Barszcz Sosnowskiego. Uważaj na tę roślinę jest niebezpieczna!

barszcz
Duże palczaste liście, ogromne baldachimy kwiatostanów. Roślinę tę łatwo pomylić z niegroźnym łopianem. Ale kontakt z barszczem Sosnowskiego może skończyć się tragicznie.

Roślina ta wytwarza kumarynę, która pod wpływem promieni słonecznych powoduje poparzenia skóry. Chwast jest silnie toksyczny. W soku barszczu Sosnowskiego znajdują się niebezpieczne dla skóry związki, które mogą powodować oparzenia II, a nawet III stopnia. Co ciekawe, objawów poparzeń nie widać od razu. Pojawiają się dopiero od 8 do 12 godzin po nasłonecznieniu soku na skórze. Poparzenia przez barszcz Sosnowskiego mogą utrzymywać się nawet przez wiele lat.

Nie tylko przez dotyk

Barszcz Sosnowskiego jest niebezpieczny nie tylko wtedy, gdy dotkniemy liści czy łodygi lub próbujemy go wyciąć. W upalne dni olejki eteryczne zawarte w roślinie samodzielnie się ulatniają, dlatego nawet przebywanie w pobliżu miejsca, gdzie rośnie, może spowodować poparzenie.

"Poparzony tą roślina mężczyzn znalazł się na 4-dniowym pobycie w szpitalu na oddziale toksykologii. Niestety oparzenie są rozległe i bardzo trudno się goją", "Zmarła kobieta poparzona barszczem Sosnowskiego" - to tylko nieliczne z tragicznych komunikatów.

Zobacz też: Oparzenia - jak pomóc poszkodowanemu

Jak rozpoznać barszcz Sosnowskiego:

Liście: bardzo duże blaszki liściowe, głębokie wręby w liściach, liście są pierzaste i mają haczykowate zakończenie.
2. Łodyga: masywna i wysoka, dochodzi do 3, a nawet 4 metrów. Średnica łodygi do 15 cm. Bruzdkowania.
3. Kwiatostan biały, okazały, nawet do 50 cm.
4. Na wiosnę roślina niczym nie wyróżnia się, rozwój początkowy jest wolny, dopiero w lipcu szybko wyrasta i jest widoczna z daleko. Wiosną podobna do łopianu, często z nim mylona. Jednak łopian ma mniejsze liście, nie ma na liściach haczykowatych zakończeń i tak dużych wrębów w liściach.

Postępowanie, gdy zetkniemy się z rośliną:

Jeśli doszło do kontaktu z rośliną, należy niezwłocznie i dokładnie przemyć skórę wodą z mydłem. Bieżąca woda powinna obmywać ciało przez 20 minut. Unikać ekspozycji podrażnionych miejsc na słońce przynajmniej przez 48 godzin. W przypadku kontaktu soku roślin z oczami, należy je przemyć dokładnie wodą i chronić przed światłem (okulary przeciwsłoneczne). Zawsze należy zgłosić się też do lekarza.

Szybko się rozprzestrzenia

Barszcz Sosnowskiego jest rośliną silnie ekspansywną, rozprzestrzenia się w zaskakującym tempie. Pochodzi z Kaukazu. Do Polski trafił pod koniec lat 50. XX w. stulecia ze Związku Radzieckiego jako źródło taniej paszy dla bydła i masowo wprowadzano go do uprawy w PGR-ach. Niestety, wkrótce okazało się, że zbiór barszczu z uwagi na wielkość rośliny maszynami okazał się niemożliwy, a ręczny zbyt niebezpieczny. Ponadto mięso i mleko krów karmionych barszczem pachniało kumaryną; barszcz ranił wymiona krów, a spożycie zielonki powodowało oparzenia przewodu pokarmowego, krwotoki wewnętrzne i biegunki. Pod koniec lat 80. uprawy zarzucono, barszcz wymknął się jednak spod kontroli i rozprzestrzenił po całym kraju. W Małopolsce rozprzestrzenił się w wielu gminach na obszarze 200 hektarów. Co ciekawe na Kaukazie, skąd roślina została przywieziona, rośnie tylko do wysokości 1,2 m.

Zobacz: Jakie zdrowe i jadalne rośliny możesz hodować w swoim domu?

Czytaj też: Rośliny oczyszczające powietrze w pomieszczeniach

Ewelina Polna

Oceń artykuł

(liczba ocen 15)

Pytanie: W jakich okolicznościach najczęściej korzystasz z plastrów z opatrunkiem?

  Przy skaleczeniach

  Przy odciskach i pęcherzach (np. na stopach)

  Przy stłuczeniach z naruszeniem skóry

  Przy oparzeniach

WASZA OPINIA JEST DLA NAS WAŻNA