Nowy sklep

już ON-LINE

7 przedmiotów codziennego użytku pełnych bakterii

Nie zdajemy sobie sprawy, jak wiele bakterii znajduje się na przedmiotach codziennego użytku, które uważamy za czyste. Sprawdźmy, gdzie kryje się najwięcej bakterii.
 

Zaliczana do najbardziej narażonych na występowanie bakterii przedmiotów. By uniknąć mnożeniu się bakterii zaleca się, by kroić różne produkty na oddzielnych deskach. Jak myć deskę? Nie wystarczy opłukanie i odstawienie do wyschnięcia. Najlepiej jest myć ją za każdym razem w gorącej wodzie z użyciem płynu do mycia naczyń oraz wycierać do sucha. Deskę należy też co jakiś czas wymieniać na nową.

Na co uważać?

Gromadzi w sobie mnóstwo resztek pokarmu, a tym samym bakterii, toteż powinna być często wymieniana. Wymaga tego, gdy zaczyna nieprzyjemnie pachnieć. W gąbce gromadzą się bakterie E.coli, a także pleśń i grzyby. Myte brudną gąbką naczynia są zatem pełne bakterii. Dlatego zaleca się wymianę gąbki przynajmniej raz w tygodniu. Można ją też zdezynfekować, mocząc we wrzątku z dodatkiem octu lub soku z cytryny.

Niestety także i one wymagają częstej wymiany. Jeśli łyżki zaczynają czernieć i pękać oznacza to, że drewno ulega gniciu oraz że pojawiły się w nim bakterie szkodliwe dla naszego organizmu. Na drewnianych łyżkach świetne warunki do rozwoju ma pałeczka okrężnicy, czyli bakterie E.coli.

Wilgotne, ciepłe warunki w łazience pozwalają na rozwój grzybów oraz pleśni. Pojawiają się nie tylko w okolicy brodzika, ale przede wszystkim na dotykanej przez nas zasłonie prysznicowej. Należy ją wymieniać przynajmniej raz na miesiąc.

Czytaj też: Urazy dzieci w domu

Choć nie jest to zaskoczeniem, to należy zwrócić uwagę nie tyle na zawartość kosza, co na sam kosz. Wszelkie pojemniki na śmieci w kuchni, łazience czy pokoju powinny być dezynfekowane, podobnie jak zasłony prysznicowe, przynajmniej raz w miesiącu.

Mycie naczyń

Zarówno ręczne, jak i mechaniczne mycie naczyń naraża na kontakt z bakteriami. W przypadku zmywarek gromadzą się one w gumowych uszczelkach. Raz na tydzień powinno się czyścić wnętrze zmywarki. W zlewie natomiast bakterie mają świetne warunki do rozwoju. Wilgoć i gorąca woda pomagają w ich rozwoju. Należy więc regularnie dezynfekować zlew, najlepiej przy pomocy sody oczyszczonej i wrzątku.

Podobnie jak w przypadku gąbki czy zasłony prysznicowej - kuchenne oraz łazienkowe warunki sprzyjają rozwojowi bakterii. Ręczniki powinny być często prane (najlepiej w wysokich temperaturach) i wymieniane niemal codziennie.

Czytaj też: Wyznania zakupoholika

Oceń artykuł

(liczba ocen 15)