Poddała się jej księżna Kate. 👉 Na czym polega ta metoda leczenia? Sprawdź❗
Poddała się jej księżna Kate. 👉 Na czym polega ta metoda leczenia? Sprawdź❗
Poddała się jej księżna Kate. 👉 Na czym polega ta metoda leczenia? Sprawdź❗

Jakie witaminy ma marchewka?

Marchew jest prawdziwą skarbnicą beta-karotenu. Jakie witaminy i minerały zawiera to warzywo i co można z niego przygotować?
Marchewka jest skarbnicą beta-karotenu
Źródło:123RF
Spis treści

Reklama

Jakie witaminy są w marchewce?

Spożywając marchew, dostarczymy swojemu organizmowi witamin z grupy B: 

  • ryboflawiny, 
  • niacyny, 
  • tiaminy,
  • witaminy B6. 

Odpowiadają one przede wszystkim za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, pozytywnie wpływają na nastrój, łagodzą napięcia i poprawiają sprawność intelektualną. W marchwi znajdziemy również witaminę K,która jest niezbędna w utrzymaniu prawidłowego krzepnięcia krwi. To pomarańczowe warzywo zawiera również witaminy: C i E, kwas foliowy, a także szereg minerałów, m.in. potas, wapń, sód, fosfor i magnez.

Reklama

Marchewka – źródło beta-karotenu

Marchew jest skarbnicą karotenoidów, czyli związków, które są jednocześnie przeciwutleniaczami i barwnikami odpowiadającymi za pomarańczowy kolor warzywa. W marchwi znajdziemy wszystkie rodzaje karotenoidów, m.in. luteinę i alfa-karoten, najwięcej jest w niej jednak beta-karotenu, czyli prowitaminy A, z której w organizmie człowieka powstaje witamina A.

Beta-karoten jest znany z tego, że przyśpiesza opalanie i przedłuża jego trwałość. Warto jednak pamiętać, że wspomaga on również prawidłowe funkcjonowanie wzroku, pozytywnie wpływa na wygląd skóry i wzmacnia odporność. Jako przeciwutleniacz, wykazuje także działanie antynowotworowe. 

Reklama

Marchew w codziennej diecie

W 100 gramach marchewki znajduje się zaledwie 41 kcal. Słupki marchewki będą stanowić zatem świetną przekąskę dla osób dbających o linię. Można podać je np. z hummusem lub tzatzikami. Dzieciom i osobom starszym podaje się ją, jako składnik zdrowej, lekkostrawnej diety, działający dobrze na żołądek i usprawniający perystaltykę jelit. Co ciekawe, z marchwi przygotujemy nie tylko surówkę czy zupę, ale także wyśmienite ciasto.

Olga Szymkowiak
Artykuł napisany przez
Olga Szymkowiak
Olga Szymkowiak to utalentowana dziennikarka i content writer, która swoją karierę zawodową rozpoczęła w "Gazecie Wyborczej". Jej doświadczenie obejmuje pracę w jednym z wiodących polskich portali medycznych, gdzie zdobyła cenne doświadczenie w pisaniu na tematy zdrowotne, dietetyczne oraz związane z urodą. Obecnie Olga skupia się na tworzeniu treści o szerokim zakresie tematycznym, łącząc profesjonalizm dziennikarski z kreatywnym podejściem do pisania. Olga, absolwentka Uniwersytetu Łódzkiego w dziedzinie Kulturoznawstwa, wyróżnia się zdolnością do przekazywania skomplikowanych tematów w przystępny i angażujący sposób. Jej teksty charakteryzują się głębokim zrozumieniem tematu, kreatywnością i precyzją,
Pokaż więcej
Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu do końca.
Jeśli chcesz być na bieżąco z informacjami na
temat zdrowia i zdrowego stylu życia,
zapraszamy na nasz portal ponownie!
Więcej z kategorii Warzywa
Dlaczego warto spożywać kiszone buraki? Sprawdź, jak kisić buraki i zrób to sam
Buraki w słoikach w czasie kiszenia
Czy cukinię można jeść na surowo?
Surowca cukinia
Jak gotować bób? - świeży, mrożony i żeby nie wzdymał? Sposoby i przepisy
Ugotowany młody bób w miseczce
Podobne artykuły
Sałatka z selerem naciowym
Seler naciowy - sprawdź przepisy na ciepłe potrawy z selera oraz zdrowe sałatki
Szklanka soku z selera naciowego i różne warzywa w kuchni
Sok z selera naciowego - czy warto go pić? Sprawdź, na co pomaga
Dwie szklanki z sokiem pomidorowym
Sok pomidorowy – przepis na sok z wyciskarki i blendera
Szklanka soku pomidorowego i koszyk z pomidorami
Właściwości soku pomidorowego. Na co pomaga sok z pomidorów?
Mężczyzna trzyma bataty w koszyku
Indeks glikemiczny batatów. Ile kalorii ma słodki ziemniak?

Reklama


Czym się różni odporność swoista od nieswoistej?
Sprawdź!