Czosnek i cebula - mój sposób na odporność

Moim sposobem na odporność są świeży czosnek i cebula.
 

Już nasi rodzice i dziadkowie z pewnością wiedzą, jak dobroczynne działanie na ludzki organizm ma czosnek. Ma on aromatyczny zapach i jest ostry w smaku, ale jego regularne spożywanie może nas skutecznie ochronić przed wystąpieniem choroby. Czosnek od wieków ma szerokie zastosowanie lecznicze. W swoim składzie posiada elementy o działaniu przeciwbakteryjnym, leczy drogi oddechowe, działa wzmacniająco i przeciwbólowo. Można go stosować przy przeziębieniu, bólach głowy czy chorobach układu oddechowego.

Czytaj więcej: Dlaczego warto jeść czosnek?

Cebula a zdrowie

Niemniej aromatyczna jest cebula, której działanie na organizm człowieka jest tożsame jak w przypadku czosnku. Bardzo często tradycyjnie cebulę zasypaną cukrem stosuje się jako skuteczny syrop na kaszel. W cebuli znajduje się wiele cennych składników odżywczych. Sok z cebuli to w rzeczywistości nie tylko syrop na kaszel, ale również antybiotyk niszczący bakterie wywołujące infekcje.

Dopadło Cię przeziębienie? Postaw na cebulę!

Postaw na picie miodu z cytryną

Polecam również herbatę z miodem i cytryną. Miód dodawany często do herbaty w okresie przeziębienia ma działanie wzmacniające i przeciwbakteryjne. Znajdują się w nim cenne witaminy z grupy B, minerały i enzymy oraz aminokwasy. Warto łącznie z miodem stosować cytrynę, która jest źródłem witaminy C. Witamina ta ma działanie uodporniające, przeciwutleniające, uaktywnia kwas foliowy, obniża cholesterol, wspomaga wydalanie alkoholu z organizmu i wchłaniania żelaza. Witaminę C znajdziemy w świeżych owocach i warzywach.

Artykuł zakwalifikowany do konkursu: "Twój sposób na odporność". Więcej domowych sposobów na zachowanie odporności znajdziesz na stronie Twój sposób na odporność.

Czytaj też: Co jeść, żeby nie chorować? 10 produktów żywnościowych, które podnoszą odporność

Oceń artykuł

(liczba ocen 15)

WASZA OPINIA JEST DLA NAS WAŻNA