Czy szkodliwość asparamu na pewno została udowodniona?

asparam
Źródło: Materiały partnera
Artykuł sponsorowany

Autor

Artykuł partnera

Aspartam to popularny słodzik, który znajduje się w wielu produktach spożywczych. Początkowo był on przeznaczony dla osób otyłych oraz takich, u których stwierdzono cukrzycę. Aktualnie wywołuje wiele kontrowersji – jak jest naprawdę, jakie są skutki uboczne spożywania tego składnika, czy szkodliwość aspartamu naprawdę została udowodniona? Na te i inne pytania odpowiadamy w dzisiejszym artykule!

Spis treści

O aspartamie słów kilka – co warto wiedzieć?

Aspartam kryje się pod nazwą okraszoną dość złą sławą – E951. W kuluarach handlowych składnik określany jest mianem NutraSweet, zamiennie stosowane są takie nazwy jak – Spoonful czy Equal. Substancja została odkryta nie tak dawno, bo w latach 60. XX wieku. Na początku istnienia aspartamu naukowcy przeprowadzili liczne badania. Jak wynika z dogłębnych analiz, substancja ta z powodzeniem może zastąpić cukier, a co za tym idzie, okazać się niezwykłym pomocnikiem w walce z otyłością.

Aspartam, gdzie jesteś? W jakich produktach można znaleźć E951?

Artykuły żywnościowe z komercyjnym i chwytliwym napisem light pojawiły się po raz pierwszy na rynku spożywczym w latach 80. XX wieku. Wśród produktów znalazły się uwielbiane czekolady, ciastka, marmolada i cukierki – to właśnie w tych artykułach cukier został zastąpiony aspartamem oraz innymi rodzajami słodzików. Aktualnie na rynku spożywczym NutraSweet dodawany jest do pokarmów przygotowywanych fabrycznie m.in. do napojów gazowanych (dietetycznych i energetyzujących), do chipsów, soków, jogurtów, gum do żucia, a nawet do leków.

Rakotwórczość aspartamu – jak jest naprawdę?

Jak wspominaliśmy, badania potwierdzające to, iż aspartam może być stosowany jako zamiennik cukru, zostały opublikowane w latach 60. XX wieku. Natomiast w latach 70. XX wieku zaczęły pojawiać się kontrowersyjne doniesienia. Naukowcy i lekarze rozpoczęli analizę składnika – w tym czasie zaczął narastać bunt i głośny sprzeciw. Aspartam został okraszony złą sławą: „To szkodliwy słodzik!” – donosiły amerykańskie mass media. Po tego typu kampanii Stany Zjednoczone pożegnały aspartam. Nie na długo, ponieważ już kilka lat później słodzik wrócił na rynek spożywczy i jest on na nim obecny do czasów współczesnych.

Pojawia się jednak pytanie – czy aspartam wykazuje działanie rakotwórcze? Za udowodnienie tej teorii zabrali się Naukowcy z Bolonii, którzy przeprowadzili badania na szczurach i jednoznacznie osądzili, iż aspartam jest rakotwórczy. Tezę tę, czym prędzej obalono, pokazując, jak wiele nieścisłości zostało zawartych w analizie. Najświeższy raport pochodzi z Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności, a dokładnie z Zespołu ds. Żywności i Składników Pokarmowych, który przedstawia, iż aspartam nie ma żadnego związku z wywoływaniem nowotworów, tym samym nie powodując powstawania komórek rakotwórczych.

Skutki uboczne aspartamu – to powinieneś wiedzieć!

Aspartam nie jest substancją niebezpieczną, niemniej jednak warto zwrócić uwagę na fakt, iż spożywanie tego składnika w nadmiarze może wywoływać niepożądane skutki uboczne. Wynika to z tego, iż w aspartamie znajduje się kwas asparaginowy, fenyloalanina i alkohol metylowy – to właśnie te składniki, spożywane w nadmiarze mogą wywoływać m.in. bóle brzucha, głowy, nudności, ataki astmy czy napady niepokoju.

Więcej na temat aspartamu znajdziesz w artykule: https://www.female.pl/artykul/17106-czy-aspartam-jest-szkodliwy-rzeczywiscie

Ocena użytkowników (5.00)

(liczba ocen 0)

Pytanie: Największą słabość mam do:

  słodyczy

  używek

  słonych przekąsek

  zakupów