Cukier jednak niegroźny?


 
Starszy niż rok

Ocena użytkowników

(liczba ocen 3)

Próchnica, otyłość, choroby serca, cukrzyca – lista chorób, o których wywoływanie podejrzewa się cukier jest długa. Niedawne badania dowodzą, że węglowodany nie są najgorsze – pisze czeski portal idnes.cz

Cukier przez długie lata miał złą reputację. Liczne badania wykazywały jego fatalny wpływ na ludzkie zdrowie. Nawet jeszcze w 2010 roku wielu ekspertów zalecało ograniczanie cukrów ze względu na ich szkodliwość. Okazuje się jednak, że bardziej szkodzi nam niewłaściwy tryb życia, niż spożycie węglowodanów.

Czytaj też: Ukryty cukier. 7 produktów, których powinieneś unikać

Choroby a cukier

Według czeskiego portalu nawet Światowa Organizacja Zdrowia nie wykazała bezpośredniego związku między poważnymi chorobami a spożyciem cukrów. Poważniejszym problemem i przyczyną chorób jest brak aktywności fizycznej i nieodpowiednia proporcja dostarczanych organizmowi kalorii w stosunku do zapotrzebowania na energię.  Jak komentuje lekarz Jana Vránová, w diecie zaleca się przede wszystkim redukcję tłuszczów zwierzęcych, a nie węglowodanów, które wpływają na poziom sytości. Węglowodany mają niższą zawartość energii niż tłuszcze.

Zobacz: Stewia – królowa wśród substancji słodzących?

Pamiętajmy, że zdrowa dieta powinna jednak zawierać optymalny stosunek tłuszczów, węglowodanów i białek. Jeśli chcemy schudnąć, a zwłaszcza utrzymać organizm w dobrej kondycji, należy unikać drastycznych diet.

Sprawdź: Cukier czy słodzik? Jaki wybór lepszy dla zdrowia?

Czytaj też: Cukier muscovado - właściwości, kalorie i indeks glikemiczny

Idnes.cz, bg