Ciasto z... warzyw – smaczne, dietetyczne i zdrowe!

Ciasta z dodatkiem zdrowych warzyw to świetna i zdrowa przekąska dla dzieci i dorosłych. Ciasto marchewkowe z bakaliami i miodem czy ciasto z cukinii z dodatkiem kakao na pewno posmakują całej rodzinie. Są doskonałe – wilgotne, pachnące i na długo zachowują świeżość.

Marchewka to warzywo bogate w witaminy i minerały. Zawiera błonnik, witaminę A, witaminy B1, B3, B6, witaminę C, witaminę E, kwas foliowy, potas, wapń, fosfor, magnez, żelazo czy cynk. Cukinia jest także bogata w witaminę A, ponadto zawiera błonnik, potas, fosfor, wapń, żelazo, witaminę B1, B2, B3, B6 oraz witaminę C.

Wypróbujcie koniecznie nasze przepisy i napiszcie, które Waszym zdaniem smakuje lepiej! Oba są zdrowszą odmianą słodyczy, więc warto namówić na nie swoją rodzinę!

Marchwiak z orzechami

To wyjątkowe puszyste i pyszne ciasto. Marchewka jest niewyczuwalna w smaku.

Składniki:

5 jajek

1 szklanka cukru

3/4 szklanki oleju

2 szklanki mąki

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżeczka sody

2 szklanki startej marchewki na tarce z grubymi oczkami

1 łyżka kakao

1/4 szklanki oranżady

2 garści orzechów włoskich, drobno posiekanych.

Przygotowanie: Ubić jajka z cukrem. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, sodą i kakao, następnie dodać olej, oranżadę i orzechy. Na koniec dodajemy startą marchewkę. Piec około godzinę.

Ciasto z cukinii

Wilgotne, wyraziste w smaku ciasto czekoladowe. Cukinia jest właściwie niewyczuwalna. Ciasto po upieczeniu jest bardzo wilgotne, czekoladowe w smaku i długo zachowuje świeżość.

Składniki:

100 g masła

200 g cukru pudru

2 duże jaja

pół szklanki oleju

1 opakowanie cukru wanilinowego

2 łyżeczki esencji rumowej

300 g mąki

2 łyżeczki proszku do pieczenia

50 ml kwaśniej śmietany

2 łyżki kakao

2 szklanki startej na tarce i lekko odciśniętej cukinii

tabliczka gorzkiej czekolady

2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej

1 łyżka masła do posmarowania formy

1 łyżka bułki tartej lub kaszy manny

mleczna czekolada – jako polewa

Przygotowanie: Masło ucieramy z cukrem i cukrem wanilinowym. Następnie dodać olej, esencją rumową oraz jajka. Po uzyskaniu gładkiej masy, cały czas miksując, przesiewamy do masy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz dodajemy śmietanę. Następnie dodajemy kakao. Masa powinna być dosyć gęsta, ale jeśli jest za gęsta dodać odrobinę mleka. Czekoladę szatkujemy jak najdrobniej, cukinię obieramy i ścieramy na tarce na grubych oczkach. Dodajemy do masy i całość dokładnie mieszamy. Przelewamy do formy i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na ok. 60 minut. Ciasto ostudzić i posypać kakao zmieszanym z cukrem pudrem lub polać roztopioną czekoladą.

Zobacz też: Ciasto z fasoli dla aktywnych

Ewa Pol

Oceń artykuł

(liczba ocen 15)

WASZA OPINIA JEST DLA NAS WAŻNA