Kiedy zbliżasz się do 40 roku życia, przemiana materii jest coraz wolniejsza. Borykasz się również ze zmianami hormonalnymi, dlatego tkanka tłuszczowa zaczyna się odkładać. To najwyższa pora na zmianę nawyków żywieniowych.
Jakiś czas temu mogłaś objadać się ciastami i słodyczami, a waga wciąż pokazywała ten sam poziom. Niestety teraz możesz zacząć przybierać na wadze. Pamiętaj, żeby zadbać o swoje zdrowie, kontrolować poziom cholesterolu i regularnie się badać, ponieważ istnieje ryzyko wystąpienia problemów z ciśnieniem, sercem i zmianami miażdżycowymi. Wzbogać dietę w potrawy bogate w magnez i cynk, ponieważ skutecznie zbijają cholesterol. Warto także pamiętać o wapniu, aby wzmocnić kości u zapobiegać osteoporozie.
Zobacz też: Wegetarianizm, weganizm i inne formy diety bezmięsnej
Reklama
Zrezygnuj z:
-
Słodyczy, ciast
-
Tłustych mięs
-
Fast foodów
-
Cukru oraz soli
-
Białego pieczywa
-
Słodkich owoców (arbuz, winogrona – zawierają dużo cukru)
Reklama
Pamiętaj, aby twój jadłospis zawierał:
-
chude mięso i dużo ryb
-
nabiał
-
dużo warzyw i owoców
-
wodę niegazowaną w dużych ilościach
-
zielona lub czerwona herbata
-
rośliny strączkowe
-
ciemne pieczywo
Rozplanuj swoje menu tak, aby śniadanie było najobfitszym posiłkiem. W ciągu dnia jedz 5-6 niewielkich posiłków, zamiast dwóch obfitych. Uważaj na to, co jesz po godzinie 18. Nie podjadał słodyczy zwłaszcza wieczorem. Uważaj na orzeszki i chipsy, zastąp je owocami i warzywami. Ruszaj się – zapisz się na siłownię lub basen. Może zdecydujesz się na ćwiczenia w domu. Zadbaj także o swoja skórę, włosy i paznokcie. Dostarczaj organizmowi odpowiednie witaminy: A, witaminy z grupy B.
Reklama
Przykładowe menu:
-
śniadanie: twarożek ze szczypiorkiem i rzodkiewką, jogurt
-
drugie śniadanie: owoc lub pomidor
-
obiad: zupa jarzynowa, ryba, sałata z oliwą
-
podwieczorek: dowolny owoc
-
kolacja: 1 kromka ciemnego pieczywa z chudą wędliną