Rekordowa liczba zwolnień L4 od psychiatry. Polacy nie wytrzymują presji. Sprawdź❗
Rekordowa liczba zwolnień L4 od psychiatry. Polacy nie wytrzymują presji. Sprawdź❗
Rekordowa liczba zwolnień L4 od psychiatry. Polacy nie wytrzymują presji. Sprawdź❗

Płatki owsiane - rodzaje i właściwości. Do czego je stosować?

Górskie, zwykłe, błyskawiczne – kupując płatki owsiane zwykle musimy dokonać wyboru. Po który rodzaj płatków warto sięgnąć i czym tak naprawdę różnią się one od siebie? Wyjaśniamy, czym różnią się od siebie płatki owsiane i podpowiadamy, jak zrobić owsiankę.
Płatki owsiane w drewnianej miseczce
Źródło: 123RF
Spis treści

Reklama

Płatki owsiane - różnice

Płatki owsiane różnią się sposobem obróbki produktu wyjściowego, jakim jest ziarno owsa. Proces ten ma na celu usunięcie łuski z ziarna. Zwykłe płatki są wytwarzane z całego ziarna, a co za tym idzie także z jego łuski. Płatki owsiane górskie otrzymuje się z krojonego lub łamanego ziarna, a błyskawiczne są dodatkowo rozdrobnione i poddane obróbce hydrometrycznej, przez co tracą część swoich wartości odżywczych. Porównując wartość energetyczną, zawartość białka, tłuszczów i węglowodanów, wszystkie płatki owsiane są takie same i w 100 g zawierają 366 kalorii.

Reklama

Płatki owsiane - indeks glikemiczny

Różnica w stopniu przetworzenia płatków owsianych wpływa na wartości indeksu glikemicznego. Jest ona najwyższa w przypadku płatków błyskawicznych, jednak mimo to mogą być one elementem diety opartej na niskim IG, ponieważ wynosi nieco ponad 40. Wartość indeksu glikemicznego dla płatków zwykłych i górskich wynosi 40.

Reklama

Płatki owsiane - właściwości

Płatki owsiane warto jeść niezależnie od ich rodzaju. Nie tylko dają uczucie sytości i pomagają oczyścić przewód pokarmowy, ale posiadają bardzo dużo wartości odżywczych. To źródło błonnika, białka, aminokwasów, witamin z grupy B oraz witaminy E. Płatki owsiane są również bogate w żelazo, magnez, cynk, potas, fosfor, wapń, selen, miedź oraz nienasycone kwasy tłuszczowe. Osobom
z problemami z przewodem pokarmowym zaleca się spożywanie płatków błyskawicznych, gdyż są one lekkostrawne. Osoby zdrowe powinny spożywać płatki górskie lub zwykłe, ponieważ w procesie ich produkcji nie dochodzi do utraty witamin i minerałów.

Reklama

Płatki owsiane - przepisy

Najpopularniejszą potrawą przyrządzaną z płatków owsianych jest zdecydowanie owsianka. Doskonale sprawdzi się na śniadanie, zwłaszcza zimą, gdyż rozgrzewa organizm i dostarcza mu dużo energii. Możemy podawać ją z rozmaitymi dodatkami. Oprócz owsianki na mleku krowim warto spróbować również tej przyrządzonej na mleku roślinnym czy wodzie. Doskonale smakuje także owsianka na mleku kokosowym.

Reklama

Przepis na ciasteczka owsiane

Z płatków owsianych można przygotować także znakomite ciasteczka. Wystarczy połączyć je z masłem, cukrem (najlepiej muscovado), jajkiem, mąką i proszkiem do pieczenia. Aby przygotować
w pełni zdrowe ciasteczka owsiane, cukier zamieniamy na ksylitol, a pszenną mąkę na mąkę ryżową lub mielone migdały.

Reklama

Jak zrobić owsiankę?

Niezależnie od rodzaju płatków, które wybierzemy do przygotowania owsianki, każde powinniśmy trochę podgotować. Do szklanki gotującego się mleka lub wody wrzucamy pół szklanki płatków owsianych (ilość płynu uzależniamy od pożądanej konsystencji – im rzadszą owsiankę wolimy, tym więcej płynu powinniśmy wlać). Płatki błyskawiczne gotujemy około 2-3 minut, górskie i zwykłe zwykle potrzebują od 6 do 8 minut na wolnym ogniu. W międzyczasie możemy dodać do rondelka liofilizowane owoce, syrop klonowy czy rozgniecionego banana. Gotową owsiankę w razie potrzeby dosładzamy miodem i dekorujemy owocami sezonowymi, suszonymi lub orzechami. Owsianka doskonale smakuje także z masłem orzechowym.

Zobacz też:

Olga Szymkowiak
Artykuł napisany przez
Olga Szymkowiak
Olga Szymkowiak to utalentowana dziennikarka i content writer, która swoją karierę zawodową rozpoczęła w "Gazecie Wyborczej". Jej doświadczenie obejmuje pracę w jednym z wiodących polskich portali medycznych, gdzie zdobyła cenne doświadczenie w pisaniu na tematy zdrowotne, dietetyczne oraz związane z urodą. Obecnie Olga skupia się na tworzeniu treści o szerokim zakresie tematycznym, łącząc profesjonalizm dziennikarski z kreatywnym podejściem do pisania. Olga, absolwentka Uniwersytetu Łódzkiego w dziedzinie Kulturoznawstwa, wyróżnia się zdolnością do przekazywania skomplikowanych tematów w przystępny i angażujący sposób. Jej teksty charakteryzują się głębokim zrozumieniem tematu, kreatywnością i precyzją,
Pokaż więcej
Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu do końca.
Jeśli chcesz być na bieżąco z informacjami na
temat zdrowia i zdrowego stylu życia,
zapraszamy na nasz portal ponownie!
Więcej z kategorii Produkty sypkie
Płatki owsiane - czy zawierają gluten? Właściwości i kalorie
Danie z płatkami owsianymi
Czarny makaron - z czego jest i gdzie kupić? Kalorie i cena
Czarny makaron z krewetkami
Dlaczego makaron pełnoziarnisty jest zdrowszy od pszennego? Sprawdź, ile ma kalorii
Makaron pełnoziarnisty, pomidory i oliwa
Podobne artykuły
Różne rodzaje ryżu w płóciennych workach
Ryż - wartości odżywcze. Ile ma dokładnie kalorii?
Tortilla z kaszą perłową
Kasza perłowa - właściwości. Jak należy ją gotować?
Danie z płatków orkiszowych
Płatki orkiszowe - właściwości, kalorie i indeks glikemiczny
Drewniana łyżka pełna czerwonego ryżu
Czerwony ryż: właściwości, wpływ na cholesterol i gotowanie
Ryż parboiled w drewnianej misce
Ryż parboiled - prostszy i lepszy sposób na obróbkę termiczną

Reklama


1/3 kobiet ma niedobór tego pierwiastka 😲
Sprawdź powód!