Niestety długotrwałe przebywanie na słońcu niesie ze sobą więcej zagrożeń niż korzyści. Jak im zapobiegać?
Reklama
Wpływ opalania na skórę
Skóra wystawiona na działanie promieni słonecznych staje się wiotka i mało sprężysta, często pojawiają się piegi, a czasem plamy, przebarwienia i czerwone „pajączki”. Miejscami szczególnie narażonymi na operowanie słońca są twarzy, dłonie i dekolt. Opalanie możesz wspomóc dietą. Oto 6 produktów, których spożywanie pozwoli zachować dłużej piękną i zdrową opaleniznę.
1. Marchewka – zawarty w niej beta-karoten sprawi, że szybciej się opalisz na zdrowy, brązowy kolor. Inne drogocenne składniki jak potas, wapń i żelazo zadbają, aby skóra pozostała jędrna i gładka.
2. Borówki amerykańskie – podobnie jak jagody oraz aronia to niezastąpione źródło antocyjanów – związków opóźniających starzenie skóry. A ponieważ opalanie to starzenie znacznie przyspiesza, spożywanie tych będzie miało świetne działanie zapobiegawcze.
3. Zielona herbata – po pierwsze wspaniale nawilża skórę, a po drugie poliflenole, które podczas parzenia przenikają do naparu herbacianego wpływają łagodząco między innymi na poparzenia słoneczne.
4. Brokuły – idealne na niskokaloryczny letni obiad ale także naturalne lekarstwo chroniące nas przed rakiem, w tym rakiem skóry. Brokuł zawiera duże ilości antyoksydantów, związków które wychwytują niebezpieczne wolne rodniki.
5. Pomidory – wspaniałe letnie źródło witaminy C, likopenu, beta-karotenu oraz witaminy E – czyli wszystkich substancji, które szybko i efektywnie wpływają na kondycję naszej skóry. Zawarte w nich drogocenne substancje znacznie lepiej przenikają do naszego organizmu z pomidorów w postaci przetworzonej, czyli zup, przecierów itp.
6. Woda mineralna – o konieczności jej picia chyba nikogo już nie trzeba przekonywać. Pamiętajmy jednak iż podczas opalania powinniśmy wypijać jej znacznie więcej niż kiedy nie wystawiamy się na słońce.