Darek Kuźniak serwuje zdrowy obiad z wolnowaru

Szef kuchni Darek Kuźniak –  w ramach promocji idei slow-cookingu opracował serię autorskich przepisów na zdrowe potrawy z wolnowaru. Pierwsze z nich to trzydaniowy posiłek, który można podać na rodzinny obiad czy kolację w gronie przyjaciół. Autorskie przepisy na zupę z groszku, tagliatelle z łososia w białym sosie i zapiekane jabłka z cynamonem gwarantują pełnie smaków, powoli uwalniane aromaty i sukces kulinarny osiągnięty bez większego wysiłku.

Krem z groszku

Składniki:

  • Groszek zielony ( może być również mrożony) 0,5 kg.
  • Cebula 1 szt.
  • Oliwa 50ml
  • Bulion warzywny 0,5 l
  • Śmietana 20% 200ml.
  • Mięta świeża 4 gałązki
  • Natka pietruszki 4 gałązki
  • Sól szczypta
  • Pieprz szczypta

Opis: Cebulę zeszklij na patelni, przełóż do wolnowaru, zalej bulionem. Kolejno dodaj natkę pietruszki (siekaną) i śmietanę. Ustaw na poziomie LOW na 90 min. Dodaj listki mięty i zblenduj. Całość przetrzyj przez sito. Dopraw solą i pieprzem. *Podaj z listkami mięty i płatkami gorzkiej czekolady.

Tagliatelle z łososia w białym sosie

Składniki:

  • Filet z łososia 400 g.
  • Śmietana 20% 200 g.
  • Bulion warzywny 200 ml.
  • Koper świeży 1 pęczek Kapary 1 łyżka
  • Parmezan 20 g.
  • Pieprz biały szczypta
  • Tagliatelle 1 opakowanie
  • Pomidory cherry kilka sztuk do dekoracji*

Opis: Pokrojonego w kostkę łososia, przełóż do wolnowaru, zalej bulionem, dodaj śmietanę, kapary oraz pieprz biały. Przykryj pokrywą wybierz tryb High i ustaw czas na 2 godziny. Tagliatelle ugotuj w oddzielnym garnku, w osolonej wodzie. Ugotowany makaron przełóż do wolnowaru. Dodaj parmezan tarty drobno oraz siekany koperek. Wymieszaj. *Do dekoracji użyj pomidorków cherry.

Zapiekane jabłka z cynamonem

Składniki:

  • Jabłka średniej wielkości 4 szt.
  • Cynamon mielony 1 łyżeczka mała
  • Cukier trzcinowy 120g.
  • Sok jabłkowy 150 ml.

Składniki kruszonki:

  • Mąka 100g.
  • Cukier 50g.
  • Masło 50g.
  • Wiórki kokosowe lub sezam 15g.

*Wszystkie składniki wymieszaj razem, zawiń w folię aluminiową i schowaj do lodówki do zastygnięcia.

Opis: Do wolnowara wrzuć obrane jabłka i pokrojone w kostkę masło z cynamonem i cukrem trzcinowym. Całość podlej sokiem. Przykryj pokrywką i ustaw poziom HIGH na 3 godziny. Po ukończeniu cyklu, zetrzyj na tarce jarzynowej kruszonkę. Posyp nią jabłka w misie i wstaw do zapieczenia na 220 stopni do piekarnika na 10min. *Podawaj np. z lodami waniliowymi lub jogurtowymi. Smacznego!

Darek Kuźniak - Ambasador marki Crock-Pot w Polsce określany jest jako Szalony Artysta Kulinarny. Jest finalistą pierwszej edycji programu Top Chef, występował jako sous-chef w dwóch edycjach programu Hell’s Kitchen, jest laureatem prestiżowych konkursów, oraz Doradcą i Kreatorem menu. Doświadczenie zdobywał w uznanych restauracjach we Francji, Wielkiej Brytanii oraz Polsce. W pracy odzwierciedla swoją osobowość – odrzuca stereotypy i wytycza własną kulinarną ścieżkę szlakiem niekonwencjonalnych połączeń składników i narzędzi, która prowadzi do krainy niepowtarzalnych kompozycji smakowych. Gotowanie w stylu wolnym - popularyzacja sztuki gotowania przyczyniła się do edukacji i większej świadomości w tej dziedzinie na całym świecie. Ludzie poszukują nowych metod, technik i rozwiązań, które wyniosą smak na nowy poziom. Zapewnić mogą to m.in. wolnowary, które opierają swoje działanie na długotrwałej obróbce potraw w stosunkowo niskiej temperaturze, która nie przekracza 100°C. Powstałe w ten sposób dania są bogatsze w smak oraz wartości odżywcze.

Zobacz: Czy dieta wegetariańska może być niebezpieczna dla zdrowia?

Czytaj też: Dieta seniora – 10 przydatnych wskazówek

Oceń artykuł

(liczba ocen 15)

WASZA OPINIA JEST DLA NAS WAŻNA