Dieta Davida Kircha


 
Starszy niż rok

Ocena użytkowników

(liczba ocen 3)

Dieta Davida Kircha polega na jedzeniu wysokobiałkowych dań, dzięki czemu pozwala szybko zgubić zbędne kilogramy. Dietę rozpowszechniła modelka Heidi Klum

Zasady diety:

•    Wykluczenie węglowodanów: ziemniaków, ryżu, pieczywa i makaronu
•    Spożywanie dużej ilości ryb, drobiu i warzyw
•    Jedzenie dużych ilości owoców
•    Picie koktajli proteinowych
•    Picie wody i zielonej herbaty
•    Aktywność fizyczna (bez ćwiczeń dieta nie przynosi zamierzonych efektów)

Wady diety

Duże ilości białka powodują zakwaszanie organizmu i utratę wapnia. Dlatego należy konsultować się z lekarzem.

Dzień 1

Śniadanie ok. 200 kcal. Koktajl buraczkowy : zmiksować szklankę kefiru, starte buraczki, 2 łyżki koperku i 2 łyżeczki mielonego siemienia lnianego.
II śniadanie 150 kcal. Jajecznica z białek : podsmażyć na łyżeczce oliwy 4 plastry wędliny z indyka. Wymieszać 2 białka z łyżką wody i szczyptą pieprzu. Usmażyć. Posypać natką.
Obiad 303 kcal.  Zapiekane bakłażany : ułożyć warstwami podpieczone plastry bakłażana (1/2 sztuki), mieloną pierś indyka (100 g) przesmażoną na oliwie z łyżeczką świeżej kolendry i szczyptą czarnego pieprzu. Dodać podpieczone plastry cukinii (1 sztuka mała). Zeszklić cebulę, poddusić z 6 pokrojonymi pomidorami i kubkiem pomidorów z puszki. Posypać bazylią. . Piec 15 minut w 250°C. Jeść z sałatą i sosem winegret
Podwieczorek ok. 160 kcal. Zupa jarzynowa , zupa krem z soczewicy z natką i jogurtem
Kolacja 200 kcal.  Sałatka z tuńczykiem : wymieszać kilka liści sałaty, cykorii i 1/2 małej puszki posiekanych pomidorów, ugotowane jajko na twardo oraz tuńczyka ( w sosie własnym). Skropić sokiem z cytryny.

Dzień 2 - 1000 kcal

I śniadanie ok. 200 kcal. Koktajl zielony : zmiksować szklankę jogurtu naturalnego z 2 łyżkami szpinaku lub świeżych ziół, natki i mielonego siemienia lnianego.
II śniadanie ok. 150 kcal.  Frittata z warzywami : różyczki brokułów (szklanka) i listki szpinaku (50 g) zalać 4 białkami roztrzepanymi z łyżką wody i szczyptą pieprzu. Piec 20 minut w 200°C. Jeść z 4 plasterkami wędliny.
Obiad ok. 300 kcal. Ryba : wyrobić masę ze 120 g mrożonej ryby, łyżeczki musztardy, 2 łyżek wody, sosu sojowego, łyżeczki czarnego sezamu, piany z białka. Uformować kotlet i grillować go lub piec w 200ºC. Zjeść z sałatą.
Podwieczorek 150 kcal. Indyk pieczony : 150 g piersi rozbić, przyprawić solą i pieprzem, ziołami. Grillować lub piec bez tłuszczu.
Kolacja ok. 200 kcal.  Szaszłyki : wymieszać po 1/2 łyżeczki sosu magi i papryki słodkiej. Masą posmarować 150 g pociętej w paski piersi kurczaka. Mięso nabić na patyczki do szaszłyków. Piec 20 minut. Polać sosem przyrządzonym z 1/2 kubka jogurtu zmiksowanych z listkami mięty, łyżki kolendry, 1/2 pokrojonego ogórka i łyżki octu winnego. Jeść z ugotowanymi brokułami (100 g).

Dzień 3 - 1000 kcal

I śniadanie ok 200 kcal. Koktajl wiosenny : zmiksować szklankę kefiru, 3 rzodkiewki, starty ogórek, łyżkę szczypiorku i mielonego siemienia lnianego.
II śniadanie ok 150 kcal. Sałatka Davida : wymieszać pokrojone  4 białka jajek na twardo, 1/2 kubka selera naciowego, 4 plastry polędwicy z indyka, łyżeczkę natki i łyżeczkę musztardy (najlepiej Dijon). Podawać na liściach sałaty, cykorii i rukoli.
Obiad ok. 300 kcal. Indyk z pastą a’la pesto : wyrobić masę ze 150 g mielonej piersi indyka, białka jaja, 50 g listków szpinaku oraz szczypty soli, pieprzu i mielonej gałki muszkatołowej. Uformować kotlet. Grillować lub smażyć. Zmiksować 2 pokrojone papryki, szalotkę, 1/4 kubka podprażonych migdałów, ząbek czosnku, sól i pieprz. Wyłożyć pastę na kotlet.
Podwieczorek ok. 150 kcal. Pierś kurczaka w migdałach : 100 g rozbitej piersi kurczaka obtoczyć w białku roztrzepanym z 3 łyżeczkami wody i 1/4 kubka pokruszonych migdałów (10 sztuk). Usmażyć. Jeść z listkami sałaty.
Kolacja ok. 220 kcal. Panga z miętą : zmiksować 1/4 kubka liści mięty, 2 łyżki natki, szczyptę soli i pieprzu, 2 łyżki wody, łyżeczkę oliwy. Filet z pangi (150 g) polać marynatą i odstawić na 15 minut. Grillować lub piec w 200°C.

Dzień 4 - 1020 kcal

Śniadanie ok. 220 kcal. Koktajl migdałowy : zmiksować szklankę jogurtu naturalnego, 5 migdałów i 2 łyżeczki mielonego siemienia lnianego.
II śniadanie ok. 120 kcal. Sałatka z wędliny : 3 białka jajek ugotowanych na twardo, 2 plasterki wędliny z indyka, mały pomidor, 2 liście sałaty.
Obiad ok. 320 kcal. Łosoś z warzywami : wymieszać kubek kiełków rzodkiewki, 1/4 kubka podpieczonej papryki, łyżeczkę octu winnego, szczyptę soli i pieprzu. Filet z łososia (130 g) posypać mieszanką przypraw. Obsmażyć. Przełożyć do żaroodpornego naczynia i zapiekać 5 minut w 250°C. Wyłożyć na kiełki i warzywa.
Podwieczorek ok. 150 kcal. Sałatka z selerem i kurczakiem : wymieszać 150 g pokrojonej w kostkę, gotowanej piersi kurczaka, 1/4 kubka pokrojonego selera naciowego, łyżeczkę natki. Zalać sosem z 2 łyżek musztardy Dijon, bulionu z kurczaka i 1–2 kropli ostrego sosu chili.
Kolacja ok. 220 kcal. Chili z indyka : 150 g mielonej piersi indyka przyprawić solą i pieprzem. Podsmażyć na łyżeczce oliwy. Poddusić pokrojone: 1/4 kubka papryki, 1/4 łodygi selera naciowego, 1/4 cebuli i 1/2 ząbka czosnku. Dodać po szczypcie chili, papryki, kminku i pieprzu oraz 1/4 puszki pomidorów w kawałkach. Podlać 1–2 łyżkami rosołu z kurczaka. Gotować. Dodać mięso, podgrzać.

Dzień 5 - 1000 kcal

Śniadanie ok. 200 kcal. Koktajl marchewkowy : zmiksować szklankę kefiru, sok z 2 marchewek oraz 2 łyżeczki mielonego siemienia lnianego. Jajecznica z pieczarkami i wędliną.
Obiad ok. 300 kcal. Kurczak z kapustą : wymieszać 120 g mielonej piersi kurczaka oraz 1/4 łyżeczki przyprawy Cajun i 1/4 łyżeczki sosu worcester. Usmażyć na łyżeczce oliwy posiekaną cebulę i 2 pokrojone pieczarki. Połączyć z mięsem. Uformować kotlet. Usmażyć. Podprażyć na łyżeczce oliwy posiekane migdały (10 sztuk). Dodać pokrojony kubek kapusty pekińskiej. Dusić, aż zmiękną. Przyprawić solą i pieprzem. Jeść kotlet z bok choy czyli chińską kapustą.
Podwieczorek ok. 150 kcal. Zupa warzywna : pokrojoną cukinię (100 g), 2 cebule i łyżeczkę tymianku zalać wodą. Gotować, aż warzywa zmiękną. Dodać 6 pomidorów bez skórki i nasion oraz 2 kubki rosołu z kurczaka. Gotować jeszcze ok. 20 minut. Ozdobić łyżką koperku i plasterkami pora (100 g).
Kolacja ok 200 kcal. Dorsz zapiekany : wymieszać po łyżeczce pełnoziarnistej musztardy, tymianku, oregano i rozmarynu. Dodać szczyptę pieprzu oraz łyżkę wody. Rozetrzeć. Masą posmarować filet z dorsza (200 g). Piec 15 minut w 200°C.

Dzień 6 - 1000 kcal

Śniadanie ok. 200 kcal. Koktajl selerowy : zmiksować szklankę jogurtu naturalnego z 1/4 selera korzeniowego (50 g),pomidorem, ząbkiem czosnku, łyżką natki i 2 łyżkami mielonego siemienia lnianego.
II śniadanie ok. 150 kcal. Frittata z papryki : ułożyć w naczyniu żaroodpornym po 1/2 kubka czerwonej i żółtej papryki, pokrojonej w paski. Dodać pociętego w kostkę pomidora (bez skórki) i posypać łyżką bazylii. Zalać 4 białkami, roztrzepanymi z łyżką wody i szczyptą pieprzu. Zapiekać 15–20 minut w 200°C.
Obiad 322 kcal. Łosoś po florentyńsku : filet z łososia (120 g) oprószyć solą i pieprzem, podsmażyć na łyżeczce oliwy. Przełożyć do naczynia żaroodpornego. Posypać listkami szpinaku (ciasno upakowany kubek). Zeszklić cebulę, poddusić z 6 pokrojonymi świeżymi pomidorami i kubkiem pomidorów z puszki. Posypać połową kubka świeżej bazylii. Zmiksować 2 pokrojone papryki, cebulkę, łyżką podprażonych migdałów, ząbek czosnku, sól i pieprz. Wyłożyć na filet. Zapiekać 10 minut w 200°C.
Podwieczorek ok. 100 kcal: Zupa jarzynowa lub Zupa krem z dyni
Kolacja ok. 230 kcal. Papryka faszerowana : wymieszać 150 g mielonej piersi indyka, pokrojony w plasterki por, po 1/4 łyżeczki suszonego oregano oraz tymianku. Przesmażyć na łyżeczce oliwy. Dodać łyżeczkę posiekanej natki, sól i pieprz. Z dużego strąka papryki odciąć piętkę, wnętrze oczyścić z nasion. Wypełnić farszem, przełożyć do garnka. Wlać 2 łyżki wody i dusić pod przykryciem 15 minut. Przełożyć do naczynia żaroodpornego. Cebulę poddusić z 6 pokrojonymi pomidorami i kubkiem pomidorów z puszki i posypać połową kubka świeżej bazylii. Wyłożyć na paprykę. Zapiekać 5 minut w 250°C.

Zobacz: 6 trików, które ułatwiają odchudzanie

Dzień 7 - 1000 kcal

Śniadanie ok. 200 kcal. Koktajl paprykowy : zmiksować szklankę maślanki, pół strąka czerwonej papryki, średni pomidor, łyżkę świeżej bazylii i 2 łyżeczki zmielonego siemienia lnianego.
II śniadanie ok. 150 kcal: Sałatka Davida
Obiad ok. 330 kcal. Kurczak na sposób śródziemnomorski : 150 g piersi kurczaka pokroić w paski, podsmażyć na łyżeczce oliwy, dodać posiekaną cebulę. Kiedy mięso się przyrumieni, dołożyć kalafiora ugotowanego na parze (200 g), po 1/2 łyżeczki posiekanego rozmarynu i tymianku, szczyptę mielonego pieprzu oraz posiekanego średniego pomidora. Dusić. Pod koniec dodać 20 g pokrojonych czarnych oliwek bez pestek.
Podwieczorek ok. 140 kcal.  Burger rybny : wyrobić masę z posiekanej cebuli, 200 g filetu z chudej białej ryby, łyżki natki i musztardy Dijon, 1/4 kubka startej rzepy, piany z 2 białek, soli i pieprzu. Uformować kotlet i usmażyć. Jeść z brokułami (szklanka)
Kolacja ok. 200 kcal. Szaszłyki z warzyw i tuńczyka (niekoniecznie) |: bakłażan (200 g) pokroić w kostkę, 1/2 papryki – w pasy. Warzywa zawinąć w folię do pieczenia i piec 20 minut w 250°C. Wyjąć, wystudzić. Kawałki papryki i bakłażana nabić na patyczki do szaszłyków. Na inne patyczki nabić na przemian: pokrojony w grubą kostkę filet z tuńczyka (100 g) oraz 2–3 krewetki, oczyszczone i bez skorupek. Grillować lub piec w 200°C do miękkości.

SzO. http://mamzdrowie.pl/dieta-davida-kircha/

Zobacz: Motywacja do odchudzania. Zobacz, jak odchudzanie zmienia człowieka!