Alarmujące wyniki badań nad zatruciami wśród Polaków


 
Starszy niż rok
Zatrucia pokarmowe grożą nam przez cały rok, nasilają się jednak latem. Upały sprzyjają bowiem namnażaniu się bakterii, a sposób odżywiania się w czasie wakacji ułatwia ich przenoszenie. Aby uniknąć zatrucia musimy zatem ściśle przestrzegać zasad higieny i przechowywania żywności.

Salmonella

Najczęstszą przyczyną zatruć pokarmowych jest salmonella. Zakażamy się nią jedząc surowe lub niedopieczone mięso, drób lub surowe jajka. Objawy zatrucia pojawiają się po kilku lub kilkunastu godzinach: są to silne bóle brzucha, wymioty, biegunka, czasem wysoka temperatura. Salmonella ginie w wysokiej temperaturze, dlatego gotowanie i smażenie potraw chroni przed zakażeniem.

Zobacz: Najczęstsze zatrucia pokarmowe

Toksyna gronkowcowa

Do częstych wakacyjnych zatruć pokarmowych należą także zatrucia toksyną gronkowcową. Bakterią tą możemy się zarazić spożywając skażone wyroby cukiernicze - lody, ciastka z kremem i budyniem, jajka i sałatki garmażeryjne. Objawy choroby, podobne do zatrucia salmonellą, pojawiają się już 1-2 godzinach od zjedzenia zakażonej potrawy.

Jad kiełbasiany

Jedną z najgroźniejszych dla człowieka toksyn jest bakteria jadu kiełbasianego. Oprócz dolegliwości z przewodu pokarmowego powoduje ona porażenie mięśni, które może skończyć się nawet zgonem. Do zatrucia jadem kiełbasianym dochodzi po spożyciu nieświeżych konserw, weków oraz nieświeżych wędlin, zwłaszcza kiełbas. W przypadku podejrzenia zatrucia jadem kiełbasianym należy jak najszybciej udać się do szpitala.

Domowe sposoby leczenia zatruć

W przypadku łagodnych zatruć, z niezbyt nasilonymi objawami (np. kilka luźnych stolców dziennie), leczenie może odbywać się w domu. Podstawą jest odpowiednia dieta. W ciągu pierwszej doby nie należy spożywać żadnych pokarmów, tylko płyny, około 2-2,5 litra na dobę. Jeśli tego nie dopilnujemy, grozi nam odwodnienie organizmu. Najlepsze są napoje o temperaturze pokojowej: niegazowana woda mineralna, herbata, napar z mięty czy rumianek. Można także stosować dostępne w aptece preparaty wieloelektrolitowe. Unikać należy natomiast soków owocowych, kawy oraz napojów typu cola.

Zobacz: Zatrucia pokarmowe – jak im zapobiegać

Drugiego dnia możemy rozpocząć wprowadzanie pokarmów: początkowo kleiki przyrządzane z ryżu lub kaszy manny gotowanej na wodzie (nie na mleku!), a następnie sucharki. Dietę trzeba rozszerzać stopniowo. Wkrótce po zatruciu nie należy jeść konserw, marynat, warzyw strączkowych i kapustnych oraz potraw tłustych i smażonych.

W pierwszej dobie nie powinno się hamować biegunki, gdyż jest to naturalna droga usuwania z organizmu toksyn, które spowodowały zatrucie. Potem można stosować leki przeciwbiegunkowe. Bóle brzucha towarzyszące zatruciu złagodzą leki rozkurczowe.

Kiedy do lekarza?

Do lekarza należy zgłosić się wówczas, gdy biegunka lub wymioty trwają dłużej niż dwie doby, gdy dolegliwości te, mimo diety, nasilają się, gdy w stolcu pojawi się krew oraz gdy zatrucie dotyczy osób starszych i niemowląt. Pamiętajmy, że im młodsze dziecko, tym zatrucie i towarzysząca mu biegunka są groźniejsze dla jego zdrowia.

Jak uniknąć zatruć?

- Rygorystycznie przestrzegaj zasad higieny. Przed przyrządzaniem posiłków i przed jedzeniem myj ręce.

- Nie jadaj tam, gdzie nie jest czysto.

- Nie kupuj produktów w miejscach, gdzie nie są one właściwie przechowywane (np. mięso czy nabiał, które nie są przetrzymywane w chłodziarkach).

- Nie zostawiaj jedzenia w temperaturze pokojowej na dłużej niż dwie godziny. Mięso rozmrażaj w lodówce.

- Nie jedz pokarmów, które były rozmrażane i ponownie zamrażane.

- Nie przechowuj obok siebie w lodówce potraw surowych i gotowych do spożycia.

- Jajka przed włożeniem do lodówki umyj. Te z nadtłuczoną skorupką należy zjeść tego samego dnia lub wyrzucić.

- Unikaj potraw z surowych jaj i mięsa oraz konserw z puszek z wydętymi denkami.

- Zwracaj uwagę, czy jajka lub mięso są dogotowane lub dopieczone.

Pij tylko wodę przegotowaną lub mineralną. Pamiętaj, aby nie używać wody z kranu nawet do przygotowywania kostek lodu.

Sprawdź: Jak leczyć zatrucia pokarmowe

Ewelina Polna