Wiadomości

Udoskonalona dieta

2012-05-10

Suplementy diety, żywność wzbogacona, produkty specjalnego przeznaczenia żywieniowego – to nie to samo

Odżywiamy się po to, by dostarczyć naszemu organizmowi wszystkich składników potrzebnych do właściwego funkcjonowania organizmu i do utrzymania zdrowia. Niewłaściwa dieta, odbiegająca od zasad racjonalnego żywienia, nie jest w stanie dostarczyć wszystkich niezbędnych składników odżywczych. W takich sytuacjach zmuszeni jesteśmy do wzbogacania jadłospisu:
•    żywnością wzbogaconą,
•    środkami spożywczymi specjalnego przeznaczenia żywieniowego,
•    suplementami diety.


Żywność wzbogacona

Żywnością wzbogaconą nazywamy środki spożywcze, do których dodany został jeden lub kilka składników odżywczych, niezależnie czy od tego czy naturalnie występują w danym produkcie.


Cele wzbogacania żywności:
•    zapobieganie niedoborom składników odżywczych,
•    wyrównywanie strat składników odżywczych zachodzących w czasie procesów technologicznych i podczas przechowywania żywności,
•     upodobnienie produktu do żywności naturalnej pod względem wartości odżywczej,
•     zwiększenie spożycia składników istotnych dla zdrowia i rozwoju organizmu oraz składników przyjmowanych w ilościach niedostatecznych.

Przykłady żywności wzbogacanej obowiązkowo Przykłady żywności wzbogacanej dobrowolnie
  • jodowanie soli,
  • wzbogacanie margaryny w witaminy A i D,
  • wzbogacanie mąki w kwas foliowy,
  • soki wzbogacane w witaminę C oraz wapń,
  • przetwory mleczne wzbogacane o witaminy A, D oraz wapń,
  • produkty zbożowe wzbogacane w witaminy z gr. B, kwas foliowy, wapń i żelazo.

 

Środki spożywcze specjalnego przeznaczenia żywieniowego

Są to produkty, które ze względu na skład lub sposób przygotowania wyraźnie różni się od środków spożywczych powszechnie spożywanych. Etykieta takiego produktu spożywczego zawiera informację, że wprowadzony został do obrotu w celu zaspokojenia szczególnych potrzeb żywieniowych:
•    osób, których procesy trawienne zachodzą nieprawidłowo lub osób, które mogą uzyskać szczególne korzyści stosując tego typu preparaty,
•    niemowląt oraz dzieci od roku do 3 lat.

Grupy produktów spożywczych specjalnego przeznaczenia:
•    preparaty do żywienia niemowląt (mleko początkowe, mleko następne),
•    środki spożywcze uzupełniające dla niemowląt i małych dzieci w wieku od roku do 3 lat (m.in. produkty zbożowe przetworzone),
•    środki spożywcze stosowane w dietach o ograniczonej zawartości energii w celu redukcji masy ciała,
•    dietetyczne środki spożywcze specjalnego przeznaczenia medycznego,
•    środki spożywcze zaspokajające zapotrzebowanie sportowców przy intensywnym wysiłku fizycznym,
•    środki spożywcze dla osób z zaburzeniami metabolizmu węglowodanów (cukrzyca),
•    środki spożywcze niskosodowe (obniżona ilość soli),
•    środki spożywcze bezglutenowe (nie zawierające gatunków zbóż, które zawierają białko – gluten, np. pszenica, żyto).


Suplementy diety

Suplementy to środki farmakologiczne, będące skoncentrowanym źródłem witamin, składników mineralnych i innych substancji wykazujących efekt odżywczy i fizjologiczny. Stosowane są w celu uzupełnienia zwyczajowej diety. Podawane w formie tabletek, drażetek, kapsułek, ampułek, syropów itd., tak aby można było stosować je w określonych dawkach.

Przykładami suplementów diety są:
•    błonnik,
•    lecytyna,
•    koenzym Q,
•    luteina,
•    kwasy omega 3, itd.



Więcej informacji na temat suplementów diety uzyskasz czytając:
Suplementy diety – za? A może przeciw?
Suplementy jako lekarstwo?