Dieta dla chorych na łuszczycę

Łuszczyca jest specyficzną chorobą – nie przykuwa do łóżka, nie umniejsza sprawności, nie ogranicza wprost codziennej aktywności. Niemniej jednak dostarcza mnóstwa problemów związanych z codziennym funkcjonowaniem, nierzadko stając się źródłem poważnego dyskomfortu dla osób na nią cierpiących. Jej niestandardowe konsekwencje wymagają niestandardowego działania. Kluczowa rolę zdaje się odgrywać właściwe odżywianie.

Często zdarza się, że objawy choroby nasilają się pod wpływem spożywania określonych produktów. Zadaniem pacjenta jest wnikliwa obserwacja tego, co zjada, i ewentualnych niepożądanych skutków, które to ze sobą niesie. Tylko w ten sposób można wyeliminować szkodliwe pokarmy. Dieta chorego na łuszczycę jest zatem bardzo indywidualna. Pozwala jednak na sformułowanie kilku ogólnych zaleceń.

Słowniczek chorego na łuszczycę czyli najważniejsze pojęcia związane z chorobą

Zmień tłuszcze!

Wszystkim pacjentom rekomenduje się zwiększenie podaży niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Są one odpowiedzialne m.in. za utrzymanie skóry w dobrej kondycji. Znajdziemy je w rybach, owocach morza i orzechach. Warto jednocześnie ograniczać źródła nasyconych kwasów tłuszczowych, rezygnując z tłustego mięsa (zwłaszcza wieprzowego), masła czy żywności typu fast food. Ponadto uważa się, że zbyt wysoka masa ciała nasila objawy choroby, zatem osoby z BMI powyżej 25 powinny poważnie rozważyć zrzucenie zbędnych kilogramów.

Warzywa i owoce

Bardzo ważne w codziennej diecie osoby chorującej na łuszczycę jest oczyszczanie organizmu z toksyn. Warto zatem sięgnąć po warzywa i owoce bogate w błonnik, który odpowiada za prawidłową przemianę materii. Ponadto dostarczają one wielu witamin i składników mineralnych (szczególnie kwasu foliowego i witaminy B2), na których niedobór skarży się wielu chorych.  Im droga tych płodów ziemi z miejsca uprawy na nasz stół i proces przygotowywania do jedzenia są krótsze, tym lepiej. Unikać należy zatem cytrusów poddawanych wielu chemicznym procesom zapewniających im odpowiedni transport, a warzywa długo gotowane, smażone czy pieczone zastąpić surowymi.

Zobacz: Łuszczyca - jak ją leczyć

Pod szczególnym nadzorem

Mimo że nasilenie objawów u każdego pacjenta jest kwestią bardzo indywidualną, to można wyróżnić kilka produktów żywnościowych, które w historiach choroby przewijają się częściej niż inne. Należą do nich alkohol, kakao i czekolada, czerwone mięso, ostre przyprawy i tłuszcze nasycone. Jeśli poszukujemy winowajcy swoich dolegliwości, warto swoje pierwsze podejrzenia skierować w ich stronę.

Czytaj też: Rybia łuska

Gluten, słońce i zielona herbata

Nie zaszkodzi również zwrócić uwagi na spożywanie glutenu. Ten występujący powszechnie alergen bywa odpowiedzialny również za pogorszenie stanu zdrowia osób chorych na łuszczycę. Warto na jakiś czas wyeliminować go z diety i obserwować reakcje organizmu. Specjaliści zalecają również delikatne nasłonecznianie ciała – wytworzona w ten sposób witamina D3 to prawdziwy sprzymierzeniec zdrowienia. W procesie usuwania toksyn z organizmu niezastąpiona okaże się natomiast zielona herbata.

Łuszczyca to choroba, która nie pozwala o sobie zapominać – zarówno chorującemu, jak i osobom w jego otoczeniu. Walka z nią musi być wieloaspektowa. Prawidłowe odżywianie jest jej niezbędnym elementem.

 

Czytaj też: 40 lat w izolacji. Dlaczego trzeba propagować wiedzę o łuszczycy?

 

Paulina Owsińska - dietetyk, psycholog. Doświadczenie zawodowe zdobywała m.in. w Poznańskim Ośrodku Zdrowia Psychicznego, Poradni Leczenia Uzależnień i Współuzależnień czy w Poradni Dietetycznej. Uczestniczka konferencji, prowadząca warsztaty i szkolenia psychologiczne i dietetyczne. Popularyzuje psychoedukację i wiedzę o zdrowym odżywianiu, współpracuje z osobami w różnym wieku i statusie. Podkreśla znaczenie kształcenia i rozwoju przez całe życie. Obecnie psychoterapeuta w trakcie szkolenia w Szkole Psychoterapii Poznawczo-Behawioralnej.

Oceń artykuł

(liczba ocen 15)

Pytanie: W jakich okolicznościach najczęściej korzystasz z plastrów z opatrunkiem?

  Przy skaleczeniach

  Przy odciskach i pęcherzach (np. na stopach)

  Przy stłuczeniach z naruszeniem skóry

  Przy oparzeniach

WASZA OPINIA JEST DLA NAS WAŻNA