Algi morskie – zdrowie prosto z morza

Starszy niż rok
Myślisz, że nigdy nie miałaś/eś do czynienia z algami? Nic bardziej mylnego. Te popularne glony stanowią nieocenione źródło wielu mikro- i makroelementów, dlatego od lat wykorzystuje się je w przemyśle spożywczym, kosmetyce i medycynie naturalnej.

Co to są algi?

Wśród glonów wyróżniamy ponad 30 tysięcy różnych gatunków. Część z nich jest bardzo drobna, wręcz mikroskopijnej wielkości, inne przybierają olbrzymie rozmiary, a kształtem przypominają podwodne zarośla lub krzaki. Glony rozwijać się mogą praktycznie w każdym środowisku wodnym.

W większości są samożywne, dzięki czemu są doskonałym źródłem pokarmu dla świata zwierzęcego. Z uwagi na duże wartości odżywcze, glony od dawna wykorzystywane są przez człowieka w niektórych regionach świata jako uzupełnienie codziennej diety. Znalazły też swoje miejsce w przemyśle spożywczym i farmaceutycznym oraz w kosmetyce.

Czytaj też: Algi – dla zdrowia i urody

Właściwości i skład algów

Analiza alg morskich i słodkowodnych wykazała, że gromadzą one w sobie wszystkie minerały obecne w wodzie i to w postaci łatwo przyswajalnej przez człowieka. Możemy w nich znaleźć: cynk, fluor, fosfor, magnez, miedź, mangan, potas, wapń i żelazo. Dodatkowo algi morskie obfitują w dużą ilość jodu, który jest nam potrzebny do prawidłowej pracy tarczycy.

Algi (niezależnie od miejsca pochodzenia) zawierają również wiele witamin, m.in.: beta-karoten, czyli prowitaminę A, witaminy z grupy B, witaminy C, E, K i PP. Algi są źródłem materii organicznej i jako takie są idealne do uzupełniania diety wegeteriańskiej, gdyż zawierają dużo białka niezbędnego do rozwoju organizmu człowieka i właściwego jego funkcjonowania.

Zobacz też: Witaminy – co o nich wiemy?

Algi są również doskonałym źródłem tzw. aminokwasów egzogennych – czyli takich, których nasz organizm nie potrafi produkować i dlatego musi pobierać z pożywieniem (z aminokwasów zbudowane są wszystkie białka każdego żywego ustroju!). Dlatego w krajach Azji Południowo-Wschodniej algi morskie od dawna zajmują poczesne miejsce w codziennym wyżywieniu jako źródło białka, witamin i minerałów.

Warto wiedzieć, że algi gościmy w naszym jadłospisie prawie codziennie, nawet o tym nie wiedząc. Niektóre z nich są bowiem używane do produkcji dodatków znajdujących szerokie zastosowanie w przemyśle spożywczym jako substancje zagęszczające i żelujące, co wpływa korzystnie na wygląd i smak różnych artykułów spożywczych. Dlatego na większości kupowanych artykułów żywnościowych znajdujemy dziwnie brzmiące nazwy, jak np.: alginian sodu, agar, karagen lub symbole im odpowiadające.

Alginian sodu o symbolu E 401 to sól sodowa kwasu alginowego, otrzymywanego z wodorostów morskich. Jako że alginian sodu nie ma smaku i zapachu oraz dobrze wiąże wodę, jest używany jako zagęstnik, substancja żelująca lub stabilizator do np. mas marcepanowych, nadzień owocowych, sosów sałatkowych, majonezów niskotłuszczowych, mrożonych przetworów rybnych, warzyw puszkowanych, koncentratów, sosów, dżemów, galaretek i marmolad, lodów, deserów, serków termizowanych. Alginian sodu dodawany jest jako substancja klarująca do soków, moszczy, piwa, wina czy miodów pitnych.

Zobacz też: Algi w kosmetyce.

Agar o symbolu E 406 jest kolejną substancją żelującą pozyskiwaną z czerwonych glonów krasnorostów rosnących u wybrzeży Japonii. Agar również nie ma smaku i zapachu i coraz częściej używany jest zamiast żelatyny zwierzęcej, od której się obecnie odchodzi. Agar używany jest jako zagęstnik i substancja żelująca m. in. do produkcji napojów mlecznych nie fermentowanych, sosów sałatkowych, przetworów rybnych, ptasiego mleczka, galaretek, dżemów, marmolad, wyrobów ciastkarskich, a jako substancja klarująca do produkcji piwa. Co ciekawe, jest również wykorzystywany w laboratoriach jako pożywka dla hodowli bakteryjnych lub dla hodowli tkankowych in vitro.

Trzecim z dodatków spożywczych opartym na algach jest karagen o symbolu E 407. Otrzymuje się go z czerwonych alg oceanicznych. Stosowany jest jako zagęstnik lub substancja żelująca m.in. do produktów mlecznych fermentowanych, sosów sałatkowych, wędzonych wędlin, dżemów, galaretek, lodów, śmietany, margaryn niskotłuszczowych, serków topionych, serków termizowanych, wyrobów garmażeryjnych. Jako stabilizator i emulgator karagen znajduje zastosowanie w mieszaninach masła i tłuszczów roślinnych i w deserach tłuszczowych w aerozolu.

Algi – suplementowa bomba

Oceń artykuł

(liczba ocen 15)

Pytanie: Jak często pijesz kawę?

  wcale

  raz na kilka dni

  codziennie

  2-3 dziennie

  więcej niż 3 dziennie

WASZA OPINIA JEST DLA NAS WAŻNA