26 marca – Międzynarodowy Dzień Szpinaku

Zielone liście szpinaku w misce
Źródło: 123RF
Szpinak ma zarówno szerokie grono zwolenników, jak i przeciwników, jednak warto pamiętać, iż posiada on szereg właściwości zdrowotnych. 26 marca obchodzony jest Międzynarodowy Dzień Szpinaku, dlatego warto wiedzieć jakie ma korzyści oraz w jaki sposób go łatwo i smacznie przyrządzić.

W jakim celu ustanowiono takie święto? Przede wszystkim po to żeby wzbudzić zainteresowanie tą cenną rośliną, bogatą w różnorakie właściwości. W jego liściach można znaleźć przede wszystkim witaminę C, przeciwutleniacze oraz luteinę. Warto go jeść w różnych potrawach, zarówno jako dodatek do:

  • naleśników,
  • smoothie,
  • sałatek,
  • zup.

Co to jest szpinak?

Szpinak to roślina, która większości kojarzy się z bohaterem kreskówki Popeye. Jego obecność w europejskich kuchniach zawdzięczana jest Persom, którzy odkryli smak szpinaku i jego cenne właściwości już w VI wieku.

Szpinak można spożywać w różnych postaciach:

  • smażonej,
  • duszonej,
  • gotowanej.

Właściwości szpinaku

Szpinak ma szereg cennych właściwości. Wyróżnić należy przede wszystkim obecność w nim:

Działanie szpinaku

Wymienione wyżej właściwości mają pozytywne działanie na prawidłowe funkcjonowanie organizmu.

Szpinak działa m.in.:

  • przeciwnowotworowo,
  • przeciwmiażdżycowo,
  • usprawnia pracę układu nerwowego,
  • zmniejszają uczucie łaknienia,
  • chroni przed chorobami układu krążenia,
  • pomaga w krzepnięciu krwi.

Zalecany jest m.in. kobietom w ciąży dzięki dużej zawartości kwasu foliowego, który zmniejsza ryzyko uszkodzenia układu nerwowego płodu.

Jak przechowywać szpinak?

Gdy jest on nieumyty, szpinak powinien być przechowywany w lodówce, najlepiej w woreczku foliowym, jednak należy go luźno zapakować. Dzięki temu nie straci on wartości odżywczych i będzie świeży przez kilka następnych dni.

W momencie, gdy szpinak jest już ugotowany należy go spożyć w przeciągu 24 godzin. Warto wiedzieć, iż w formie mrożonej roślina zachowuje większość składników odżywczych.

Czytaj również:

Oceń artykuł

(liczba ocen 0)

WASZA OPINIA JEST DLA NAS WAŻNA