Acerola: niewielki owoc o wielkich możliwościach

Zaczął się sezon obniżenia odporności i zwiększonego zachorowania na grypę. Czy istnieje jakiś prosty, naturalny sposób, by nie dać się przeziębieniu? Podzielę się moim doświadczeniem.

Acerola to niewielki owoc pochodzący z Ameryki Środkowej i Południowej. Zawiera mnóstwo witaminy C i innych substancji, dzięki którym posiada niezwykłe właściwości.

W sezonie jesienno-zimowym oraz wiosną, kiedy zapotrzebowanie organizmu na składniki pomagające zachować odporność jest duże, ja i moja rodzina zażywamy codziennie 1 tabletkę zawierającą wyciąg z aceroli - będącej naturalnym źródłem witaminy C.

Jak działa acerola

Acerola oprócz wzmacniania odporności pomaga utrzymać prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, zmniejszyć zmęczenie, przyczynia się do zwiększonego przyswajania żelaza. Oprócz tego posiada właściwości antyoksydacyjne, a także pomaga w produkcji kolagenu niezbędnego do budowy naczyń krwionośnych, skóry i kości. W stanach zwiększonego zapotrzebowania na witaminę C związanych z dużym wysiłkiem fizycznym lub rozwojem infekcji wystarczą 3 tabletki zawierające łącznie aż 375 mg witaminy C!

Taka naturalna witamina nie jest szkodliwa, nawet jeśli nasz organizm nie potrzebuje jej aż tyle, ponieważ nadmiar wydalany jest z moczem. Istnieją inne owoce zawierające duże ilości witaminy C, jak np. czarna porzeczka lub dzika róża. Jednak wybieram acerolę, bo to skuteczny i sprawdzony „Mój sposób na odporność”.

Artykuł zakwalifikowany do konkursu: "Twój sposób na odporność".

Czytaj: Hartowanie ciała. Sposób na odporność zimą

Czytaj też: Co jeść, żeby nie chorować? 10 produktów żywnościowych, które podnoszą odporność

Czytaj ponadto: Jak wzmocnić swoją odporność?

Oceń artykuł

(liczba ocen 15)

WASZA OPINIA JEST DLA NAS WAŻNA