Czerwone wino i grejfrut w walce z miażdżycą


 
Ponad 98% przypadków niedokrwienia serca wywołanych jest przez nadmierne otłuszczenie tętnic wieńcowych.

Naukowcy z całego świata starają się wynaleźć złoty środek w walce z miażdżycą. Oto wyniki badań…

Czerwone wino lekiem?

Odpowiedź brzmi TAK. Niewielka ilość czerwonego wina powoduje zmniejszenie lepkości krwi, zmniejszając ryzyko tworzenia się zakrzepów.

Badania prowadzone były we Francji przez dr Martine Seigneur i dr Jacques Bonnet. Panowie badania prowadzili na 15 zdrowych mężczyznach, na których sprawdzali działanie trzech napojów alkoholowych. Mężczyźni przez dwa tygodnie pojeni byli 500 ml czerwonego wina bordo, białego wina bordo oraz wina syntetycznego, zrobionego z wody, alkoholu i sztucznych dodatków smakowych.

Wyniki przedstawiają się następująco:

  •  wino syntetyczne powoduje zwiększenie lepkości płytek krwi (składników krwi) jednocześnie obniżając poziom „złego” cholesterolu LDL,
  • wino białe nie wpływa na kondycję płytek krwi, natomiast powoduje nieznaczne obniżenie poziomu cholesterolu LDL oraz lekko podnosi poziom „dobrego” cholesterolu HDL,
  • wino czerwone powoduje zmniejszenie lepkości płytek krwi, a także podwyższenie poziomu HDL w surowicy krwi.

Warto pamiętać, że substancją czynną nie jest tu alkohol. Istnieje podejrzenie, że czynnikiem przeciwkrzepliwym w winie może być resveratrol, substancja zawarta w skórce winogron.

Zobacz również: Tętniak aorty

Zbawienna rola grejpfruta?

Miąższ grejpfruta zawiera szczególny rodzaj rozpuszczalnych włókien zbudowanych z kwasu galakturonowego. Kwas ten wpływa na obniżenie poziomu cholesterolu, a także działa korzystnie na istniejące już zmiany miażdżycowe.

Gastroenterolog z Uniwersytetu Florydy, prof. James Cerda, szacuje że codzienne spożywanie grejpfruta w ilości 340 g obniża poziom cholesterolu średnio o 10%.


Założenia profesora potwierdziły badania na świniach, charakteryzujących się układem sercowo-naczyniowym podobnym do ludzkiego. U zwierząt tych grejpfrut odblokował częściowo zrośnięte miażdżycowo tętnice. Warto jednak wiedzieć, że działania takiego nie stwierdzono w soku grejpfrutowym, który nie zawiera kwasu galakturonowego.

ZOBACZ TAKŻE

Płeć a ryzyko zawału

Lista leków refunodwanych w kardiologii

Żywienie w zawale mięśnia sercowego

Zawał mięśnia sercowego, wczesne rozpoznanie

Serce sportowca