Suplementy diety, żywność wzbogacona, produkty specjalnego przeznaczenia żywieniowego – to nie to samo

Odżywiamy się po to, by dostarczyć naszemu organizmowi wszystkich składników potrzebnych do właściwego funkcjonowania organizmu i do utrzymania zdrowia. Niewłaściwa dieta, odbiegająca od zasad racjonalnego żywienia, nie jest w stanie dostarczyć wszystkich niezbędnych składników odżywczych. W takich sytuacjach zmuszeni jesteśmy do wzbogacania jadłospisu:
•    żywnością wzbogaconą,
•    środkami spożywczymi specjalnego przeznaczenia żywieniowego,
•    suplementami diety.


Żywność wzbogacona

Żywnością wzbogaconą nazywamy środki spożywcze, do których dodany został jeden lub kilka składników odżywczych, niezależnie czy od tego czy naturalnie występują w danym produkcie.


Cele wzbogacania żywności:
•    zapobieganie niedoborom składników odżywczych,
•    wyrównywanie strat składników odżywczych zachodzących w czasie procesów technologicznych i podczas przechowywania żywności,
•     upodobnienie produktu do żywności naturalnej pod względem wartości odżywczej,
•     zwiększenie spożycia składników istotnych dla zdrowia i rozwoju organizmu oraz składników przyjmowanych w ilościach niedostatecznych.

Przykłady żywności wzbogacanej obowiązkowo Przykłady żywności wzbogacanej dobrowolnie
  • jodowanie soli,
  • wzbogacanie margaryny w witaminy A i D,
  • wzbogacanie mąki w kwas foliowy,
  • soki wzbogacane w witaminę C oraz wapń,
  • przetwory mleczne wzbogacane o witaminy A, D oraz wapń,
  • produkty zbożowe wzbogacane w witaminy z gr. B, kwas foliowy, wapń i żelazo.

 

Środki spożywcze specjalnego przeznaczenia żywieniowego

Są to produkty, które ze względu na skład lub sposób przygotowania wyraźnie różni się od środków spożywczych powszechnie spożywanych. Etykieta takiego produktu spożywczego zawiera informację, że wprowadzony został do obrotu w celu zaspokojenia szczególnych potrzeb żywieniowych:
•    osób, których procesy trawienne zachodzą nieprawidłowo lub osób, które mogą uzyskać szczególne korzyści stosując tego typu preparaty,
•    niemowląt oraz dzieci od roku do 3 lat.

Grupy produktów spożywczych specjalnego przeznaczenia:
•    preparaty do żywienia niemowląt (mleko początkowe, mleko następne),
•    środki spożywcze uzupełniające dla niemowląt i małych dzieci w wieku od roku do 3 lat (m.in. produkty zbożowe przetworzone),
•    środki spożywcze stosowane w dietach o ograniczonej zawartości energii w celu redukcji masy ciała,
•    dietetyczne środki spożywcze specjalnego przeznaczenia medycznego,
•    środki spożywcze zaspokajające zapotrzebowanie sportowców przy intensywnym wysiłku fizycznym,
•    środki spożywcze dla osób z zaburzeniami metabolizmu węglowodanów (cukrzyca),
•    środki spożywcze niskosodowe (obniżona ilość soli),
•    środki spożywcze bezglutenowe (nie zawierające gatunków zbóż, które zawierają białko – gluten, np. pszenica, żyto).


Suplementy diety

Suplementy to środki farmakologiczne, będące skoncentrowanym źródłem witamin, składników mineralnych i innych substancji wykazujących efekt odżywczy i fizjologiczny. Stosowane są w celu uzupełnienia zwyczajowej diety. Podawane w formie tabletek, drażetek, kapsułek, ampułek, syropów itd., tak aby można było stosować je w określonych dawkach.

Przykładami suplementów diety są:
•    błonnik,
•    lecytyna,
•    koenzym Q,
•    luteina,
•    kwasy omega 3, itd.



Więcej informacji na temat suplementów diety uzyskasz czytając:
Suplementy diety – za? A może przeciw?
Suplementy jako lekarstwo?


Masz pytania? Podyskutuj na forum

Komentarze [3]

Zaloguj się, by dodać komentarz lub komentuj anonimowo:
Twój nick:
A mi się wydaje, że dużo chorób bierze się właśnie z przetwarzania żywności. Praktycznie nic sami nie przyrządzamy tylko wszystko chcemy w tabletkach, suplementach itp.
2011.12.28 09:52 Odpowiedz Zgłoś naruszenie
Doczekaliśmy się czasów, w których z żywnością robi się dosłownie wszystko by jak najdłużej wyglądała na świeżą i tak smakowała. A konsumenci mają prawo wiedzieć co jedzą, dlatego dziękuję za artykuł który polecę znajomym.
2011.12.28 16:15 Odpowiedz Zgłoś naruszenie
Używam suplementów, a czasem nawet odżywek dla sportowców. Nie jest dla mnie problemem łykanie witamin w tabsach. Jeśli nie robisz tego na kilogramy, to całkiem bezpieczne i praktyczne.
2012.08.13 08:37 Odpowiedz Zgłoś naruszenie

Zobacz także

Choroby jamy ustnej nie zwiększają ryzyka zawału

Choroby jamy ustnej nie zwiększają ryzyka zawału

Mit o związku chorób jamy ustnej z atakiem serca obalony...

» Więcej
Cukrzyca insulinozależna

Cukrzyca insulinozależna

Cukrzyca swoim zasięgiem ogarnia cały świat. Dlatego i w Polsce chorych na nią jest coraz więcej. P...

» Więcej
Czerwone wino w walce z otyłością

Czerwone wino w walce z otyłością

Masz problemy z otyłością? Pij czerwone wino w małych ilościach., które może poprawić przemianę mate...

» Więcej

Wirtualny diagnosta

Sprawdź, co Ci dolega
z naszym wirtualnym diagnostą

Newsletter

Chcesz być na bieżąco?

Polecane

Anatomia człowieka

Odkryj tajemnice
ludzkiego ciała

Mapa placówek

Sprawdź najbliższe apteki,
przychodnie, szpitale ...

© Pharma Partner 2012. Wszelkie prawa zastrzeżone

X

Logowanie:

login:

hasło: