Cała prawda o alergii pokarmowej


 
Starszy niż rok
O swoim uczuleniu na pokarmy przekonanych jest 30% badanych pacjentów. Tymczasem przyczyny dolegliwości żołądkowych mogą być zupełnie inne.

Alergia pokarmowa może ujawnić się w każdym wieku, najczęściej jednak występuje u niemowląt i małych dzieci, gdyż układ immunologiczny przewodu pokarmowego we wczesnym wieku cechuje większa podatność na nieprawidłowe reakcje. Często jest to oznaka skłonności organizmu także do innych chorób alergicznych.

Europejska Akademia Alergologii i Immunologii Klinicznej (European Academy of Allergology and Clinical Immunology) w 1995 dokonała podziału niepożądanych reakcji organizmu na toksyczne i nietoksyczne.

Czytaj też: Układ immunologiczny kontra alergia pokarmowa

Przyczyny alergii pokarmowej

Toksyczne wywołane są zanieczyszczeniami, związkami chemicznymi oraz bakteriami, np. laseczką tężca czy pałeczką Salmonelli. Dają o sobie znać, gdy objawy kliniczne ujawniające się po spożyciu danego pokarmu można przewidzieć, a ich nasilenie jest wprost proporcjonalne do ilości spożytego pokarmu.

Reakcje nietoksyczne dzielą się na alergię pokarmową, w której objawy kliniczne spowodowane są patogenetycznymi mechanizmami immunologicznymi oraz nietolerancją pokarmową związaną z mechanizmami nieimmunologicznymi, do których należą wrodzone i nabyte zaburzenia enzymatyczne w jelicie cienkim.

Zobacz: Alergia pokarmowa a zapalenie ucha u dzieci


Alergia pokarmowa jest to niewłaściwa reakcja układu immunologicznego powodująca występowanie różnych objawów klinicznych. Charakterystyczne jest występowanie zawsze tych samych objawów po spożyciu pokarmu, na który dana osoba jest uczulona.

 

Ek, bm