Dla Ciebie, na zdrowie!

Cząsteczka 1-MNA unikalny składnik, który musisz poznać

Cząsteczka 1-MNA to unikalny składnik, który został już ochrzczony mianem „witaminy długowieczności”. Naukowcy mają nadzieję, że cząsteczka 1-MNA przyczyni się do zmniejszenia zapadalności na choroby układu sercowo-naczyniowego (zwłaszcza miażdżycy) i pozwoli byśmy cieszyli się życiem tak długo, jak mieszkańcy japońskiej wyspy Okinawa, zamieszkiwanej przez rekordową populację stulatków.
Tableki 1 MNA
Źródło: 123RF
Spis treści

W 2018 roku łódzka spółka biotechnologiczna Pharmena S.A. otrzymała zgodę opinii Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności na wprowadzenie 1-MNA jako nowego składnika żywności. Było to zwieńczenie trwającego wiele lat i z uwagą obserwowanego przez świat nauki oraz biznesu procesu badań laboratoryjnych i klinicznych. Dlaczego cząsteczka 1-MNA wzbudziła takie zainteresowanie? Czym jest cząsteczka 1-MNA, jako doszło do jej odkrycia, jakie ma właściwości i zastosowanie?

Reklama

Cząsteczka 1-MNA: sekret długowieczności Japończyków

Długowieczność Japończyków intrygowała naukowców od dawna. Średnia długość życia kobiet w Kraju Kwitnącej Wiśni wynosi aż 87 lat (w Polsce 81 lat), zaś  mężczyzn – 81 (w Polsce – 73), natomiast liczba osób powyżej 100. roku życia sięga aż 60 tysięcy (w Polsce – 2 tysiące). Szczególnym przypadkiem są mieszkańcy Okinawy, gdzie od lat notuje się kolejne rekordy długości życia na poziomie 115 lat i więcej. Zważywszy, że Okinawa jest wyspą, zaczęto podejrzewać, iż sekret długowieczności leżeć musi w unikalnych i charakterystycznych dla tego miejsca składnikach diety. Uwagę przykuły algi Wakame oraz liście zielonej herbaty, które jak się okazało, są naturalnym źródłem cząsteczki 1-MNA.

To substancja produkowana także przez ludzki organizm, która zapobiega rozwojowi chorób układu sercowo-naczyniowego, w tym przede wszystkim miażdżycy. Zdolność do jej syntezowania maleje jednak z wiekiem, co zwiększa ryzyko zachorowań. Wyjściem w takiej sytuacji jest dostarczanie 1-MNA do organizmu z zewnątrz. Japończycy od wieków robią to spożywając Wakame.

Czym jest cząsteczka 1-MNA?

- 1-MNA to naprawdę ciekawa cząsteczka. Jest to substancja endogenna a więc występująca w naszym organizmie. Jest głównym metabolitem witaminy B3 i powstaje w wyniku przemian metabolicznych w wątrobie - mówi dr Marzena Wieczorkowska, wiceprezes oraz dyrektor ds. badań i rozwoju firmy Pharmena, będącej właścicielem patentu.

– Cząsteczka 1-MNA reguluje pracę śródbłonka naczyniowego i pomaga w zachowaniu równowagi jego funkcji wydzielniczej. Śródbłonek naczyniowy to pojedyncza warstwa komórek wyścielająca wewnętrzne ściany naczyń. Choć wielu z nas, nie jest nawet świadomym jego istnienia, śródbłonek jest największym gruczołem wydzielania wewnętrznego u ludzi, który przez lata postrzegany był głównie jako bariera pomiędzy krwią i mięśniami naczyń. Dziś wiadomo, że jest on narządem pełniącym ważną funkcję w utrzymaniu prawidłowej homeostazy naczyń. Badacze śródbłonka mówią, że jest on prawdziwym dyrygentem układu krążenia! – dodaje dr Wieczorkowska i tłumaczy, że wyniku zaburzenia czynności śródbłonka może rozwinąć się miażdżyca, a w jej wyniku – dojść do zawału albo udaru mózgu.

1-MNA pomaga zachować delikatną równowagę funkcji wydzielniczej śródbłonka. Ponadto obniża poziom markerów stanu zapalnego (m.in. CRP), podnosi stężenie frakcji HDL cholesterolu oraz obniża poziom trójglicerydów. Dodatkowo minimalizuje ryzyko powstania zakrzepów w tętnicach, gdyż za sprawą 1-MNA organizm wydziela prostacyklinę. Tak jak wspomnieliśmy wyżej, z upływem lat zdolność organizmu do przekształcania witaminy B3 w 1-MNA jest coraz mniejsza.

PHARMENA od lat bada możliwości zastosowań 1-MNA – zarówno jako leku doustnego, jak również jako składnika żywności. W 2018 roku, po wielu latach badań i pozytywnej opinii Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności, PHARMENA przeprowadziła autoryzację 1-MNA jako składnika nowej żywności. Pharmena jest pierwszą polską firmą, której udało się autoryzować nowy składnik żywności od czasu wprowadzenia regulacji prawnych w 1997 roku.

Reklama

Jak wyglądały badania nad cząsteczką 1-MNA?

Wszystko zaczęło się szereg lat temu, w laboratoriach Politechniki Łódzkiej, Uniwersytetu Medycznego w Łodzi oraz Collegium Medicum Uniwersytetu Jagiellońskiego – mówi dr Marzena Wieczorkowska, wiceprezes spółki. - Przeprowadzone badania przedkliniczne wskazywały na ogromny potencjał cząsteczki 1-MNA. Efektem było utworzenie spółki Pharmena w celu komercjalizacji odkrycia. Dotychczas 1-MNA został poddany badaniom biodostępności oraz badaniu klinicznym fazy 2. Badania te prowadzone były w USA i Kanadzie. W oparciu o uzyskane pozytywne wyniki badań klinicznych, Pharmena kontynuuje prace nad nowym lekiem

Równocześnie w 2013 r. Pharmena rozpoczęła działania mające na celu autoryzację 1-MNA jako nowego składnika żywności. Spółka złożyła w Food Standards Agency (FSA) w Londynie stosowny wniosek. W 2018 roku, po wielu latach badań i pozytywnej opinii Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności, Komisja Europejska zautoryzowała 1-MNA. Oznacza to, że cząsteczka jest bezpieczna i może być składnikiem suplementów diety.

Czytaj również
Piotr  Brzózka
Artykuł napisany przez
Piotr Brzózka
Dziennikarz, autor tysięcy publikacji o tematyce ekonomicznej, politycznej, społecznej oraz medycznej. Przez 15 lat związany z Dziennikiem Łódzkim i Polska TheTimes. Z wykształcenia socjolog stosunków politycznych, absolwent Wydziału Ekonomiczno-Socjologicznego Uniwersytetu Łódzkiego. Po godzinach fotografuje, projektuje, maluje, tworzy muzykę.
Pokaż więcej
Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu do końca.
Jeśli chcesz być na bieżąco z informacjami na
temat zdrowia i zdrowego stylu życia,
zapraszamy na nasz portal ponownie!
Więcej z kategorii Zdrowie
Przeczytaj artykuł
Antybiotyki a alkohol - dlaczego nie można ich łączyć? Skutki
Alkohol i leki
Przeczytaj artykuł
Czopki glicerynowe dla niemowląt - ile czekać? Działanie
Opakowanie czopków glicerynowych
Przeczytaj artykuł
Czym grozi przedawkowanie leków przeciwbólowych?
Podobne artykuły
Zioła na trawienie leżące na talerzu
Zioła na trawienie wycofane z obrotu. Sprawdź, które
Żywienie dojelitowe
Żywienie dojelitowe - na czym polega? Zasady PEG w domu
Olej lniany na drewnianej desce z ziarnami siemienia lnianego
Olej lniany - właściwości i skutki uboczne. Na co pomaga?
Drzewo, na którym rośnie guarana
Guarana - właściwości i działanie. W proszku czy tabletkach?
Może to Cię zainteresuje
Sproszkowana chlorella
Chlorella - właściwości i działanie. Z czym nie łączyć?
Antyoksydanty
Wolne rodniki - powstawanie i skutki. Jak się ich pozbyć?
Olej lniany na drewnianej desce z ziarnami siemienia lnianego
Olej lniany - właściwości i skutki uboczne. Na co pomaga?
Korzeń żeń-szenia na wiklinowym półmisku
Żeń-szeń - jakie ma właściwości i na co pomaga? Działanie

Reklama


Sonda
Sonda redakcyjna
Jakie objawy alergii są dla Ciebie najbardziej uciążliwe?