Pierwsze doniesienia o właściwościach potasu pojawiły się w latach 20tych XX w. Od tego czasu lekarze zainteresowani tą tematyką prowadzili obserwacje na całym świecie. Okazało się , że chorzy z nadciśnieniem mają obniżony poziom potasu w wydalanym moczu. A to oznacza, że zapotrzebowanie na potas u takich osób jest zwiększone. W ten sposób naukowcy doszli do wniosku, że podawanie potasu chorym z nadciśnieniem obniża ciśnienie tętnicze. Podobny leczniczy efekt obserwowano u dzieci z nadciśnieniem tętniczym i cukrzycą, którym podano suplement - chlorek potasu.
Wyniki wielu badań opublikowanych na początku lat 90 XX w. (McGregor i Cappucio) wykazały, że przyjmowanie doustnych preparatów potasu prowadzi do obniżenia ciśnienia skurczowego o 5,9 mm Hg, zaś rozkurczowego o 3,4 mm Hg. Im dłużej trwa kuracja potasem - tym większy jest jej efekt leczniczy.
Zobacz wideo: Jak rozpoznać nadciśnienie tętnicze?
Ciekawego spostrzeżenia dokonali lekarze zajmujący się zależnością między stosowaniem sodu, a nadciśnieniem tętniczym. Zauważono, że działanie biopierwiastka było najsilniejsze w grupie osób stosujących w diecie najwięcej soli kuchennej. To jednak nie znaczy, że osoby chore na nadciśnienie powinny więcej solić. W jednym z badań wykorzystujących metodę całodobowego automatycznego pomiaru ciśnienia wykazano bowiem, że największy spadek ciśnienia tętniczego skurczowego i rozkurczowego zaobserwowano u chorych z nadciśnieniem tętniczym stale wydalających z moczem duże ilości soli.
Ponieważ w leczeniu nadciśnienia tętniczego stosuje się też leki moczopędne dlatego, aby zapobiec powikłaniom, należy uzupełniać zawartość potasu w organizmie stosując dietę bogatą w potas lub stosując suplementy diety. Osoby, które mają problemy z nerkami powinny jednak konsultować zażywanie potasu z lekarzem.
Reklama
Produkty z potasem
Produkty bogate w potas:
- suche nasiona soi – 2132 mg/ 100 g
- suche nasiona fasoli – 1188 mg/ 100 g
- otręby – 1121 mg/ 100 g
- rodzynki – 833 mg/ 100 g
- migdały – 778 mg/ 100 g
- kasza gryczana – 443 mg/ 100 g
- awokado – 402 mg/ 100 g
- ziemniaki – 346 mg/ 100 g
- chleb żytni razowy – 279 mg/ 100 g
- pomidory – 271 mg/ 100 g
- ryż brązowy – 260 mg/ 100 g
- morele – 250 mg/ 100 g
- banany – 249 mg/ 100 g
- papryka – 217 mg/ 100 g
Najlepiej przyswajalne są pierwiastki zawarte w naturalnych produktach. Optymalnie zaleca się spożywanie ich 4 razy dziennie w ilości 1kg na dobę. Jednak w przypadku zwiększonego wysiłku fizycznego, nadmiernej potliwości w czasie upałów czy niedoboru potasu w diecie wskazana jest suplementacja.