3 sposoby na pesto doskonałe

3 sposoby na pesto doskonałe
Starszy niż rok
Sos pesto tradycyjnie przygotowuje się z oliwy z oliwek, świeżej bazylii, orzeszków piniowych oraz parmezanu lub innego twardego sera.

Jak spożywać pesto?

Pesto idealnie smakuje z każdym rodzajem makaronu - to wiemy na pewno. Ale poza tym można także jadać jako pastę grubo posmarowaną na chlebie czy jako dodatek do sałaty. Można także cienko pokrojone piersi z kurczaka posmarować ostrym pesto, a następnie zawinąć w roladki i upiec w piekarniku. Pamiętajmy, że otwarty słoiczek z pesto można przechowywać przez tydzień. 

Nie tylko bazylia!

Choć tradycyjne pesto robi się ze świeżych listków bazylii, istnieje wiele innych wariantów przygotowanie tego pysznego sosu. Swoich zwolenników  ma także pesto z natki pietruszki, rukoli, szpinaku, pieczonej papryki, mięty, jarmużu. Również orzeszki piniowe można zastąpić pestkami słonecznika, migdałami, orzechami włoskimi czy laskowymi albo sezamem.

Smaczne i zdrowe

Pesto jest bogate w błonnik, kwas foliowy, kwasy Omega 3. Bazylia jest idealna na układ trawienny oraz nerwowy.

Poznaj: Naturalny sposób na przejedzenie

Klasyczny sos pesto

Składniki:

  • 1 ząbek czosnku
  • 2 garści świeżych liści bazylii
  • 25 g orzeszków pinii
  • 100 ml oliwy
  • 5 łyżek startego dobrego parmezanu
  • 2 łyżki sera pecorino
  • sól, pieprz

Przygotowanie: Zmiksować bazylię, czosnek, orzeszki, dodać oliwę i ser. Wszystkie składniki dokładnie zmiksować. Doprawić.

 

Pesto z jarmużu

Składniki:

  • 80 g orzeszków piniowych
  • 85 g startego parmezanu
  • 3 ząbki czosnku
  • 100 ml oliwy
  • 85 g jarmużu
  • sok z 1 cytryny
  • sól, pieprz

Przygotowanie: Jarmuż pozbawić twardych fragmentów liści. Dodać czosnek, sok z cytryny, orzeszki. Dodać oliwy. Doprawić.

Zobacz: Niedoceniany jarmuż. Dlaczego warto go polubić

Pesto z pieczonej papryki

Składniki:

  • 3 upieczone papryki
  • garść zielonej pietruszki
  • 75 g niesolonych orzeszków nerkowca
  • 1 ząbek czosnku
  • 5 łyżek oliwy
  • 3 duże łyżki parmezanu
  • sól, pieprz

Przygotowanie: Zmiksować paprykę z orzeszkami, pietruszką, czosnkiem. Dodać oliwę i ser. Zmiksować.

Czytaj też: Walcz ostro o zdrowie z papryką!

Ewa Pol

Oceń artykuł

(liczba ocen 15)

WASZA OPINIA JEST DLA NAS WAŻNA