Dieta bogata w potas obniża ciśnienie tętnicze u osób z chorobą nadciśnieniową

Pierwsze doniesienia o właściwościach potasu pojawiły się w latach 20tych XX w. Od tego czasu lekarze zainteresowani tą tematyką prowadzili obserwacje na całym świecie. Okazało się , że chorzy z nadciśnieniem mają obniżony poziom potasu w wydalanym moczu. A to oznacza, że zapotrzebowanie na potas u takich osób jest zwiększone. W ten sposób naukowcy doszli do wniosku, że podawanie potasu chorym z nadciśnieniem obniża ciśnienie tętnicze. Podobny leczniczy efekt obserwowano u dzieci z nadciśnieniem tętniczym i cukrzycą, którym podano suplement - chlorek potasu.

Wyniki wielu badań opublikowanych na początku lat 90 XX w. (McGregor i Cappucio) wykazały, że przyjmowanie doustnych preparatów potasu prowadzi do obniżenia ciśnienia skurczowego o 5,9 mm Hg, zaś rozkurczowego o 3,4 mm Hg. Im dłużej trwa kuracja potasem - tym większy jest jej efekt leczniczy.
Ciekawego spostrzeżenia dokonali lekarze zajmujący się zależnością między stosowaniem sodu, a nadciśnieniem tętniczym. Zauważono, że działanie biopierwiastka było najsilniejsze w grupie osób stosujących w diecie najwięcej soli kuchennej. To jednak nie znaczy, że osoby chore na nadciśnienie powinny więcej solić. W jednym z badań wykorzystujących metodę całodobowego automatycznego pomiaru ciśnienia wykazano bowiem, że największy spadek ciśnienia tętniczego skurczowego i rozkurczowego zaobserwowano u chorych z nadciśnieniem tętniczym stale wydalających z moczem duże ilości soli.
Ponieważ w leczeniu nadciśnienia tętniczego stosuje się też leki moczopędne dlatego, aby zapobiec powikłaniom, należy uzupełniać zawartość potasu w organizmie stosując dietę bogatą w potas lub stosując suplementy diety. Osoby, które mają problemy z nerkami powinny jednak konsultować zażywanie potasu z lekarzem.
Produkty bogate w potas:
- suche nasiona soi – 2132 mg/ 100 g
- suche nasiona fasoli – 1188 mg/ 100 g
- otręby – 1121 mg/ 100 g
- rodzynki – 833 mg/ 100 g
- migdały – 778 mg/ 100 g
- kasza gryczana – 443 mg/ 100 g
- awokado – 402 mg/ 100 g
- ziemniaki – 346 mg/ 100 g
- chleb żytni razowy – 279 mg/ 100 g
- pomidory – 271 mg/ 100 g
- ryż brązowy – 260 mg/ 100 g
- morele – 250 mg/ 100 g
- banany – 249 mg/ 100 g
- papryka – 217 mg/ 100 g
Najlepiej przyswajalne są pierwiastki zawarte w naturalnych produktach. Optymalnie zaleca się spożywanie ich 4 razy dziennie w ilości 1kg na dobę. Jednak w przypadku zwiększonego wysiłku fizycznego, nadmiernej potliwości w czasie upałów czy niedoboru potasu w diecie wskazana jest suplementacja.
bm

Masz pytania? Podyskutuj na forum

Komentarze [2]

Zaloguj się, by dodać komentarz lub komentuj anonimowo:
Twój nick:
Akurat jem bardzo dużo fasoli, codziennie wcinam. Czyli stosuję dietę na nadciśnienie:)
2012.04.02 16:25 Odpowiedz Zgłoś naruszenie
Być może kupie sobie potas jako suplement, bo poza fasolą to jem niewiele pozostałych produktów. Zbadam poziom potasu.
2012.04.02 16:26 Odpowiedz Zgłoś naruszenie

Zobacz także

Zdrowie z żelaza

Zdrowie z żelaza

Do właściwego funkcjonowania ludzkiemu organizmowi potrzeba odpowiedniej ilości mikroelementów...

» Więcej
Dieta bogata w wapń

Dieta bogata w wapń

Wapń jest niezwykle ważny, ponieważ wzmacnia nasze kości. Odpowiednia dieta może chronić przed osteo...

» Więcej
Tyrozynemia: dieta chroni wątrobę

Tyrozynemia: dieta chroni wątrobę

Tyrozynemia podobnie jak fenyloketonuria jest chorobą metaboliczną, która polega na nieprawidłowej p...

» Więcej

Wirtualny diagnosta

Sprawdź, co Ci dolega
z naszym wirtualnym diagnostą

Newsletter

Chcesz być na bieżąco?

Polecane

Anatomia człowieka

Odkryj tajemnice
ludzkiego ciała

Mapa placówek

Sprawdź najbliższe apteki,
przychodnie, szpitale ...

© Pharma Partner 2012. Wszelkie prawa zastrzeżone

X

Logowanie:

login:

hasło: