6 produktów, które poprawią Twój nastrój

ryba
Starszy niż rok
Nie trzeba otwierać butelki wina, czy zjadać tabliczki czekolady, żeby poprawić sobie humor. Odpowiednią dietą można wpłynąć na samopoczucie, bez uszczerbku na zdrowiu i figurze. Poznaj 6 produktów, które zmniejszają ryzyko depresji i poprawiają nastrój.

Spis treści

Czy wiesz, że odpowiednia dieta jest w stanie zmniejszyć ryzyko wystąpienia depresji? Amerykańscy naukowcy dowiedli, że jedzenie dużej ilości nasion, warzyw i ryb jest w stanie zmniejszyć ryzyko wystąpienia depresji, a nawet uchronić przed jej powrotem. Oto produkty, które poprawią nam nastrój:

1. Ryby

Najlepiej jeść tłuste tj. łosoś, tuńczyk czy sardynki. Są one bogatym źródłem kwasów omega-3, które pozytywnie wpływają na pracę mózgu. W Norwegii przebadano ponad 20 tys. osób, które regularnie piły tran. Okazało się, że ryzyko wystąpienia u nich depresji było 30 proc. niższe niż u innych. Kwasy tłuszczowe są niezbędne dla funkcjonowania tkanki mózgowej. Ich niedobór powoduje zaburzenia emocjonalne i poznawcze.

Zobacz: 5 powodów, dla których warto sięgnąć po owoce morza

2. Orzechy

Są cennym źródłem ważnych składników mineralnych m.in. selenu, miedzi oraz cynku. Poza tym są bogatym źródłem kwasów omega-3. W zależności od odmiany zawierają więcej magnezu, który pomaga ukoić nerwy lub cynku, który ma działanie przeciwdepresyjne. Z kolei w migdałach znajduje się też mangan i miedź, które chronią przed rozwojem wolnych rodników. Orzechy dodadzą nam energii.



3. Jogurt

Jogurt, bogaty w wapń oraz witaminę D, pomaga się zrelaksować. Szczególnie zalecany ze względu na zawartość probiotyków. Bakterie pomieszkujące w naszych jelitach odgrywają też ważną rolę w życiu psychicznym. Niedobór tzw. „dobrych bakterii” może być przyczyną wystąpienia lęków i obniżonego nastroju. Według amerykańskich naukowców regularne jedzenie jogurtów wpływa na pracę mózgu – rozwija ośrodki odpowiedzialne za podejmowanie decyzji i działanie, a tłumi te odpowiedzialne za złe emocje.

Poznaj groźne oblicze depresji

4. Zielone warzywa

Zielony to kolor, który najlepiej pasuje do diety człowieka. Zielone warzywa liściaste m.in. sałaty czy szpinak są źródłem wielu witamin i minerałów m.in. witaminy A, C, E, K oraz kwasu foliowego, wapnia, cynku i żelaza. Zawierają też przeciwutleniacze, kwasy omega-3 i kartenoidy, które spowalniają proces starzenia i chronią nasze komórki przed chorobami działając jak parasol ochronny. Błonnik pomaga organizmowi oczyścić się z toksyn i pozytywnie wpływa na metabolizm. Dlaczego zielone warzywa poprawiają nam nastrój? Nie chodzi tylko o świadomość zdrowego odżywiania. Zawarte w liściach minerały pomagają w zwalczaniu stanów zapalnych, a według najnowszych badań psychiatrycznych, depresja wiąże się ze stanem zapalnym w mózgu.

5. Nasiona

To bomby witamin i minerałów. Pestki dyni zawierają np. duże ilości cynku zmniejszac ryzyko obniżenia nastroju czy wystąpienia depresji. Są także bogatym źródłem magnezu, który ukoi nerwy i pomaga się zrelaksować. Z kolei siarczan magnezu, zawarty w ziarnach słonecznika działa jak antydepresant. Poza tym nasiona pobudzają układ odpornościowy.

Przeczytaj: Układ odpornościowy uchroni nas przed otyłością

6. Zielona herbata

Zielona herbata to napój od wieków pity przez Chińczyków i Japończyków dla zdrowia. Przyspiesza trawienie, reguluje poziom cukru we krwi, a także wpływa na podniesienie nastroju i dodaje energii. Badania opublikowane w Americal Journal of Clinical Nutrition wykazały, że osoby które piją po 4-5 filiżanek zielonej herbaty dziennie mają dużo niższy poziom stresu psychologicznego. W innym badaniu stwierdzono, że L-teanina zawarta w zielonej herbacie działa przeciwdepresyjnie.

Zobacz: Zielona herbata chroni przed rakiem przewodu pokarmowego

Zobacz też: Babka jajowata - zastosowanie i właściwości łupin (łusek) i nasion

Oceń artykuł

(liczba ocen 15)

Pytanie: Największą słabość mam do:

  słodyczy

  używek

  słonych przekąsek

  zakupów

WASZA OPINIA JEST DLA NAS WAŻNA