Dieta eliminacyjna

Starszy niż rok

Ocena użytkowników

(liczba ocen 3)

Stopniowe wykluczanie uczulających produktów jako walka z alergią

Dieta eliminacyjna to wyłączenie z diety osoby chorej produktu lub grupy produktów podejrzanych o wywołanie objawów alergicznych. Dietę taką stosuje się w diagnostyce i terapii.

Stosowanie diety do celów diagnostycznych to stopniowe usuwanie kolejnych produktów spożywczych. Każde wycofanie jakiegoś produktu powinno być poprzedzone uważnym obserwowaniem wszelkich zmian na swym ciele.

Zobacz: Jak wygląda jadłospis wegetarianina?

Brak dolegliwości świadczy o usunięciu faktycznej przyczyny alergii, czyli właściwego, uczulającego pokarmu.

Niewielka poprawa może oznaczać, że potencjalne alergeny znajdują się także w innych grupach produktów, które również należy wyeliminować.

Stan niezmieniony – przywracamy wykluczone produkty, a eliminujemy kolejne.

Co wykluczyć z jadłospisu?

Profesor Johanes Ring (World Allergy Organization) określił 12 grup żywności, które powinny ulegać sukcesywnemu eliminowaniu z diety, aż do uzyskania poprawy:

Grupa I (słodycze, herbata czarna, kawa naturalna, alkohol)

Grupa II (produkty zawierające środki konserwujące)

Grupa III (przyprawy)

Grupa IV (orzechy)

Grupa V (owoce)

Grupa VI (nasiona roślin strączkowych)

Grupa VII (ryby, owoce morza)

Grupa VIII (mleko, produkty mleczne)

Grupa IX (jaja kurze, produkty jajeczne)

Grupa X (mięso, wędliny)

Grupa XI (produkty zbożowe)

Grupa XII (ziemniaki, ryż)

Jeśli przypuszczamy, co może być rzeczywistym powodem naszych kłopotów, powinniśmy zacząć eliminację właśnie od tej grupy.

Pamiętajmy, wykluczamy wszystkie postaci danego produktu.

Test prowokacyjny

Test prowokacyjny służy do szybkiej identyfikacji czynnika wywołującego alergię, poprzez bezpośrednią podaż alergenu. W próbie tej istnieje ogromne ryzyko wystąpienia wstrząsu anafilaktycznego, często zagrażającego życiu. Test ten może być przeprowadzany jedynie w obecności lekarza.

Gdy zidentyfikowaliśmy już przyczynę alergii, następnym krokiem jest stosowanie diety eliminacyjnej w celach leczniczych. Terapia za pomocą takiej diety polega na zastąpieniu czynnika nietolerowanego innym czynnikiem łatwiej przyswajalnym. Dzięki temu proces trawienia i wchłaniania jelitowego ulega poprawie.

Długotrwałe stosowanie diety eliminacyjnej sprzyja wystąpieniu niedoborów pokarmowych. Zatem gdy z diety muszą być wykluczone produkty o wysokiej wartości odżywczej, wskazana jest suplementacja, w celu pokrycia zapotrzebowania na wyeliminowane produkty.

Ek

Czytaj też: Czy kalorie sycą zawsze tak samo?

Temat miesiąca: Skuteczne sposoby na ból gardła