Cudowne dania z miodem

Cudowne dania z miodem
Starszy niż rok

Ocena użytkowników

(liczba ocen 3)

Każdego roku warto kupić kilka słoików miodu. Najlepiej w każdym mieć po jednej z tak wielu odmian tego naturalnego produktu, mającego nie tylko niepowtarzalny słodki smak, ale i mnóstwo właściwości prozdrowotnych. Na pewno warto, aby w twojej spiżarni znalazły się miody: lipowy, gryczany, spadziowy, akacjowy i wrzosowy.

Spis treści

Każdy miód ma właściwości antybakteryjne i przeciwzapalne. Poza tym posiada witaminy z grupy B, wapń, żelazo, magnez, mangan, fosfor, potas, cynk, sód oraz aminokwasy i antyoksydanty.

Miód dodawany do potraw cudownie wydobywa smak dania i nadaje mu niepowtarzalną, słodką bądź korzenną nutę. Oto kilka przepisów na smaczne dania z miodem.

Miodowy clafoutis z gruszkami

Składniki:

- 1,5 kg gruszek bez skórki i gniazd nasiennych (gruszki twarde, jędrne)
- szklanka gruszek suszonych pociętych na małe kawałki,
- 1 łyżeczka skórki cytrynowej świeżej,
- 4 jajka,
- ¾ szklanki cukru trzcinowego,
- szklanka śmietany,
- 2 łyżki roztopionego masła,
- 1/3 szklanki miodu lipowego.

Przygotowanie: Gruszki kroimy w grube plasterki. Jajka ubijamy z cukrem, dodajemy śmietanę, skórkę cytrynową, roztopione masło i suszone gruszki. Masę mieszamy z gruszkami. Następnie przelewamy do naczynia do zapiekania, starając się, aby część ciasta wypełniła dno blaszki. Następnie przekładamy gruszki i resztę płynu. Polewamy miodem. Pieczemy w nagrzanym piekarniku około 30 minut, aż ciasto podniesie się i będzie jasnobrązowe. Podajemy z lodami lub musem z mrożonych malin.

Ciasto miodowo-marchewkowe

Składniki:

- 5 jajek,
- 1, 5 szklanki maki,
- 3 duże marchewki,
- 4 łyżki miodu,
- pół szklanki oleju,
- pół szklanki oranżady czerwonej,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
- 3 łyżki kakao,
- szklanka cukru,
- garść posiekanych orzechów,
- łyżka masła,
- łyżka bułki tartej.

Przygotowanie: Rozbijamy jaja i oddzielamy białka od żółtek. Żółtka ucieramy z miodem i cukrem aż do uzyskania gęstej masy. Z białek ubijamy gęstą pianę. Marchewki ścieramy na grubej tarce jarzynowej. Do żółtek dodajemy mąkę, proszek i sodę, wszystko razem mieszamy, a następnie dodajemy marchew i pianę z białek, powoli mieszając. Foremki smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą. Przelewamy masę do foremek i pieczemy w 170 stopniach Celsjusza około godzinę. Podajemy posypane cukrem pudrem lub polane miodem.

Sałatka z wędzonego łososia z w sosie miodowym

Składniki:

- 300 g łososia wędzonego,
- 1 opakowania rukoli,
- 50 ml miodu,
- 2 łyżki soku z limonki,
- pęczek koperku,
- łyżka musztardy łagodnej.

Przygotowanie: Łososia przyprawiamy. Smarujemy kolejno: musztardą, odrobiną miodu, sokiem z limonki oraz obsypujemy posiekanym koprem. Rukolę tniemy na mniejsze kawałki, myjemy i suszymy. W naczyniu rozpuszczamy miód, dodajemy pozostały sok z limonki. Sosem polewamy sałatę. Plastry łososia układamy w małych miseczkach, dodajemy rukolę, przykrywamy łososiem. Wszystko skrapiamy resztą sosu miodowo-limonkowego.

Elżbieta Kwiat

Przeczytaj także:

Miód w duecie. 11 sposobów na zastosowanie miodu w domowych lekarstwach

Cytryna i miód codziennie rano