Poddała się jej księżna Kate. 👉 Na czym polega ta metoda leczenia? Sprawdź❗
Poddała się jej księżna Kate. 👉 Na czym polega ta metoda leczenia? Sprawdź❗
Poddała się jej księżna Kate. 👉 Na czym polega ta metoda leczenia? Sprawdź❗

Jesienne zupy rozgrzewające

Talerz parującej, gęstej i pożywnej zupy to nie tylko smaczny i zdrowy posiłek, ale też idealne danie na poprawę naszego nastroju, gdy zmarznięci wracamy do domu w jesienny lub zimowy wieczór.
Jesienne zupy rozgrzewające
Spis treści

Taka zupa  – pełna warzyw, mięsa i rozgrzewających przypraw -  doda nam energii oraz uzupełni niezbędny zestaw minerałów i witamin.

Reklama

Jesienna zupa zimowa pożywna

Składniki:
- 30 dag piersi z kurczaka
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1 puszka pomidorów
- 1 cebula
- 1 marchewka
- 20 dag boczku wędzonego
- 2 ząbki czosnku
- 30 dag ziemniaków
- sól, pieprz, listek laurowy
- 3 łyżki masła - najlepsze będzie masło klarowane
- 1,5 l wody

- natka, koperek, zioła.

Przygotowanie: Piersi z kurczaka umyć, pokroić w paski, boczek pokroić w drobną kostkę. Marchewkę umyć, obrać, zetrzeć, ziemniaki pokroić w kostkę. Cebulę pokroić w drobną kostkę, a czosnek przecisnąć przez praskę. W garnku, na rozgrzanym maśle, przesmażyć mięso i boczek, zdjąć. Na tym samym tłuszczu przesmażyć warzywa. Dodać mięso, pomidory, koncentrat, listek, sól i pieprz. Zalać wodą i gotować do miękkości ziemniaków. Zupę przybrać świeżymi ziołami, posiekaną natka i koperkiem.

Reklama

Rozgrzewająca zupa z ciecierzycą

Składniki:

- 30 dag wołowiny
- 30 dag ciecierzycy
- 3 pomidory
- 1 marchewka
- 2 ziemniaki
- 1 mała cukinia
- 1 szklanka zielonego groszku
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1,5 l wody
- sól, pieprz
- cynamon, kurkuma, kminek
- liść laurowy
- 1 łyżeczka oregano
- olej do smażenia.

Przygotowanie: Wołowinę pokroić w średnią kostkę. Ciecierzycę ugotować. Pomidory, marchewkę, ziemniaki i cukinię pokroić w grubą kostkę. Groszek rozmrozić, cebulę posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę. Na rozgrzanym oleju usmażyć partiami mięso, przekładając już usmażone do garnka. Na świeżym oleju zeszklić cebulę i czosnek, dodać do garnka z mięsem, zalać wodą, dodać listek laurowy, sól i pieprz. Gotować na wolnym ogniu co jakiś czas szumując tworzącą  się pianę. Następnie dodać ziemniaki i marchewkę, gotować ok. 20 min., po tym czasie dodać resztę warzyw i ciecierzycę. Przyprawić cynamonem i kurkumą, dodać kminek i oregano, gotować ok. 15 min.

Reklama

Zupa orzechowa

Składniki:
- 0,5 kg. selera
- 2 łyżki masła
- 1/2 szklanki grubo posiekanych orzechów włoskich
- 1 cebula
- 3/4 l wywaru drobiowego
- 1/2 szklanki śmietanki 30 %
- 2 łyżki mąki
- sól, pieprz
- 2 gałązki selera naciowego
- Kilka listków natki pietruszki

Przygotowanie: Cebulę posiekać, selera obrać i pokroić w kostkę. Na rozgrzanym maśle zeszklić cebulę, dodać seler i chwilę smażyć. Oprószyć mąką i powoli wlewać wywar i śmietanę cały czas mieszając.

Doprawić solą i pieprzem, gotować do miękkości selera, po czym zupę zmiksować. Do zmiksowanej zupy dodać posiekane orzechy włoskie, doprowadzić do wrzenia. Podawać udekorowaną liśćmi selera i ewentualnie natką pietruszki.

Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu do końca.
Jeśli chcesz być na bieżąco z informacjami na
temat zdrowia i zdrowego stylu życia,
zapraszamy na nasz portal ponownie!
Więcej z kategorii Odżywianie
Indeks glikemiczny - czym jest? Tabele produktów z niskim i wysokim IG
Produkty do diety na zbilansowanie indeksu glikemicznego
Kolagen w jedzeniu - gdzie można go znaleźć? Naturalne źródła i suplementacja
Grafika artykułu Kolagen w jedzeniu - gdzie można go znaleźć. Na grafice znajduje się szklanka z ropuszczonym kolagenem i tytuł artykułu.
Zielone ziemniaki - czy można je jeść? Trucizna czy odmiana?
Ziemniaki
Podobne artykuły
Produkty bez glutenu
W czym jest gluten, a co nie zawiera glutenu? Gdzie najwięcej?
Chleb wieloziarnisty razowy
Najzdrowszy chleb – jaki na diecie? Zdrowe pieczywo
Pestki dyni po wysuszeniu
Pestki dyni - właściwości, kcal i wartości odżywcze. Jakie są przeciwwskazania?
Jedzenie z glutaminianem sodu
Glutaminian sodu - jak dawkować? Szkodliwość i skutki uboczne
Gorzki posmak w ustach
Gorzki smak w ustach - rano i po jedzeniu. Co oznacza i jak się go pozbyć?

Reklama


Czym się różni odporność swoista od nieswoistej?
Sprawdź!