Czy rośliny w Twoim domu są trujące?

Starszy niż rok
Bluszcz, fikus czy oleander. Rośliny są nieodzownym elementem wystroju domu. Zapominamy jednak, że wiele z naszych ulubionych kwiatów jest trujących – zarówno dla ludzi, jak i zwierząt. Dlatego należy dbać o nie ze szczególną ostrożnością.

Skutki zatrucia

Zjedzenie lub w niektórych przypadkach nawet dotknięcie trującego kwiatu może wywołać niepożądane skutki, takie jak nudności, wymioty, zatrucia pokarmowe, podrażnienia skóry i śluzówek, a także problemy z oddychaniem czy zapaść.

Zobacz: Jakie zdrowe i jadalne rośliny możesz hodować w swoim domu?

Jak zapobiec zatruciu?

Ważna jest przede wszystkim znajomość roślin, którymi się zajmujemy. Na zatrucie najbardziej narażone są dzieci oraz zwierzęta. Dlatego trujące rośliny należy stawiać lub sadzić w miejscach niedostępnych.

Zajmując się określoną rośliną, pamiętajmy, że może ona wypuszczać z siebie trujące soki. Dlatego podczas zabiegów pielęgnacyjnych zakładajmy rękawiczki oraz okulary ochronne. Starajmy się jak najrzadziej dotykać rośliny. Po pielęgnacji pamiętajmy o umyciu rąk w ciepłej wodzie z mydłem.

Pierwsza pomoc

W przypadku biegunki i wymiotów ważne jest, by nie dopuścić do odwodnienia organizmu. Należy również podać choremu węgiel, który pochłania truciznę. Jeśli zatruciu uległo zwierzę, należy udać się do weterynarza, najlepiej z fragmentem zjedzonej rośliny.

Trujące składniki

W zależności od rośliny toksyczne substancje mogą znajdować się w każdej części, poczynając na korzeniach, a na owocach kończąc. Ważne jest, by systematycznie sprzątać opadające liście oraz płatki, by nie dopuścić do ich zjedzenia przez zwierzęta domowe.

Oto krótka charakterystyka najczęściej występujących w naszych domach trujących kwiatów i roślin:

  • Cyklamen perski – inaczej fiołek alpejski; trujące związki takie jak cyklamina znajdują się w bulwach rośliny. Zjedzenie choćby fragmentu powoduje wymioty i biegunkę, drgawki oraz silne zawroty głowy.
  • Bluszcz pospolity – roślina ta znana jest ze swoich toksycznych właściwości. Wszystkie elementy rośliny są silnie trujące. Zjedzenie jej może doprowadzić do takich objawów, jak halucynacje, drgawki, zawroty głowy, zatrzymanie oddechu i wysypka.
  • Fikus – jego łodygi produkują specyficzną substancję zwaną mleczkiem, w której znajduje się lateks, kauczuk oraz żywica. Osoby uczulone na lateks mogą być wrażliwe na jego drobinki unoszące się w powietrzu. Spożycie mleczka powoduje silne zatrucie, a także astmę i duszności.
  • Oleander – trujące związki znajdują się w każdym elemencie rośliny, nawet w nektarze. Dlatego spożycie któregoś z elementów powoduje silne wymioty, drgawki i bóle głowy. Doprowadzić też może do zaburzenia rytmu serca przez zawarte w roślinie glikozydy.
  • Gwiazda betlejemska – a ściślej wilczomlecz piękny; roślina ta również wytwarza mleczko, które jest silnie trujące. Nawet kontakt ze skórą może wywołać podrażnienia. Silnie toksyczne są również barwne przylistki, których spożycie wywołuje biegunkę. Działa też niekorzystnie na nerki.

Inne toksyczne rośliny to m.in.: anturium, barwinek różowy, browalia, brunfelsia, datura (bieluń), difenbachia, filodendron, hipeastrum, hortensja, jaskier, kliwia pomarańczowa, konwalia, krokus, kroton (trójskrzyn pstry), monstera dziurkowana, narcyz, ostróżka polna, prymula, psianka paprykowa, rododendron, szczodrzeniec, tulipan.

Czytaj też: Rośliny oczyszczające powietrze w pomieszczeniach

Oceń artykuł

(liczba ocen 15)

WASZA OPINIA JEST DLA NAS WAŻNA