Czerwone wino w walce z otyłością


 
Starszy niż rok

Ocena użytkowników

(liczba ocen 3)

Masz problemy z otyłością? Pij czerwone wino w małych ilościach., które może poprawić przemianę materii w organiźmie

Resveratrol – składnik czerwonego wina, zażywany w małych dawkach poprawia przemianę materii o otyłych mężczyzn – wynika z badań naukowców Uniwersytetu w Maastricht (Holandia) . Efekty działania tej substancji są tak dobre, jak skutki znacznego ograniczenia kalorii w diecie.

Obserwacje na ludziach wskazują, że krótkotrwała redukcja kalorii spowalnia tempo metabolizmu (a przez to procesy starzenia), poprawia wrażliwość tkanek na insulinę (przez co zmniejsza ryzyko cukrzycy) oraz obniża ryzyko chorób układu sercowo-naczyniowego. Jednak mało prawdopodobne jest, by ludzie zechcieli przestrzegać takiej diety w dłuższym okresie - oceniają autorzy najnowszej pracy.

Czytaj: Czerwone mięso niebezpieczne dla zdrowia?

Dlatego naukowcy skoncentrowali się na poszukiwaniu związków, które naśladowałyby wpływ mniej kalorycznej diety na zdrowie, bez konieczności ograniczania jedzenia.

Resveratrol

Najnowsze badania potwierdzają, że takie działanie może mieć resveratrol, występujący obficie w czerwonym winie, ale też np. w morwach, orzeszkach ziemnych, czerwonych winogronach. Wcześniej, w doświadczeniach na zwierzętach wykazano, że związek ten łagodzi skutki tłustej diety i przeciwdziała tzw. oporności tkanek na insulinę. Nie było jednak podobnych badań na pacjentach.

Okazało się, że składnik czerwonego wina rzeczywiście naśladował efekty znacznego ograniczenia kalorii w diecie – zmniejszał ilość wydatkowanej energii i spowalniał tempo metabolizmu podczas snu oraz spoczynku. Poprawiał też funkcję wątroby i obniżał ilość odkładanego w niej tłuszczu, redukował poziom trójglicerydów i glukozy we krwi oraz poziom związków pozapalnych, które przyczyniają się do rozwoju wielu schorzeń. Podczas stosowania resveratrolu mężczyźni mieli niższe skurczowe ciśnienie krwi, a ich mięśnie spalały więcej tłuszczu. Nie odnotowano jednak, by związek wpływał na spadek masy ciała. Ważne jest również to, że powodując korzystne zmiany w metabolizmie resveratrol nie miał zarazem widocznych działań niepożądanych.

Zaobserwowaliśmy wiele drobnych efektów, ale konsekwentnie wpływających na poprawę metabolizmu”– komentuje współautor pracy Patrick Schrauwen. Jak dodaje, w przypadku otyłych osób nie jest całkiem jasne, czy obniżenie wydatkowania energii jest rzeczą dobrą czy złą. Zdaniem Schrauwena, obniżenie wydatkowania energii we śnie i w spoczynku pod wpływem resveratrolu odzwierciedla jednak poprawę wydajności metabolicznej komórek, jak to ma miejsce przy mniej kalorycznej diecie.

Suplementy z resveratrolem są dostępne bez recepty, jednak autorzy pracy podkreślają, że potrzeba więcej badań, by ustalić, czy związek ten faktycznie może przezwyciężyć różne zaburzenia metaboliczne związane z otyłością i starzeniem się.

Zobacz: Mięso białe i czerwone. Które z nich jest zdrowsze?

Poznaj: Zalety dziczyzny. Dlaczego warto jeść sarninę czy gęsinę?

az/pap

Temat miesiąca: Gardłowa Sprawa, przeziębienie i grypa