Czekolada jako superprodukt?


 
Starszy niż rok

Ocena użytkowników

(liczba ocen 3)

Jej smakosze mogą mieć mniej wyrzutów sumienia: coraz częściej zamiast do niej zniechęcać, podkreśla się prozdrowotny wpływ czekolady.

Czy wdzieliście film Czekolada z Juliette Binoche? Oto małe miasteczko we Francji przeżywa swoisty wstrząs po tym, jak sprowadza się do niego tajemnicza kobieta z córką. Otwiera ona luksusowy sklep z czekoladą, którą sama produkuje, kusząc w czasie Wielkiego Postu słodkościami z witryny. Prawie każdy kadr filmu zachęca do sięgnięcia po te słodkie cudeńka. Ile razy nawet same myśli o czekoladzie wywoływały w nas poczucie winy? Słyszymy przecież, jak bardzo jest kaloryczna…

Czy czekolada jest zdrowa?

Jednak – bazując na badaniach naukowców – możemy nieco sobie pofolgować. Pewnie trudno w to uwierzyć, ale… czekolada okazuje się zdrowsza od soku owocowego! Do tego stopnia, że pretenduje do miana „superpokarmu” dzięki zawartości kilkunastu składników odżywczych. Naukowcy z Hershey Center for Health & Nutrition w USA przekonują, że ciemna czekolada w proszku obfituje w przeciwutleniacze i polifenole, które chronią przed rakiem czy chorobami serca. Mała tabliczka zawiera ich podobną ilość co lampka wina. Zarówno pitna gorąca czekolada, jak i ta w tabliczce mają podobne właściwości. Badania przeprowadzano, porównując czekoladę z sokiem jagód acai, granatu i żurawiną.

Zobacz: Czekolada dobra na kaszel

Można powiedzieć : wspaniałe wieści! Jednak pomimo cennych składników czekolada nie przestaje być kaloryczna. Warto polubić zaś jej ciemną odmianę – możemy sobie pozwolić na zjadanie jej większej ilości bez szkody.

Skład czekolady

Pewne wątpliwości można jednak mieć, zadając sobie pytanie: czy to, co jem, jest rzeczywiście czekoladą? Dylemat nie jest bezpodstawny, ponieważ na 1851 skontrolowanych przez Inspekcję Handlową partii czekolady 13,3% wzbudziło zastrzeżenia. Dotyczyły one zamienników tłuszczu kakaowego oraz przekraczania dozwolonej pięcioprocentowej zawartości tłuszczów roślinnych. Dlatego nie tyle kolorem, co realną zawartością kakao powinniśmy się sugerować podczas wybierania czekolady. Producenci dobrze wiedzą, jak zwieść kupujących w pospiechu konsumentów!

Czy wiesz, że: Czekolada poprawia nastrój

Oprócz straszenia kaloriami (zjedzenie 50 g czekolady nie powinno nam spędzać snu z powiek) mówi się też o próchnicy. Jednak czekolada rozpuszcza się i nie przykleja do zębów tak jak cukierki, których to rzeczywiście należy unikać. Zresztą według amerykańskich naukowców kakao hamuje rozwój bakterii niszczących zęby.

Sprawdź: Czekoladowe kosmetyki - słodycz na całe ciało