Alkohol i nadwaga powodują raka przełyku

alkohol
Regularne picie alkoholu oraz otyłość wzmagają ryzyko zachorowania na raka przełyku. Zdaniem naukowców liczba nowotworów przełyku mogłaby zmaleć o jedną trzecią, jeśli osoby otyłe przestałyby pic alkohol.

Najczęstszym nowotworem przełyku, jest rak płaskonabłonkowy, który rozwija się w błonie wyściełającej przełyk. Rak płaskonabłonkowy stanowi około 90 proc. wszystkich nowotworów złośliwych przełyku. W jednej dziesiątek przypadków mamy do czynienia z rakiem gruczołowym przełyku.

Największymi zagrożeniami dla raka przełyku jest picie alkoholu i nadwaga – wynika z najnowszych badań amerykańskich naukowców.

Zdaniem lekarzy można by uniknąć aż jednej trzeciej zachorowań, gdyby pacjenci utrzymywali prawidłową wagę i zachowali abstynencję. To odkrycie ekspertów z Amerykańskiego Instytutu Badań nad Rakiem dowodzi, że styl życia odgrywa bardzo ważną rolę w profilaktyce nowotworowej. Otyłość jest obecnie wymieniana jako negatywny czynnik w 11 rodzajach nowotworów. Alkohol w sześciu przypadkach. Aby zmniejszyć ryzyko zachorowania na nowotwór abstynencja i zdrowa waga są zatem kluczowe.

Eksperci Amerykańskiego Instytutu Badań nad Rakiem dowiedli, że dla każdego wzrostu BMI (indeks masy ciała) o 5 punktów, ryzyko zachorowania na gruczolaka przełyku, wzrasta o 48 proc. Wzrost zachorowania na raka przełyku idzie zatem w parze z epidemią otyłości.

 

 

Naukowcy odkryli też, że ryzyko zachorowania na raka przełyku, wzrasta o 25 proc. na każde 10 gram czystego alkoholu spożywanego dziennie. 10 gramów czystego alkoholu znajduje się w szklance piwa lub kieliszku wina.

Zobacz wideo: Znaczenie odpowiedniego żywienia

Żywienie jest ważne dla osób zdrowych, ale jeszcze ważniejsze dla chorych - mówi dietetyk Ewalina Bancerz-Poźniak.

Dlaczego alkohol jest tak silnie rakotwórczy?

Zdaniem autorów raportu refluks spotęgowany przez alkohol powoduje większe uszkodzenie błony śluzowej lub wewnętrznej ściany przełyku. Po drugie puste kalorie, zawarte w alkoholu, przyczyniają się do otyłości. Płaskonabłobnkowy rak przełyku stanowi jedną trzecią wszystkich zachorowań na ten rodzaj nowotworu.

Przeczytaj: Choroba refluksowa przełyku

Jak zminimalizować ryzyko zachorowania na nowotwór przełyku?

Sprawa jest prosta. Należy dokonywać mądrych wyborów żywieniowych. Zaczynamy od wyeliminowania z diety alkoholu. Zamiast tego powinniśmy jeść więcej warzyw i owoców. Postawmy też na produkty roślinne.

Rak przełyku jest szóstym pod względem liczby zgonów rodzajem nowotworu na świecie. Wyniki przeżywalności są złe, ponieważ bardzo często diagnozowany jest on w późnym stadium.   

 

Temat miesiąca: Skuteczne sposoby na ból gardła