ChatGPT został poddany egzaminowi z interny. Wyniki mogą zaskakiwać. Sprawdź❗
ChatGPT został poddany egzaminowi z interny. Wyniki mogą zaskakiwać. Sprawdź❗
ChatGPT został poddany egzaminowi z interny. Wyniki mogą zaskakiwać. Sprawdź❗

Ksylitol czy stewia?

Ksylitol i stewia to najpopularniejsze propozycje dla tych, którzy zastanawiają się czym zastąpić cukier. Czym się od siebie różnią? Który wybrać? A może sięgnąć po jeszcze inne alternatywy dla „białej śmierci”?
Stewia
Źródło:123RF
Spis treści

O tym, że biały cukier niekorzystnie wpływa na zdrowie wiedzą nawet małe dzieci. Próchnica, otyłość, choroby serca, cukrzyca to tylko niektóre choroby, co do których przyczyniają się maleńkie białe kryształki. Nic więc dziwnego, że świadomi konsumenci coraz chętniej sięgają po alternatywne metody słodzenia. Prym wiodą ksylitol i stewia.

Reklama

Czy ksylitol jest zdrowy?

Ksylitol to cukier z brzozy. Jest nie tylko słodki, więc z powodzeniem może być dodatkiem do dań, ale ma też właściwości prozdrowotne. M.in. ułatwia mineralizację, czyli przyswajanie minerałów przez organizm np. wapnia przez kości. Jest dodawany do past do zębów dla najmłodszych dzieci, które w początkach dbania o higienę jamy ustnej powinny unikać fluoru (dopóki nie nauczą się wypluwać pasty do zębów). Zawartość ksylitolu w pastach do zębów pomaga mineralizować szkliwo i zabezpieczać je przed działaniem bakterii. Ale uwaga! Nie oznacza to, że ksylitol można włączyć do diety dzieci i serwować posiłki z dodatkiem tego słodu. Poprawne trawienie ksylitolu wymaga w pełni ukształtowanego, dojrzałego układu pokarmowego. 

Ksylitol ma mniej kalorii niż klasyczny cukier, jedna łyżeczka ma ok.14 kcal (biały cukier – ok. 30 kcal), ale to nie koniec dobrych wiadomości - ma czternastokrotnie niższy indeks glikemiczny od cukru, przez co może być stosowany przez diabetyków. 

Ksylitol może być stosowany jako zamiennik cukru w kawie i herbacie, a także do pieczonych ciast i innych słodkości – w przeciwieństwie do stewii czy miodu, które zmieniają smak wypieków.

Reklama

Co to jest stewia?

Stewia to roślina pochodząca z Ameryki Południowej i tam wykorzystywana jako naturalny słodzik od setek lat. Nie zawiera kalorii, dostarcza:

  • witaminy C, 
  • kwasu foliowego, 
  • żelaza, 
  • magnezu, 
  • potasu,
  • wapnia. 

Przypisuje jej się działanie antynowotworowe, przeciwbiegunkowe, obniżające ciśnienie, przeciwzapalne i podnoszące odporność. Jeśli chodzi o minusy to stewia pozostawia w ustach specyficzny, lekko gorzkawy posmak, przywołujący na myśl gorycz niektórych ziół.

Mimo to ma wielu fanów na całym świecie, jest też bezpieczna dla diabetyków. Można poddawać ją obróbce termicznej, a więc dodawać także do ciast, natomiast zdecydowanie wpływa ona na końcowy efekt smakowy. 

Reklama

Czym zastąpić cukier? Pozostałe zamienniki 

Ksylitol i stewia to nie jedyne zamienniki cukru. 

Do popularnych słodzików należą:

Warto poszukać najlepszej dla siebie alternatywy i nawet stopniowo zmieniać nawyki żywieniowe. Nie należy też rewolucjonizować swojej diety z dnia na dzień, gdyż może to niekorzystnie wpłynąć na układ trawienny. 

Sprawdź też: 

Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu do końca.
Jeśli chcesz być na bieżąco z informacjami na
temat zdrowia i zdrowego stylu życia,
zapraszamy na nasz portal ponownie!
Więcej z kategorii Produkty sypkie
Płatki owsiane - czy zawierają gluten? Właściwości i kalorie
Danie z płatkami owsianymi
Dlaczego makaron pełnoziarnisty jest zdrowszy od pszennego? Sprawdź, ile ma kalorii
Makaron pełnoziarnisty, pomidory i oliwa
Płatki owsiane a otręby - czym się różnią i które są zdrowsze?
Produkty zbożowe
Podobne artykuły
Różne rodzaje ryżu w płóciennych workach
Ryż - wartości odżywcze. Ile ma dokładnie kalorii?
Tortilla z kaszą perłową
Kasza perłowa - właściwości. Jak należy ją gotować?
Drewniana łyżka pełna czerwonego ryżu
Czerwony ryż: właściwości, wpływ na cholesterol i gotowanie
Czarny makaron z krewetkami
Czarny makaron - z czego jest i gdzie kupić? Kalorie i cena
Ryż parboiled w drewnianej misce
Ryż parboiled - prostszy i lepszy sposób na obróbkę termiczną

Reklama


1/3 kobiet ma niedobór tego pierwiastka 😲
Sprawdź powód!