Zdrowe odżywianie to nie tylko słynna piramida żywieniowa. To również żywność ekologiczna, mało przetworzona i wyprodukowana w uczciwy sposób.

Powyższe obserwacje skłoniły ekspertów od spraw żywienia do stworzenia zaleceń żywieniowych opisujących zasady warunkujące prawidłowy rozwój organizmu, a także gwarantowały długowieczne życie w zdrowiu.
Zalecenia żywieniowe po raz pierwszy sformułowane zostały w 1917 roku w Stanach Zjednoczonych. Kolejno pojawiały się wielu innych krajach i stale poddawane są modyfikacjom, odpowiednio do zmieniających się zwyczajów żywieniowych oraz wyników ilościowej oceny sposobu żywienia w określonych grupach społecznych, społecznościach danego kraju bądź regionu.

Rekomendacje zdrowego odżywiania

W 2005 roku opracowano tzw. Deklarację z Giessen, która powstała z inicjatywy Międzynarodowej Unii Nauk Żywieniowych (International Union of Nutritional Sciences) oraz Światowego Forum Polityki Zdrowotnej (World Health Policy Forum) i przedstawia koncepcję „zdrowego odżywiania” opartą na rekomendacjach:

  1.  Ciesz się tym, co jesz.
  2.  Wybieraj żywność pochodzenia roślinnego, a produkty mięsne, rybne, mleczne oraz jaja jedz w umiarkowanych ilościach.
  3. Wybieraj żywność jak najmniej przetworzoną.
  4. Wybieraj żywność organiczną, produkowaną metodami ekologicznymi.
  5. Wybieraj żywność ze swojego regionu, a także sezonową.
  6. Kupuj żywność pakowaną w sposób ekologiczny, przyjazny dla środowiska z materiałów łatwo degradowalnych lub podlegających recyklingowi.
  7. Wybieraj żywność produkowaną metodami uczciwej konkurencji.

Piramida żywieniowa

Zalecenia żywieniowe od 1992 roku prezentowane są w postaci piramidy żywieniowej, która uwzględnia różnice geograficzne i kulturowe, a także dostępność określonych produktów żywnościowych w danym regionie. Mimo częstych przeobrażeń oraz udoskonaleń, symbolika zmieniających się piramid jest taka sama. U podstawy piramidy znajdują się produkty najbardziej preferowane w diecie człowieka, natomiast im bliżej szczytu tym bardziej produkty te powinny być ograniczane.

Zalecenia żywieniowe dla Polaków

Zalecenia żywieniowe dla osób dorosłych w Polsce (opracowane na podstawie wytycznych Komitetu Żywienia Człowieka PAN, Instytutu Żywności i Żywienia oraz Polskiego Towarzystwa Nauk Żywieniowych):

  1. Jedz regularnie co najmniej 3 posiłki dziennie, rozpoczynając od śniadania.
  2. Jedzenie powinno zawierać żywność pochodzenia roślinnego i zwierzęcego.
  3. Każdego dnia jedz produkty zbożowe, warzywa i owoce, najlepiej surowe lub krótko gotowane.
  4. Dwa lub trzy razy dziennie spożywaj mleko i produkty mleczne o obniżonej zawartości tłuszczu.
  5. Dwa lub trzy razy w tygodniu spożywaj mięso i jego przetwory, w pozostałe dni jadaj dania rybne i z roślin strączkowych.
  6. Ograniczaj  ilości spożywanego tłuszczu i zastępuj tłuszcze zwierzęce roślinnymi.
  7. Ograniczaj spożycie soli kuchennej, jedna łyżeczka soli dziennie.
  8. Ograniczaj słodycze i cukier.
  9. Prowadź aktywny tryb życia.

Masz pytania? Podyskutuj na forum

Komentarze [0]

Zaloguj się, by dodać komentarz lub komentuj anonimowo:
Twój nick:

Zobacz także

Postaw na postawę dziecka

Postaw na postawę dziecka

Od chwili, gdy dziecko rozwijając się przyjmuje pionową postawę, a później zaczyna chodzić, ro...

» Więcej
Suplementy jako lekarstwo?

Suplementy jako lekarstwo?

Suplementy to leki, dodatki do leków, czy może środki profilaktyczne?...

» Więcej
Rodzaje cer i ich pielęgnacja cz.II

Rodzaje cer i ich pielęgnacja cz.II

Pielęgnacja skóry jest procesem złożonym. Zanim zacznie się stosować jakiekolwiek specyfiki należy o...

» Więcej

Wirtualny diagnosta

Sprawdź, co Ci dolega
z naszym wirtualnym diagnostą

Newsletter

Chcesz być na bieżąco?

Polecane

Anatomia człowieka

Odkryj tajemnice
ludzkiego ciała

Mapa placówek

Sprawdź najbliższe apteki,
przychodnie, szpitale ...

© Pharma Partner 2012. Wszelkie prawa zastrzeżone

X

Logowanie:

login:

hasło: