Spis treści
- 1. Owsianka z owocami
- 2. Sałatka z tuńczykiem
- 3. Sałatka makaronowa z kurczakiem
- 4. Kanapki z rukolą i łososiem
- 5. Pełnoziarniste muffiny
- 6. Twarożek lub serek wiejski z dodatkami
- 7. Pasty kanapkowe
Specjaliści od żywienia zalecają spożywanie pięciu posiłków dziennie. O ile w weekendy – przy odrobinie dobrej woli – nie stanowi to żadnego wyzywania, o tyle w tygodniu może nastręczać nieco trudności. Oznacza to bowiem, że dwa posiłki powinny przypadać w godzinach pracy.
W idealnej sytuacji pierwsze śniadanie powinniśmy zjadać przed wyjściem z domu, w pracy racząc się drugim śniadaniem i obiadem, by po powrocie zaserwować sobie podwieczorek i – na 2-3 godziny przed pójściem spać – kolację.
W rzeczywistości jednak nie każdy ma możliwość zjedzenia obiadu w godzinach pracy. Tym bardziej zatem należy zadbać o to, by drugie śniadanie dodawało energii i stanowiło pożywną przekąskę. Poza tym, powinno być ono łatwe w transporcie i nie wymagać żadnych dodatkowych zabiegów przed spożyciem.
Zobacz wideo: Ból kręgosłupa a praca przy komputerze
Wobec tego co warto przygotować sobie do zjedzenia? Poniżej kilka propozycji.
1. Owsianka z owocami
Do plastikowego pudełka (lunchboxu) wrzuć jogurt naturalny, płatki owsiane (nie błyskawiczne!), zarodki pszenne czy otręby żytnie, ulubione owoce (jeśli dostępne są świeże, to umyte, względnie obrane, i pokrojone; poza sezonem mogą to być owoce z kompotu), pestki słonecznika lub dyni, orzechy czy migdały. Kompozycja dowolna, zależna od smaku i zawartości szafek w kuchni.
2. Sałatka z tuńczykiem
Wystarczy brązowy ryż, mała puszka tuńczyka w sosie własnym i pomidor. Smakosze mogą dodać również kukurydzę. Sos warto przygotować na bazie jogurtu i bazylii, koperku lub czosnku.
3. Sałatka makaronowa z kurczakiem
Do ugotowanego makaronu (penne, wstążek czy kolanek) dodajemy pokrojone mięso z piersi kurczaka (uprzednio zamarynowanego, np. w curry, i usmażonego).
4. Kanapki z rukolą i łososiem
Coś dla smakoszy. Razowe pieczywo skrop kilkoma kroplami oliwy z oliwek, obłóż rukolą i łososiem, przykryj drugim kawałkiem chleba, zapakuj i schowaj do torby. Do picia wybierz wodę mineralną lub sok ze świeżych warzyw i owoców.
5. Pełnoziarniste muffiny
Idealne do porannej kawy! W tym przypadku przygotowania trzeba rozpocząć nieco wcześniej, gdyż pieczenie wymaga trochę czasu. Przepisów na smaczne muffiny są tysiące – warto jednak wybrać te z wykorzystaniem pełnoziarnistej mąki i z ograniczoną ilością cukru i tłuszczu.
6. Twarożek lub serek wiejski z dodatkami
Żeby smak nabiału za szybko nam nie zbrzydł, za każdym razem możemy dodać coś innego: pomidora, ogórka, paprykę, szczypiorek, drobno pokrojoną szynkę, łososia czy tuńczyka.
7. Pasty kanapkowe
Do wyboru, do koloru: fasolowa, groszkowa, jajeczna, humus, dyniowa… Jak sama nazwa mówi, można je kłaść na chleb i zjadać w takiej postaci. Równie dobrze można jednak zaopatrzyć się w marchewkę czy seler pokrojone w słupki, maczać w paście i chrupać ze smakiem.
Drugie śniadanie w pracy nie musi być nudne. Nie musi to być także zawsze drożdżówka z bufetu czy baton ze sklepiku. Nie musi ono wymagać także ogromnych przygotowań. Musi za to być pełnowartościowe i służyć naszemu zdrowiu. 100 dag zapału i 100 dag pomysłu zupełnie wystarczą do jego przygotowania.
Sprawdź: Jak powinno wyglądać drugie śniadanie dla Twojego dziecka?
Oceń artykuł
(liczba ocen 15)
Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu do końca. Jeśli chcesz być na bieżąco z informacjami na temat zdrowia i zdrowego stylu życia, zapraszamy na nasz portal ponownie!