Cukrzyca ciężarnych


 
Starszy niż rok
Cukrzyca ciężarnych jest zmorą nawet 15 proc. kobiet spodziewających się potomstwa

Cukrzyca">Cukrzyca ciężarnych jest zmorą ok. 5-15% kobiet spodziewających się potomstwa. Drugi i trzeci trymestr ciąży jest okresem, w którym najczęściej dochodzi do potwierdzenia pierwszych symptomów wskazujących podwyższone ryzyko choroby. Badania pod kątem poziomu glukozy we krwi wykonuje się w początkowym etapie ciąży, i już wtedy można na podstawie podwyższonego wyniku podejrzewać  postępującą cukrzycę.

Zobacz wideo: Jak cukrzyca ciążowa wpływa na rozwój noworodka

Czytaj też: Cukrzyca jest ciągle niebezpieczna

Prawidłowa dieta może uchronić dziecko przed konsekwencjami oraz częściowo złagodzić przebieg cukrzycy bez względu na to czy choroba została już zdiagnozowana czy pozostaje w fazie przypuszczeń. Zaniedbanie diety może skutkować utrzymującym się podwyższonym poziomem glukozy, co z kolei może sprzyjać:

  • występowaniu wad rozwojowych,
  • hipoglikemii u noworodka,
  • nadmiernej masy ciała dziecka (tzw. makrosomia),
  • cukrzycy w dorosłym życiu,
  • śmierci wewnątrzmacicznej płodu.

Zasady diety w przebiegu cukrzycy ciężarnych:

Mamo nie myśl, że możesz dbać o sylwetkę i jeść ostatni posiłek o 18:00. Kolację powinnaś spożywać między godziną 22:00 a 22:30, unikniesz w ten sposób tzw. hipoglikemii nocnej, czyli nadmiernego obniżenia glukozy we krwi.

Czytaj też: Cukrzyca zwiększa ryzyko wystąpienia wad wrodzonych

Nie jedz bez opamiętania. Zapotrzebowanie energetyczne uzależnione jest od aktywności fizycznej i wieku, średnio powinno wynosić 1500-2400 kcal na dobę. Nadwaga i otyłość w okresie ciąży zwiększa ryzyko wystąpienia cukrzycy ciężarnych, zatem ilość spożytych kalorii uzależnij od wartości wskaźnika BMI (Body Mass Index = waga [kg]/ wzrost2 [m]). Jeśli borykasz się z nadmiarem kilogramów stosuj dietę o obniżonej kaloryczności.

Internetowa Szkoła Rodzenia MedMe.pl

Wartość wskaźnika BMI

Zapotrzebowanie energetyczne / kg masy ciała

< 19,8

35-40

19,8-29

30-32

>29

24-25

Cukrzyca wymaga niezwykłej precyzji przy ustalaniu diety i nie dotyczy to tylko kaloryczności diety, ale również dobowej ilość wymienników węglowodanowych. W okresie ciąży dobowa ilość wymienników węglowodanowych powinna mieścić się w zakresie 19-21 jednostek, a wymienniki węglowodanowe powinny być odpowiednio rozłożone w zależności od rodzaju posiłku:

  • I śniadanie 5-6 jednostek,
  • II śniadanie 2-3 jednostki,
  • obiad 6-8 jednostek,
  • podwieczorek 2-3 jednostki,
  • kolacja 3-4 jednostki,
  • posiłek przed snem 1-2 jednostki.

Produkty zalecane i przeciwwskazane w cukrzycy ciężarnych

Grupa produktów

Zalecane

Przeciwwskazane

Produkty zbożowe

Pieczywo razowe, ryż brązowy, grube kasze np. gryczana, jaglana, jęczmienna, makaron ciemny (z mąki razowej), otręby i płatki zbożowe

Produkty zbożowe wypiekane z białej mąki, wypieki cukiernicze, płatki kukurydziane

Mleko i przetwory mleczne

Mleko o obniżonej zawartości tłuszczu, kefiry, maślanki, jogurty naturalne

Słodzone cukrem jogurty i serki owocowe, desery mleczne gotowane, serki topione

Mięso i ryby

Mięso drobiowe, cielęce, chude wędliny

Mięso wieprzowe, podroby, boczek, tłuste wędliny i kiełbasy

Tłuszcze

Oleje roślinne, oliwa z oliwek, masło (w umiarkowanej ilości)

Tłuszcze zwierzęce (smalec, słonina), margaryny twarde

Przetwory owocowe

Suszone owoce (morele, śliwki)

Owoce marynowane, syropy, dżemy, konfitury, owoce suszone poza dozwolonymi

Słodycze

 

Cukier, miód, czekolada, lody

Napoje

Woda mineralna niegazowana, soki warzywne

Napoje gazowane, słodzone soki owocowe

Zobacz wideo: Przepis na pyszne danie dla kobiet w ciąży

szo