Reklama
Wielka moc małego jaja
Jajko to skarbnica dobrych substancji odżywczych. Znajdziemy w nim zarówno witaminy B2, B12, A, E, D, K jak i inne pierwiastki: magnez, potas, wapń, żelazo. W żółtku jaja zgromadzona jest luteina, niezbędna do utrzymywania prawidłowego widzenia ale także niestety zły cholesterol. Jedno jajko ma ok. 91 kcal, z czego większość przypada na tłuste żółtko. Dietetycy zalecają jedzenie nie więcej niż 3-4 jaj tygodniowo a osobom z podwyższonym cholesterolem maksymalnie 1-2 jaja w tygodniu.
Wielkanocny przysmak
Jaja na twardo w majonezie, sałatka jajeczna, jaja faszerowane – Wielkanoc to prawdziwy festiwal jajecznych dań. Nie może ich zabraknąć w świątecznym koszyczku oraz podczas świątecznego śniadania. Oto nasze 3 propozycje na dania z jajem w roli głównej pochodzące od 3 wyjątkowych kucharzy.
Reklama
Zapiekane jaja z warzywnym ratatouille według Gordona Ramsay’a
Porcja dla 4 osób:
4 duże jaja
1 duża czerwona cebula, obrana i posiekana
1 mały bakłażan, oczyszczony i pokrojony w kostkę
1 duża czerwona papryka, wydrążona i bez ziarenek pokrojona w kostkę
1 duża cukinia, oczyszczona i pokrojona w kostkę
3 łyżki oliwy z oliwek
2 ząbki czosnku posiekane
250 g. posiekanych pomidorów z puszki
Przyprawy: sól, pieprz, po 1 łyżeczce słodkiej papryki i mielonego kminku, ¼ łyżeczki mielonego chilli
Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni C. Na dużą patelnię wlać oliwę, jak się rozgrzeje wrzucić cebulę, zeszklić. Następnie dodać bakłażana, paprykę i czosnek – smażyć ok. 2 minut i dorzucić cukinię. Doprawić sola oraz pieprzem, smażyć ok 2-3 minut. Dodać pomidory i resztę przypraw i dusić jeszcze przez 7-8 minut aż warzywa będą miękkie.
Rozłożyć gotowe warzywa do 4 małych naczyń żaroodpornych, po środku w każdym naczyniu zrobić wgłębienie do którego wbić jajko. Wierzch jajka posypać solą morską oraz pieprzem. Piec w piekarniku około 12 minut, aż białka się zetną a żółtka nadal pozostaną płynne w środku. Podawać z chrupiącym pieczywem lub tostami. Smacznego.
Sałatka z awokado Yoel według Mateusza Gesslera
Skłądniki:
2 dojrzałe awokado
4 jajka
1 cebula dymka
Sok z 1 limonki
Awokado umyć, obrać, usunąć pestkę i rozgnieść widelcem miąższ. Jajka ugotować na twardo, posiekać w drobną kostkę. Dumkę wraz ze szczypiorkiem umyć i bardzo drobno posiekać. Wszystkie składniki włożyć do jednego naczynia, pokropić sokiem i z limonki i dokładnie wymieszać. Sałatka powinna mieć gładką konsystencję, przypominającą guacamole. Jeśli lubisz bardziej ostre smaki, dodaj posiekaną szalotkę oraz papryczkę chilli. Smacznego.
Reklama
Waniliowy creme brulee według Michela Morana
Składniki dla 6 osób:
1 laska wanilii
750 ml gęstej śmietanyki
6 żółtek
80 g cukru pudru
6 łyżeczek brązowego cukru
Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C. Laskę wanilii przekroić wzdłuż i wybrać ziarenka. Ziarenka dodać do żółtek a laskę wrzucić do śmietanki. Śmietankę podgrzewać w rondelku na małym ogniu. Żółtka ubić z cukrem i dodać ciepłą śmietanę. Naczynie z masą włożyć gorącej do kąpieli wodnej, cały czas mieszając, trzymać około 10 minut. Wyjąć laskę wanilii a zgęstniały krem przelać do 6 foremek. Foremki z kremem wstawić do większego naczynia żaroodpornego wypełnionego wodą, tak, żeby poziom wody sięgał co najmniej po połowy wysokości foremki. Pozostawić w piekarniku około 20 min. Po wyjęciu schłodzić w temperaturze pokojowej, po czym wstawić na co najmniej 5 godzin do lodówki. Przed podaniem posypać brązowym cukrem, który karmelizować palnikiem lub wstawić do piekarnika z opcją grill na maksymalnie 5-7 minut.