Dieta Davida Kircha


 
Starszy niż rok
Dieta Davida Kircha polega na jedzeniu wysokobiałkowych dań, dzięki czemu pozwala szybko zgubić zbędne kilogramy. Dietę rozpowszechniła modelka Heidi Klum

Zasady diety:

•    Wykluczenie węglowodanów: ziemniaków, ryżu, pieczywa i makaronu
•    Spożywanie dużej ilości ryb, drobiu i warzyw
•    Jedzenie dużych ilości owoców
•    Picie koktajli proteinowych
•    Picie wody i zielonej herbaty
•    Aktywność fizyczna (bez ćwiczeń dieta nie przynosi zamierzonych efektów)

Wady diety

Duże ilości białka powodują zakwaszanie organizmu i utratę wapnia. Dlatego należy konsultować się z lekarzem.

Dzień 1

Śniadanie ok. 200 kcal. Koktajl buraczkowy : zmiksować szklankę kefiru, starte buraczki, 2 łyżki koperku i 2 łyżeczki mielonego siemienia lnianego.
II śniadanie 150 kcal. Jajecznica z białek : podsmażyć na łyżeczce oliwy 4 plastry wędliny z indyka. Wymieszać 2 białka z łyżką wody i szczyptą pieprzu. Usmażyć. Posypać natką.
Obiad 303 kcal.  Zapiekane bakłażany : ułożyć warstwami podpieczone plastry bakłażana (1/2 sztuki), mieloną pierś indyka (100 g) przesmażoną na oliwie z łyżeczką świeżej kolendry i szczyptą czarnego pieprzu. Dodać podpieczone plastry cukinii (1 sztuka mała). Zeszklić cebulę, poddusić z 6 pokrojonymi pomidorami i kubkiem pomidorów z puszki. Posypać bazylią. . Piec 15 minut w 250°C. Jeść z sałatą i sosem winegret
Podwieczorek ok. 160 kcal. Zupa jarzynowa , zupa krem z soczewicy z natką i jogurtem
Kolacja 200 kcal.  Sałatka z tuńczykiem : wymieszać kilka liści sałaty, cykorii i 1/2 małej puszki posiekanych pomidorów, ugotowane jajko na twardo oraz tuńczyka ( w sosie własnym). Skropić sokiem z cytryny.

Dzień 2 - 1000 kcal

I śniadanie ok. 200 kcal. Koktajl zielony : zmiksować szklankę jogurtu naturalnego z 2 łyżkami szpinaku lub świeżych ziół, natki i mielonego siemienia lnianego.
II śniadanie ok. 150 kcal.  Frittata z warzywami : różyczki brokułów (szklanka) i listki szpinaku (50 g) zalać 4 białkami roztrzepanymi z łyżką wody i szczyptą pieprzu. Piec 20 minut w 200°C. Jeść z 4 plasterkami wędliny.
Obiad ok. 300 kcal. Ryba : wyrobić masę ze 120 g mrożonej ryby, łyżeczki musztardy, 2 łyżek wody, sosu sojowego, łyżeczki czarnego sezamu, piany z białka. Uformować kotlet i grillować go lub piec w 200ºC. Zjeść z sałatą.
Podwieczorek 150 kcal. Indyk pieczony : 150 g piersi rozbić, przyprawić solą i pieprzem, ziołami. Grillować lub piec bez tłuszczu.
Kolacja ok. 200 kcal.  Szaszłyki : wymieszać po 1/2 łyżeczki sosu magi i papryki słodkiej. Masą posmarować 150 g pociętej w paski piersi kurczaka. Mięso nabić na patyczki do szaszłyków. Piec 20 minut. Polać sosem przyrządzonym z 1/2 kubka jogurtu zmiksowanych z listkami mięty, łyżki kolendry, 1/2 pokrojonego ogórka i łyżki octu winnego. Jeść z ugotowanymi brokułami (100 g).

Dzień 3 - 1000 kcal

I śniadanie ok 200 kcal. Koktajl wiosenny : zmiksować szklankę kefiru, 3 rzodkiewki, starty ogórek, łyżkę szczypiorku i mielonego siemienia lnianego.
II śniadanie ok 150 kcal. Sałatka Davida : wymieszać pokrojone  4 białka jajek na twardo, 1/2 kubka selera naciowego, 4 plastry polędwicy z indyka, łyżeczkę natki i łyżeczkę musztardy (najlepiej Dijon). Podawać na liściach sałaty, cykorii i rukoli.
Obiad ok. 300 kcal. Indyk z pastą a’la pesto : wyrobić masę ze 150 g mielonej piersi indyka, białka jaja, 50 g listków szpinaku oraz szczypty soli, pieprzu i mielonej gałki muszkatołowej. Uformować kotlet. Grillować lub smażyć. Zmiksować 2 pokrojone papryki, szalotkę, 1/4 kubka podprażonych migdałów, ząbek czosnku, sól i pieprz. Wyłożyć pastę na kotlet.
Podwieczorek ok. 150 kcal. Pierś kurczaka w migdałach : 100 g rozbitej piersi kurczaka obtoczyć w białku roztrzepanym z 3 łyżeczkami wody i 1/4 kubka pokruszonych migdałów (10 sztuk). Usmażyć. Jeść z listkami sałaty.
Kolacja ok. 220 kcal. Panga z miętą : zmiksować 1/4 kubka liści mięty, 2 łyżki natki, szczyptę soli i pieprzu, 2 łyżki wody, łyżeczkę oliwy. Filet z pangi (150 g) polać marynatą i odstawić na 15 minut. Grillować lub piec w 200°C.

Dzień 4 - 1020 kcal

Śniadanie ok. 220 kcal. Koktajl migdałowy : zmiksować szklankę jogurtu naturalnego, 5 migdałów i 2 łyżeczki mielonego siemienia lnianego.
II śniadanie ok. 120 kcal. Sałatka z wędliny : 3 białka jajek ugotowanych na twardo, 2 plasterki wędliny z indyka, mały pomidor, 2 liście sałaty.
Obiad ok. 320 kcal. Łosoś z warzywami : wymieszać kubek kiełków rzodkiewki, 1/4 kubka podpieczonej papryki, łyżeczkę octu winnego, szczyptę soli i pieprzu. Filet z łososia (130 g) posypać mieszanką przypraw. Obsmażyć. Przełożyć do żaroodpornego naczynia i zapiekać 5 minut w 250°C. Wyłożyć na kiełki i warzywa.
Podwieczorek ok. 150 kcal. Sałatka z selerem i kurczakiem : wymieszać 150 g pokrojonej w kostkę, gotowanej piersi kurczaka, 1/4 kubka pokrojonego selera naciowego, łyżeczkę natki. Zalać sosem z 2 łyżek musztardy Dijon, bulionu z kurczaka i 1–2 kropli ostrego sosu chili.
Kolacja ok. 220 kcal. Chili z indyka : 150 g mielonej piersi indyka przyprawić solą i pieprzem. Podsmażyć na łyżeczce oliwy. Poddusić pokrojone: 1/4 kubka papryki, 1/4 łodygi selera naciowego, 1/4 cebuli i 1/2 ząbka czosnku. Dodać po szczypcie chili, papryki, kminku i pieprzu oraz 1/4 puszki pomidorów w kawałkach. Podlać 1–2 łyżkami rosołu z kurczaka. Gotować. Dodać mięso, podgrzać.

Dzień 5 - 1000 kcal

Śniadanie ok. 200 kcal. Koktajl marchewkowy : zmiksować szklankę kefiru, sok z 2 marchewek oraz 2 łyżeczki mielonego siemienia lnianego. Jajecznica z pieczarkami i wędliną.
Obiad ok. 300 kcal. Kurczak z kapustą : wymieszać 120 g mielonej piersi kurczaka oraz 1/4 łyżeczki przyprawy Cajun i 1/4 łyżeczki sosu worcester. Usmażyć na łyżeczce oliwy posiekaną cebulę i 2 pokrojone pieczarki. Połączyć z mięsem. Uformować kotlet. Usmażyć. Podprażyć na łyżeczce oliwy posiekane migdały (10 sztuk). Dodać pokrojony kubek kapusty pekińskiej. Dusić, aż zmiękną. Przyprawić solą i pieprzem. Jeść kotlet z bok choy czyli chińską kapustą.
Podwieczorek ok. 150 kcal. Zupa warzywna : pokrojoną cukinię (100 g), 2 cebule i łyżeczkę tymianku zalać wodą. Gotować, aż warzywa zmiękną. Dodać 6 pomidorów bez skórki i nasion oraz 2 kubki rosołu z kurczaka. Gotować jeszcze ok. 20 minut. Ozdobić łyżką koperku i plasterkami pora (100 g).
Kolacja ok 200 kcal. Dorsz zapiekany : wymieszać po łyżeczce pełnoziarnistej musztardy, tymianku, oregano i rozmarynu. Dodać szczyptę pieprzu oraz łyżkę wody. Rozetrzeć. Masą posmarować filet z dorsza (200 g). Piec 15 minut w 200°C.

Dzień 6 - 1000 kcal

Śniadanie ok. 200 kcal. Koktajl selerowy : zmiksować szklankę jogurtu naturalnego z 1/4 selera korzeniowego (50 g),pomidorem, ząbkiem czosnku, łyżką natki i 2 łyżkami mielonego siemienia lnianego.
II śniadanie ok. 150 kcal. Frittata z papryki : ułożyć w naczyniu żaroodpornym po 1/2 kubka czerwonej i żółtej papryki, pokrojonej w paski. Dodać pociętego w kostkę pomidora (bez skórki) i posypać łyżką bazylii. Zalać 4 białkami, roztrzepanymi z łyżką wody i szczyptą pieprzu. Zapiekać 15–20 minut w 200°C.
Obiad 322 kcal. Łosoś po florentyńsku : filet z łososia (120 g) oprószyć solą i pieprzem, podsmażyć na łyżeczce oliwy. Przełożyć do naczynia żaroodpornego. Posypać listkami szpinaku (ciasno upakowany kubek). Zeszklić cebulę, poddusić z 6 pokrojonymi świeżymi pomidorami i kubkiem pomidorów z puszki. Posypać połową kubka świeżej bazylii. Zmiksować 2 pokrojone papryki, cebulkę, łyżką podprażonych migdałów, ząbek czosnku, sól i pieprz. Wyłożyć na filet. Zapiekać 10 minut w 200°C.
Podwieczorek ok. 100 kcal: Zupa jarzynowa lub Zupa krem z dyni
Kolacja ok. 230 kcal. Papryka faszerowana : wymieszać 150 g mielonej piersi indyka, pokrojony w plasterki por, po 1/4 łyżeczki suszonego oregano oraz tymianku. Przesmażyć na łyżeczce oliwy. Dodać łyżeczkę posiekanej natki, sól i pieprz. Z dużego strąka papryki odciąć piętkę, wnętrze oczyścić z nasion. Wypełnić farszem, przełożyć do garnka. Wlać 2 łyżki wody i dusić pod przykryciem 15 minut. Przełożyć do naczynia żaroodpornego. Cebulę poddusić z 6 pokrojonymi pomidorami i kubkiem pomidorów z puszki i posypać połową kubka świeżej bazylii. Wyłożyć na paprykę. Zapiekać 5 minut w 250°C.

Zobacz: 6 trików, które ułatwiają odchudzanie

Dzień 7 - 1000 kcal

Śniadanie ok. 200 kcal. Koktajl paprykowy : zmiksować szklankę maślanki, pół strąka czerwonej papryki, średni pomidor, łyżkę świeżej bazylii i 2 łyżeczki zmielonego siemienia lnianego.
II śniadanie ok. 150 kcal: Sałatka Davida
Obiad ok. 330 kcal. Kurczak na sposób śródziemnomorski : 150 g piersi kurczaka pokroić w paski, podsmażyć na łyżeczce oliwy, dodać posiekaną cebulę. Kiedy mięso się przyrumieni, dołożyć kalafiora ugotowanego na parze (200 g), po 1/2 łyżeczki posiekanego rozmarynu i tymianku, szczyptę mielonego pieprzu oraz posiekanego średniego pomidora. Dusić. Pod koniec dodać 20 g pokrojonych czarnych oliwek bez pestek.
Podwieczorek ok. 140 kcal.  Burger rybny : wyrobić masę z posiekanej cebuli, 200 g filetu z chudej białej ryby, łyżki natki i musztardy Dijon, 1/4 kubka startej rzepy, piany z 2 białek, soli i pieprzu. Uformować kotlet i usmażyć. Jeść z brokułami (szklanka)
Kolacja ok. 200 kcal. Szaszłyki z warzyw i tuńczyka (niekoniecznie) |: bakłażan (200 g) pokroić w kostkę, 1/2 papryki – w pasy. Warzywa zawinąć w folię do pieczenia i piec 20 minut w 250°C. Wyjąć, wystudzić. Kawałki papryki i bakłażana nabić na patyczki do szaszłyków. Na inne patyczki nabić na przemian: pokrojony w grubą kostkę filet z tuńczyka (100 g) oraz 2–3 krewetki, oczyszczone i bez skorupek. Grillować lub piec w 200°C do miękkości.

SzO. http://mamzdrowie.pl/dieta-davida-kircha/

Zobacz: Motywacja do odchudzania. Zobacz, jak odchudzanie zmienia człowieka!