Dieta cholesterolowa

Ocena użytkowników

(liczba ocen 3)

Wysoki poziom „złego” cholesterolu to jedna z głównych przyczyn miażdżycy, zawałów i innych chorób układu krwionośnego. Dzięki odpowiedniej diecie obniżysz jego stężenie

Nadmiar „złego” cholesterolu  (LDL, czyli lipoproteiny o niskiej gęstości) grozi wieloma chorobami układu krążenia, zaś wysokie stężenie „dobrego” cholesterolu (czyli HDL- lipoprotein o dużej gęstości) zmniejsza ryzyko ich występowania.

Co należy jeść, aby walczyć ze „złym” cholesterolem?

  • kawa zbożowa, herbata
  • soki warzywne, napoje owocowe
  • kefir, maślanka, jogurt, chudy biały ser, mleko niskotłuszczowe
  • olej sojowy, olej słonecznikowy, olej rzepakowy, oliwa, masło roślinne, margaryna
  • pieczywo pełnoziarniste
  • ziemniaki gotowane
  • marchew, buraki, kalafior, dynia, szpinak, groszek zielony, cykoria
  • sałata, młoda fasola szparagowa
  • wieprzowina, baranina, wołowina, cielęcina, kurczaki, indyk; ryby
  • białko jajka
  • arbuzy, morele, brzoskwinia, pomarańcza, jabłka, winogrona, truskawki, maliny, porzeczki

Sprawdź też, co to jest: Cholesterol całkowity

Czego unikać?

  • serów żółtych, tłustego mleko, śmietany
  • żółtek jaj, majonezu
  •  mięsa gęsi i kaczki
  • bekonu
  • fast foodów
  • fasoli, grochu, kapusty, grzybów
  • dżemu, miodu
  • kakao, czekolady, słodyczy.

Kilka wskazówek:

  • Dieta powinna być bogata w warzywa
  • Jeść pieczywo pełnoziarniste
  • Wykluczyć słodycze z diety
  • Mięso kaczki czy gęsi zastąpić indykiem bądź kurczakiem

szo

Temat miesiąca: Skuteczne sposoby na ból gardła