarczki i allicynę olejki eteryczne. Choć dają one czosnkowi charakterystyczny zapach, bez nich czosnek nie byłby aż tak wartościowy.

Czytaj również
Olga Szymkowiak
Artykuł napisany przez
Olga Szymkowiak
Olga Szymkowiak to utalentowana dziennikarka i content writer, która swoją karierę zawodową rozpoczęła w "Gazecie Wyborczej". Jej doświadczenie obejmuje pracę w jednym z wiodących polskich portali medycznych, gdzie zdobyła cenne doświadczenie w pisaniu na tematy zdrowotne, dietetyczne oraz związane z urodą. Obecnie Olga skupia się na tworzeniu treści o szerokim zakresie tematycznym, łącząc profesjonalizm dziennikarski z kreatywnym podejściem do pisania. Olga, absolwentka Uniwersytetu Łódzkiego w dziedzinie Kulturoznawstwa, wyróżnia się zdolnością do przekazywania skomplikowanych tematów w przystępny i angażujący sposób. Jej teksty charakteryzują się głębokim zrozumieniem tematu, kreatywnością i precyzją,
Pokaż więcej
Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu do końca.
Jeśli chcesz być na bieżąco z informacjami na
temat zdrowia i zdrowego stylu życia,
zapraszamy na nasz portal ponownie!
Więcej z kategorii Warzywa
Sok pomidorowy – przepis na sok z wyciskarki i blendera
Dwie szklanki z sokiem pomidorowym
Jak gotować bób? - świeży, mrożony i żeby nie wzdymał? Sposoby i przepisy
Ugotowany młody bób w miseczce
Seler naciowy - właściwości lecznicze i odżywcze. Jak wpływa na zdrowie?
Seler naciowy pokrojony na desce kuchennej
Podobne artykuły
Sałatka z selerem naciowym
Seler naciowy - sprawdź przepisy na ciepłe potrawy z selera oraz zdrowe sałatki
Szklanka soku z selera naciowego i różne warzywa w kuchni
Sok z selera naciowego - czy warto go pić? Sprawdź, na co pomaga
Mężczyzna trzyma bataty w koszyku
Indeks glikemiczny batatów. Ile kalorii ma słodki ziemniak?
Buraki w słoikach w czasie kiszenia
Dlaczego warto spożywać kiszone buraki? Sprawdź, jak kisić buraki i zrób to sam
Surowca cukinia
Czy cukinię można jeść na surowo?

Reklama


Czym się różni odporność swoista od nieswoistej?
Sprawdź!