Poddała się jej księżna Kate. 👉 Na czym polega ta metoda leczenia? Sprawdź❗
Poddała się jej księżna Kate. 👉 Na czym polega ta metoda leczenia? Sprawdź❗
Poddała się jej księżna Kate. 👉 Na czym polega ta metoda leczenia? Sprawdź❗

Warzywa i owoce, które powinieneś kupować we wrześniu

Jakie warzywa i owoce najlepiej kupować we wrześniu? Smacznych i zdrowych propozycji jest bardzo dużo. Warto przyjrzeć się m.in. dereniowi, czarnej rzepie i oberżynie.
Spis treści

I stało się. Dni są coraz krótsze, temperatury coraz niższe, lato powoli się kończy… Nadchodzi jesień. Ale zanim na dobre rozgości się ona w naszym kraju, swoimi urokami obdarzy nas wrzesień. Ten pomost między gorącym latem a deszczową jesienią niesie ze sobą ogromny kosz obfitości w postaci różnorakich warzyw i owoców.

Pierwsze chłodniejsze dni zwiastują zbiory fasoli, bobu, cukinii, papryki, marchwi, pietruszki, cebuli i buraków. W sadach przychodzi pora na jabłka, śliwki czy gruszki. Wszystkie te warzywa i owoce ta prawdziwa kopalnia witamin, składników mineralnych i substancji bioaktywnych. Ich popularność i dostępność sprawiają, że są częstym gościem na naszych stołach. Niemniej jednak, nie wyczerpują one listy dobrodziejstw, które oferuje nam wrzesień.

W tym miesiącu warto się przyjrzeć także dereniowi, czarnej rzepie i oberżynie.

Reklama

Dereń

To owoc podobny nieco w smaku do wiśni, a w działaniu – do żurawiny. Jest bardzo bogaty w witaminę C, dzięki której wzmacnia naszą odporność. Ponadto znaleźć w nim można witaminę A służącą wzrokowi, paznokciom, skórze i włosom. Poza tym warto wiedzieć, że dereń wspomaga trawienie, działa korzystnie na układ moczowy i układ krwionośny, obniża ciśnienie krwi. Zawartości cennych substancji bioaktywnych zawdzięcza natomiast swoje działanie przeciwgrzybiczne, przeciwbakteryjne i antynowotworowe.

Można z niego przyrządzić pyszne nalewki i syropy. Powinni  od niego stronić jednakże chorujący na wrzody żołądka i dwunastnicy.

Reklama

Czarna rzepa

Znana jest również jako czarna rzodkiew. Słynie ze swoich właściwości wzmacniających – podobno była ona podstawowym pożywieniem budowniczych pracujących przy wznoszeniu piramid w Egipcie. Szczególnie polecana jest przy niedokrwistości, kaszlu, zapaleniu górnych dróg oddechowych, problemach trawiennych i kamicy moczanowej. Jako sok do nacierania można jej także używać przy zapaleniu korzonków i nerwobólach.

Tak szerokie zastosowanie zawdzięcza ona dużym ilościom witamin C, B1 i B2, B3 oraz potasu, żelaza, wapnia, magnezu, siarki. Ponadto hamuje łojotok, działa antybakteryjnie i odkażająco. Z niej również można przyrządzić nalewkę, która następnie posłuży do wcierania w obolałe mięśnie czy stanie się ratunkiem dla trudno gojących się ran.

Reklama

Oberżyna

Ta z kolei znana jest również jako bakłażan. To nasz niezawodny sprzymierzeniec w walce ze starzeniem się.  Wspomaga pamięć i układ moczowy, obniża poziom cholesterolu we krwi, chroni przed nowotworami. Dzięki zawartości błonnika pobudza do pracy układ pokarmowy, a niska wartość energetyczna sprawia, że przysłuży się odchudzaniu. Ponadto otwiera szereg kulinarnych możliwości. Można go podawać w formie chipsów, można faszerować dowolnym mięsem i serem, można z niego przyrządzić musakę czy leczo. W ostatnie ciepłe dni z powodzeniem sprawdzi się na grillu.

Wrzesień to ten miesiąc, w którym dostępna jest jeszcze większość z tych warzyw i owoców, które królowały na naszych stołach całe lato, a jednocześnie pojawiają się już te, która na myśl przywodzą jesienne wieczory. Taka mieszanka tworzy niemałe pole do popisu i pobudza do działania w kuchni. Zatem nie pozostaje nic innego niż przewertowanie książek kucharskich, wybranie smakowitego przepisu i gotowanie! Do dzieła!

Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu do końca.
Jeśli chcesz być na bieżąco z informacjami na
temat zdrowia i zdrowego stylu życia,
zapraszamy na nasz portal ponownie!
Więcej z kategorii Zdrowa żywność
Olej z wiesiołka - na co pomaga i jakie ma właściwości? Dawkowanie i przeciwwskazania
Buteleczka zawierająca olej z wiesiołka
Pistacje - skarbnica składników odżywczych i korzyści dla zdrowia
Drzewo pistacjowe obficie obwieszone zielonymi owocami pistacji, na tle złotego światła i łagodnych wzgórz.
Olej z krokosza - jakie ma właściwości? Przeciwwskazania
Olej z krokosza w butelce a obok kwiaty
Podobne artykuły
Miseczka z tofu
Co to jest i jak smakuje tofu? Sprawdź, jak przyrządzić danie z serem sojowym
Orzechy nerkowca w miseczce
Orzechy nerkowca - właściwości zdrowotne i odżywcze
Napój ze spiruliny
Spirulina - co to jest i na co pomaga? Właściwości i przeciwwskazania
Gotowany kalafior
Kiszony kalafior – jak kisić? Przepis
Garść migdałów do jedzenia
Migdały - jak rosną i jak je obrać? Poznaj ich właściwości

Reklama


Czym się różni odporność swoista od nieswoistej?
Sprawdź!