Czym jest dieta bezglutenowa?

Po rozpoznaniu celiakii pacjent musi przejść na dietę bezglutenową. Celiakia jest chorobą na całe życie, to znaczy, że restrykcje dietetyczne obowiązują już na zawsze. Chory musi wobec tego przeorganizować całe swoje życie. W dodatku dieta bezglutenowa może stwarzać problemy. Dzięki dokładnym informacjom od lekarza oraz wsparciu ze strony stowarzyszeń osób chorych na celiakię można jednak uniknąć starać się ich uniknąć.
 

Nawet gdy objawy oraz zmiany w jelitach ustępują, nie wolno ponownie spożywać produktów glutenowych. Po zdiagnozowaniu celiakii pacjent zostanie poinformowany o tym, jak wygląda dieta bezglutenowa i jak powinien organizować swoje posiłki.

Czytaj też: Alergia na gluten - objawy u niemowląt, dzieci i dorosłych

Cekalia

Problemem osób chorych na celiakię jest organizacja posiłków. Jeszcze kilka, kilkanaście lat temu produkty bezglutenowe (posiadające symbol przekreślonego kłosa) były trudno dostępne, zaś pacjenci opisywali misterne konstrukcje z chrupek kukurydzianych sklejonych na kształt kromki chleba. Na dzień dzisiejszy, przynajmniej w dużych miastach, funkcjonują specjalne sklepy z żywnością dietetyczną lub zdrową żywnością, w których można kupić lub zamówić produkty bezglutenowe. Coraz częściej w supermarketach, a nawet w sklepach osiedlowych natrafimy na stoiska z produktami dietetycznymi (w tym bezglutenowymi). W mniejszych miejscowościach konieczne może być zamawianie takich produktów, ale i tutaj ich dostępność stale się poprawia. Poza dostępnością produktów bezglutenowych ogromnym problemem są finanse – preparaty dietetyczne są dość drogie, kilka (czasami kilkanaście) razy droższe niż glutenowe odpowiedniki.

Zobacz też Przyczyny powstawania celiakii.

Dużym problemem okazują się również posiłki jedzone poza własną kuchnią: póki co działa niewiele restauracji, które serwują bezglutenowe menu (adresy przyjaznych lokali znajdują na forach dla osób z celiakią). Warto też spytać w lokalu, czy istnieje możliwość zamówienia posiłku bezglutenowego lub czy można zmodyfikować składniki w trakcie przygotowania posiłku. Kolejną kwestią są wyjazdy na wczasy, zorganizowane wycieczki. Na stronach dla osób z celiakią pojawiają się oferty wyjazdów (głównie dla dzieci), podczas których obowiązują posiłki bezglutenowe. Warto też czasem zapytać się w ośrodku, w którym planujemy wypoczynek, czy jest możliwość przygotowania dietetycznych posiłków.

Brak poprawy wynika najczęściej z nieprzestrzegania rygorystycznej diety: udzielania sobie dyspensy lub spożywanie produktów, w których znajduje się „ukryty” gluten (mąka jako zagęstnik). Są to pasztety, parówki, wędliny, mięso mielone, sosy, ketchupy, kawa rozpuszczalna, jogurty oraz śmietany.

Osobnym problemem jest nieuczciwość producentów – kilka lat temu jeden z producentów reklamował swój wyrób, zawierający gluten, jako produkt bezglutenowy. Jednak w Polsce działa na rynku kilka dużych firm, którym można zaufać. W razie wątpliwości warto zwrócić się do stowarzyszeń chorych na celiakię. Wskażą one linie produktów, które są bezpieczne dla pacjentów.

Gluten w produktach spożywczych

Mimo wszystko należy sprawdzać dokładnie skład produktów, najlepiej jeszcze w sklepie. W razie wątpliwości warto dopytać u producenta, czy w danym produkcie dodawane są produkty glutenowe. Bezpieczniejsze są produkty jak najmniej przetworzone.
Gluten może być dodawany nie tylko do produktów spożywczych. Dość często preparaty zawierające gluten dodawane są do leków; w razie braku jasnej informacji na temat substancji dodatkowych stosowanych do produkcji, warto skontaktować się z farmaceutą lub producentem/dystrybutorem leku.

Powstało wiele publikacji (książkowych, elektronicznych) na temat diety i komponowania jadłospisów, ale jeżeli istnieją problemy np. z dostarczeniem odpowiedniej ilości kalorii, składników pokarmowych i mineralnych, warto poradzić się dietetyka, poprosić o wskazówki lub nawet całe jadłospisy.

Osoby z celiakią ze swoją odmienną dietą czują się gorzej w towarzystwie, mogą unikać spotkań w obawie przed złamaniem diety lub wstydem przed „innością”. Warto najbliższym (rodzinie, przyjaciołom) wytłumaczyć, na czym polega celiakia, czego nie wolno jeść, które produkty są bezpieczne. Pozwoli to uniknąć nieprzyjemnych sytuacji, a otoczenie świadome problemu może być źródłem wsparcia. Znajomość diety pozwoli też na komponowanie menu dla gości, wśród których jest też osoba z celiakią.

Zobacz: Dieta dla osób pracujących przy komputerze

Czytaj też: Dieta testująca

Zobacz: Płatki owsiane - czy zawierają gluten? Właściwości i kalorie

Oceń artykuł

(liczba ocen 15)

WASZA OPINIA JEST DLA NAS WAŻNA