Barszcz czerwony – na Wigilię obowiązkowo!

Barszcz czerwony – na Wigilię obowiązkowo!
Starszy niż rok

Ocena użytkowników

(liczba ocen 3)

Barszcz czerwony to jedna z dwunastu wigilijnych potraw, bez której trudno wyobrazić sobie biesiadę przy świątecznym stole. Czysty, z uszkami, pasztecikiem czy krokietem - zawsze będzie pyszny i aromatyczny.

Spis treści

Buraki to jedne z najzdrowszych warzyw. Zawierają mnóstwo witamin i mikroelementów. Znajdziemy w nim witaminę A i C, witaminy z grupy B, a także cenne pierwiastki: żelazo, potas, magnez, wapń, fosfor, miedź, chlor, fluor, cynk, bor, lit, molibden, sód, mangan, kobalt. Buraki zawierają też białka, bioflawonidy, karoten, betaninę, mnóstwo kwasu foliowego, a także błonnik. Są niskokaloryczne - 100g zawiera tylko 38 kcal.

Barszcz wigilijny z grzybkami

Składniki:

- 1 seler;
- 1 por;
- 2 pietruszki;
- 2 marchewki;
- 1 cebula;
- 3-5 suszonych prawdziwków;
- kilka ziaren angielskich;
- kilka goździków;
- kilka ziaren pieprzu;
- 3 listki laurowe;
- 4 buraki starte na tarce;
- sok z czerwonej porzeczki;
- sok z 1 cytryny;
- pieprz, sól;
- ząbek czosnku;
- szczypta majeranku.

Przygotowanie: włoszczyznę, ziele angielskie, pieprz, grzybki, goździki i listki laurowe gotować około 50 minut na wolnym ogniu. Dodać buraczki, sok z porzeczki i sok z cytryny. Ogrzewać, ale już nie gotować. Dodać majeranek i ząbek czosnku. Odstawić na dwa dni. Przed spożyciem przecedzić. Pamiętać należy, aby podgrzewając barszcz nigdy go to gotować. Utrzymywać na granicy wrzenia.

Czytaj: 5 chorób, jakich możesz nabawić się w te święta

Barszcz z jabłkiem

Składniki:
- 3 kg buraków;
- 1 kg jabłek;
- 1 główka czosnku;
- 50 g majeranku;
- 5 listków laurowych;
- kromka chleba razowego;
- 3 łyżki miodu;
- sól, pieprz;
- 50 ml octu białego.

Przygotowanie barszczu: buraki i jabłka kroimy w słupki, umieszczamy w głębokim naczyniu i dodajemy przyprawy, kromkę razowego chleba. Zalewamy wodą, tak, aby przykryć wszystkie składniki, i doprowadzamy do wrzenia. Zdejmujemy z ognia, zakwaszamy octem i odstawiamy na 10-12 godzin. Gotowy barszcz przecedzamy, ponownie doprowadzamy do wrzenia i doprawiamy solą, pieprzem oraz miodem.

Ewelina Polna

Sprawdź: Powigilijny zestaw czynności dla mężczyzn

Zobacz też: Powigilijny zestaw ćwiczeń dla kobiet

 

Przeczytaj także:

Jak poradzić sobie z zakwaszeniem organizmu?