6 produktów, które poprawią Twój nastrój

ryba
Nie trzeba otwierać butelki wina, czy zjadać tabliczki czekolady, żeby poprawić sobie humor. Odpowiednią dietą można wpłynąć na samopoczucie, bez uszczerbku na zdrowiu i figurze. Poznaj 6 produktów, które zmniejszają ryzyko depresji i poprawiają nastrój.

Czy wiesz, że odpowiednia dieta jest w stanie zmniejszyć ryzyko wystąpienia depresji? Amerykańscy naukowcy dowiedli, że jedzenie dużej ilości nasion, warzyw i ryb jest w stanie zmniejszyć ryzyko wystąpienia depresji, a nawet uchronić przed jej powrotem. Oto produkty, które poprawią nam nastrój:

1. Ryby

Najlepiej jeść tłuste tj. łosoś, tuńczyk czy sardynki. Są one bogatym źródłem kwasów omega-3, które pozytywnie wpływają na pracę mózgu. W Norwegii przebadano ponad 20 tys. osób, które regularnie piły tran. Okazało się, że ryzyko wystąpienia u nich depresji było 30 proc. niższe niż u innych. Kwasy tłuszczowe są niezbędne dla funkcjonowania tkanki mózgowej. Ich niedobór powoduje zaburzenia emocjonalne i poznawcze.

Zobacz: 5 powodów, dla których warto sięgnąć po owoce morza

2. Orzechy

Są cennym źródłem ważnych składników mineralnych m.in. selenu, miedzi oraz cynku. Poza tym są bogatym źródłem kwasów omega-3. W zależności od odmiany zawierają więcej magnezu, który pomaga ukoić nerwy lub cynku, który ma działanie przeciwdepresyjne. Z kolei w migdałach znajduje się też mangan i miedź, które chronią przed rozwojem wolnych rodników. Orzechy dodadzą nam energii.

3. Jogurt

Jogurt, bogaty w wapń oraz witaminę D, pomaga się zrelaksować. Szczególnie zalecany ze względu na zawartość probiotyków. Bakterie pomieszkujące w naszych jelitach odgrywają też ważną rolę w życiu psychicznym. Niedobór tzw. „dobrych bakterii” może być przyczyną wystąpienia lęków i obniżonego nastroju. Według amerykańskich naukowców regularne jedzenie jogurtów wpływa na pracę mózgu – rozwija ośrodki odpowiedzialne za podejmowanie decyzji i działanie, a tłumi te odpowiedzialne za złe emocje.

4. Zielone warzywa

Zielony to kolor, który najlepiej pasuje do diety człowieka. Zielone warzywa liściaste m.in. sałaty czy szpinak są źródłem wielu witamin i minerałów m.in. witaminy A, C, E, K oraz kwasu foliowego, wapnia, cynku i żelaza. Zawierają też przeciwutleniacze, kwasy omega-3 i kartenoidy, które spowalniają proces starzenia i chronią nasze komórki przed chorobami działając jak parasol ochronny. Błonnik pomaga organizmowi oczyścić się z toksyn i pozytywnie wpływa na metabolizm. Dlaczego zielone warzywa poprawiają nam nastrój? Nie chodzi tylko o świadomość zdrowego odżywiania. Zawarte w liściach minerały pomagają w zwalczaniu stanów zapalnych, a według najnowszych badań psychiatrycznych, depresja wiąże się ze stanem zapalnym w mózgu.

5. Nasiona

To bomby witamin i minerałów. Pestki dyni zawierają np. duże ilości cynku zmniejszac ryzyko obniżenia nastroju czy wystąpienia depresji. Są także bogatym źródłem magnezu, który ukoi nerwy i pomaga się zrelaksować. Z kolei siarczan magnezu, zawarty w ziarnach słonecznika działa jak antydepresant. Poza tym nasiona pobudzają układ odpornościowy.

Przeczytaj: Układ odpornościowy uchroni nas przed otyłością

6. Zielona herbata

Zielona herbata to napój od wieków pity przez Chińczyków i Japończyków dla zdrowia. Przyspiesza trawienie, reguluje poziom cukru we krwi, a także wpływa na podniesienie nastroju i dodaje energii. Badania opublikowane w Americal Journal of Clinical Nutrition wykazały, że osoby które piją po 4-5 filiżanek zielonej herbaty dziennie mają dużo niższy poziom stresu psychologicznego. W innym badaniu stwierdzono, że L-teanina zawarta w zielonej herbacie działa przeciwdepresyjnie.

Zobacz: Zielona herbata chroni przed rakiem przewodu pokarmowego

Zobacz też: Babka jajowata - zastosowanie i właściwości łupin (łusek) i nasion

Oceń artykuł

(liczba ocen 15)

WASZA OPINIA JEST DLA NAS WAŻNA