Taka zupa – pełna warzyw, mięsa i rozgrzewających przypraw - doda nam energii oraz uzupełni niezbędny zestaw minerałów i witamin.
Reklama
Jesienna zupa zimowa pożywna
Składniki:
- 30 dag piersi z kurczaka
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1 puszka pomidorów
- 1 cebula
- 1 marchewka
- 20 dag boczku wędzonego
- 2 ząbki czosnku
- 30 dag ziemniaków
- sól, pieprz, listek laurowy
- 3 łyżki masła - najlepsze będzie masło klarowane
- 1,5 l wody
- natka, koperek, zioła.
Przygotowanie: Piersi z kurczaka umyć, pokroić w paski, boczek pokroić w drobną kostkę. Marchewkę umyć, obrać, zetrzeć, ziemniaki pokroić w kostkę. Cebulę pokroić w drobną kostkę, a czosnek przecisnąć przez praskę. W garnku, na rozgrzanym maśle, przesmażyć mięso i boczek, zdjąć. Na tym samym tłuszczu przesmażyć warzywa. Dodać mięso, pomidory, koncentrat, listek, sól i pieprz. Zalać wodą i gotować do miękkości ziemniaków. Zupę przybrać świeżymi ziołami, posiekaną natka i koperkiem.
Reklama
Rozgrzewająca zupa z ciecierzycą
Składniki:
- 30 dag wołowiny
- 30 dag ciecierzycy
- 3 pomidory
- 1 marchewka
- 2 ziemniaki
- 1 mała cukinia
- 1 szklanka zielonego groszku
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1,5 l wody
- sól, pieprz
- cynamon, kurkuma, kminek
- liść laurowy
- 1 łyżeczka oregano
- olej do smażenia.
Przygotowanie: Wołowinę pokroić w średnią kostkę. Ciecierzycę ugotować. Pomidory, marchewkę, ziemniaki i cukinię pokroić w grubą kostkę. Groszek rozmrozić, cebulę posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę. Na rozgrzanym oleju usmażyć partiami mięso, przekładając już usmażone do garnka. Na świeżym oleju zeszklić cebulę i czosnek, dodać do garnka z mięsem, zalać wodą, dodać listek laurowy, sól i pieprz. Gotować na wolnym ogniu co jakiś czas szumując tworzącą się pianę. Następnie dodać ziemniaki i marchewkę, gotować ok. 20 min., po tym czasie dodać resztę warzyw i ciecierzycę. Przyprawić cynamonem i kurkumą, dodać kminek i oregano, gotować ok. 15 min.
Reklama
Zupa orzechowa
Składniki:
- 0,5 kg. selera
- 2 łyżki masła
- 1/2 szklanki grubo posiekanych orzechów włoskich
- 1 cebula
- 3/4 l wywaru drobiowego
- 1/2 szklanki śmietanki 30 %
- 2 łyżki mąki
- sól, pieprz
- 2 gałązki selera naciowego
- Kilka listków natki pietruszki
Przygotowanie: Cebulę posiekać, selera obrać i pokroić w kostkę. Na rozgrzanym maśle zeszklić cebulę, dodać seler i chwilę smażyć. Oprószyć mąką i powoli wlewać wywar i śmietanę cały czas mieszając.
Doprawić solą i pieprzem, gotować do miękkości selera, po czym zupę zmiksować. Do zmiksowanej zupy dodać posiekane orzechy włoskie, doprowadzić do wrzenia. Podawać udekorowaną liśćmi selera i ewentualnie natką pietruszki.