Cukinia w kuchni - mamy przepisy Izabeli Zwierzyńskiej

Gwiazda serialu "Barwy szczęścia", Izabela Zwierzyńska, od kilku lat dba o zdrowie i racjonalnie się odżywia. Na swoim blogu często podaje przepisy na zdrowe dania, które pokochali jej fani!

Sezon na cukinię

Cukinia. Sezon 1. Mój przebój na obiad, przekąskę i kolację. Zawsze pyszna, łatwa do opanowania i wdzięczna. Teraz jest na nią najlepszy czas. Najlepszym z najlepszych przepisów jest ten, którego nauczyłam się podczas mojej włoskiej podróży 2 lata temu, kiedy zwiedzałam Toskanię. Jest on jednak o tyle skomplikowany, że trzeba jakoś zdobyć kwiaty cukinii. Prawdę mówiąc nie mogłam na nie trafić, ale jeśli Wam się uda… wystarczy je usmażyć na patelni z oliwą maczając uprzednio w rzadkim cieście naleśnikowym (woda, mąką, sól).

Czytaj też: Warzywa w każdym posiłku - jak to zrobić?

Cukinia smażona

Jednak jest alternatywa, bo to samo możemy zrobić z plastrami cukinii. Uwielbiam tą przekąskę, bo jest szybka i pyszna! Można przyrządzić je na chrupko i jeść prawie jak chipsy, albo na miękko. A zatem składniki: cukinia, mąka, woda, odrobina soli. Kroimy cukinię w plastry (na chipsy – cienko). Przyrządzamy ciasto z wody, mąki i soli. Konsystencja mocno płynna. Na patelni rozgrzewamy oliwę. Po kolei maczamy plasterki cukinii w cieście i smażymy chwilę z obu stron na rozgrzanej oliwie. Następnie odsączamy na ręcznikach papierowych (nie trzymajcie ich tam za długo, bo zaczną przywierać do papieru). I już! Można podawać!

Cukinia grillowana

Składniki: cukinia, papryka różnokolorowa, bakłażan, oliwa, feta, przyprawy (w tym świeża bazylia). Opcja tzw. grillowa jest idealna na lato! Sezon grillowy trwa od maja do września, a cukinia w doborowym towarzystwie jest świetną alternatywą dla kiełbas, kaszanek i tłustych karkówek. Sposób jest niezwykle banalny. Cukinie kroimy w plastry, papryki (najciekawiej w 3 kolorach) w paski i jeśli lubicie można pokroić także bakłażana. Wszystko to skrapiamy oliwią, posypujemy rozmarynem, ziołami prowansalskimi, pieprzem – właściwie tu kombinacje są dowolne. I grillujemy! Do miękkości.
Kolejno – warzywa mieszamy w misce, w razie potrzemy można dolać oliwy, jeśli będą zbyt suche, a na wierzchu posypujemy pokruszoną fetą. Jeśli mamy świeżą bazylię (odkryłam ostatnio czarną bazylię! śliczna i jak pachnie!!!) dodajmy też kilka listków. Et voila! Czyż nie lekko i pysznie?

Poznaj: 10 sprytnych sposobów, aby dziecko jadło warzywa

Tekst, użyczony przez Izabelę Zwierzyńską portalowi MEDME, pochodzi z jej bloga: www.BlogStar.pl

Sprawdź też: Cukinia - pokochaj to warzywo, a schudniesz

 

Oceń artykuł

(liczba ocen 15)

WASZA OPINIA JEST DLA NAS WAŻNA