Dieta 1500 kalorii - popraw formę przed wakacjami


 
Starszy niż rok
Rozpoczynamy nowy cykl. Dietetyk medme.pl przygotowuje jadłospis na każdy dzień. Wszystko po to by pomóc Ci poprawić formę przed wakacjami

Co to jest dieta?

Dzień 1

Śniadanie: Musli jabłkowo- owsiane

  2 łyżki      Płatki owsiane

  1 łyżka    Dynia, pestki

  1 łyżka    Słonecznik, nasiona

  10 g        Śliwki suszone

  150 g     Jogurt naturalny

  100 g     Jabłko

Na jogurcie ułożyć starte jabłko, a następnie posypać mieszanką płatków owsianych, pestek dyni, nasion słonecznika i śliwek suszonych.

Drugie śniadanie: Kanapka ze słodkim serkiem

   Pół        Bułki grahamki

  50 g      Ser twarogowy chudy

  1 łyżka   Dżem niskosłodzony

Obiad: Soczyste zrazy wołowe

 100 g     Wołowina, polędwica

 20   g     Szynka szwarcwaldzka

1             Cebula

1             Ogórek kwaszony

1 łyżeczka musztardy

1 łyżka    oliwy z oliwek

100 g      Pieczarka, świeża

szklanka Bulion warzywny ekologiczny z kostki

225 g       Fasola szparagowa

40   g       Kasza gryczana

Polędwicę wolową pokrój w plastry i delikatnie rozbij na jak najcieńsze plastry, a następnie posól , popieprz i posmaruj musztardą (soli się dopiero po rozbiciu mięsa, żeby nie było twarde). Pokrój szynkę i ogórki w słupki, cebulę w piórka. Na oliwie podsmaż szynkę i cebulę, a na koniec dodaj ogórka. Odsącz z nadmiaru tłuszczu i wymieszaj z musztardą, solą i pieprzem. Farsz nakładaj na mięso i ściśle zawijaj jak krokieta. Zwinięte zrazy podsmaż na oliwie, a następnie zalej bulionem, tak aby wszystkie były zakryte, dodaj liść laurowy, ziele angielskie, grzyby i resztę farszu, który nie zmieścił się do mięsa. Gotuj ok. 20 min. na małym ogniu, a gdy mięso będzie miękkie wyjmij je, a sos trzymaj na gazie by odparował nadmiar wody. Wyjmij liść laurowy i ziele, a następnie zmiksuj sos blenderem. Zrazy podawaj z kaszą gryczaną i fasolką szparagową.

Podwieczorek: Kefir z musli

200 g   Kefir naturalny

150 g   Kiwi

 

Kolacja: Sałatka z nowalijek, pieczywo

 150 g             Pomidor

 150 g             Rzodkiewka

 1                    Ogórek kwaszony

  Mała łyżeczka   Oliwy z oliwek

  1                   Bułka grahamka

  Szczypiorek

Pomidora pokrój w ćwiartki, rzodkiewki przekrój na pół, a ogórka w plastry. Całość posyp drobno posiekanym szczypiorkiem i skrop oliwą z oliwek. Zjedź z pieczywem.

Czytaj też: Zdrowie tkwi w koktajlu